Ινδία: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης

Ινδία: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης

Οι πολίτες φοβούνται να υποβληθούν σε τεστ

Νοσοκόμοι και γιατροί παίζουν ένα παιχνίδι σε μια από τις φτωχές παραγκουπόλεις της Ινδίας. Στόχος είναι να ενημέρωσουν τους πολίτες για την φυματίωση και να τους πείσουν να υποβληθούν σε τεστ. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων φυματίωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Όμως πολλοί δεν θέλουν να υποβληθούν σε τεστ.

«Τα συμπτώματα της Covid-19 μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα της φυματίωσης. Είναι περίπου τα ίδια. Κάποια στιγμή λοιπόν συνειδητοποιήσαμε ότι οι πολίτες δεν προσέρχονται για τεστ φυματίωσης επειδή φοβούνται πως οι γιατροί θα τους ζητήσουν να κάνουν τεστ για κορωνοϊό. Αν βγουν θετικοί πρέπει να μπουνε σε καραντίνα, αρά δεν θα δουλέψουν. Θα χάσουν χρήματα. Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα, γι' αυτό δεν έρχονται» υποστηρίζει η γιατρός Πρανίτα Τρίπε.

Πριν από λίγους μήνες δημιουργήθηκε μια ομάδα εθελοντών από πρώην νοσούντες. Στόχος είναι να νικηθεί ο φόβος της ασθένειας και το κοινωνικό στίγμα που την συνοδεύει.

«Η φυματίωση είναι μια δύσκολη ασθένεια. Οι διαδικασίες θέλουν χρόνο και η θεραπεία έχει πολλά στάδια. Όμως εγω τα κατάφερα, οπότε θέλω να πω στους ασθενείς πως και εσείς μπορείτε να τα καταφέρετε. «Αν εγώ έγινα καλά, τότε μπορείτε και εσείς;» υποστηρίζει το μέλος της εθελοντικής ομάδας, Σίμα Κουντσικκοριέ.

Το 2020 στην Ινδία, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι πέθαναν απο φυματίωση. Η χώρα θρήνησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Πηγή: gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ