ΗΠΑ: Σε ποιες χώρες έχουν επιβάλει εμπάργκο μετά το 1945

8 χώρες στο σύνολο

Εκτός της Κούβας, εναντίον της οποίας οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο πριν 60 χρόνια, αρκετές χώρες έχουν γίνει στόχος τέτοιου αυστηρών κυρώσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε στο πλαίσιο μιας σύγκρουσης, είτε στο όνομα της μάχης κατά της τρομοκρατίας, είτε με στόχο την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βόρεια Κορέα

Το 1950 η Ουάσινγκτον επέβαλε σχεδόν πλήρες εμπάργκο στη Βόρεια Κορέα στην αρχή του πολέμου της Κορέας. Το 1999 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της χώρας, αφού το καθεστώς δέχθηκε να επιβάλει μορατόριουμ στις πυραυλικές δοκιμές.

Το 2008 η κυβέρνηση Τζορτζ Μπους απέσυρε τη Βόρεια Κορέα από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, αίροντας τις παλιές κυρώσεις αλλά επιβάλλοντας άλλες στη χώρα λόγω του κινδύνου εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Από το 2006 ο ΟΗΕ έχει επιβάλει στη χώρα πολλές κυρώσεις, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με την πάροδο των ετών, αντιδρώντας στην ανάπτυξη του βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

Βιετνάμ

Μόλις τελείωσε ο πόλεμος στο Βιετνάμ το 1974 οι ΗΠΑ επέβαλαν στη χώρα εμπορικό εμπάργκο.

Το 1994, σχεδόν 20 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο θεωρώντας ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσει το θέμα της τύχης των Αμερικανών στρατιωτών που αγνοούνται στο Βιετνάμ.

Το εμπάργκο στην πώληση όπλων, που είχε επιβληθεί στη χώρα στη διάρκεια του πολέμου, ήρθη το 2016.

Νότια Αφρική

Μετά την αιματηρή καταστολή των ταραχών στο Σοβέτο το 1976 η παγκόσμια κοινότητα άρχισε σταδιακά να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης της χώρας.

Το 1977 ο ΟΗΕ κήρυξε εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Νότια Αφρική, το οποίο ίσχυε ως το 1994, και στη συνέχεια πετρελαϊκό εμπάργκο, το οποίο ήρθη στα τέλη του 1993.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μέλη της Κοινοπολιτείας και οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης κυρώσεις κατά του καθεστώτος απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Ιράκ

Μετά την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990 οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν αυστηρό εμπάργκο στο Ιράκ.

Από αυτό εξαιρούνταν μόνο τα τρόφιμα, τα φάρματα και τα είδη πρώτης ανάγκης, Η χώρα δεν μπορούσε να εξάγει αργό πετρέλαιο, το οποίο πέρασε σε διεθνή έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος “πετρέλαιο έναντι τροφίμων”.

Επί 12 χρόνια, ως την αμερικανική εισβολή στη χώρα το 2003, οι Ιρακινοί ζούσαν με δελτία τροφίμων και ισχνούς μισθούς. Το ΑΕΠ της χώρας υποδιπλασιάστηκε.

Σουδάν

Το 1997 ο Μπιλ Κλίντεν απαγόρευσε σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή εταιρεία από τις ΗΠΑ να έχει εμπορικές συναλλαγές με το Σουδάν, το οποίο κατηγόρησε ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι στηρίζει την τρομοκρατία. Με μια εξαίρεση: το αραβικό κόμμι, απαραίτητο για την παρασκευή τσιχλών, της οποίας το Σουδάν αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως.

Το εμπάργκο αυτό ήρθη το 2017.

Λιβύη

Η διεθνής κοινότητα επέβαλε εμπάργκο στη Λιβύη αφού κατηγορήθηκε ότι στηρίζει την τρομοκρατία και κρίθηκε υπεύθυνη για φονικές επιθέσεις. Το διάστημα 1992-1993 επιβλήθηκε στη χώρα αεροπορικό και στρατιωτικό εμπάργκο, το οποίο ενισχύθηκε από οικονομικές κυρώσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 η εξομάλυνση των σχέσεων της Λιβύης με τη Δύση οδήγησε στην άρση των τελευταίων κυρώσεων και στη συνέχεια στη δέσμευση της Τρίπολης να μην αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής.

Η χώρα βυθίστηκε στο χάος το 2011 μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και τότε της επιβλήθηκε εμπάργκο στην πώληση όπλων.

Ιράν

Στις 7 Απριλίου 1980 –δέκα μήνες πριν την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη– η Ουάσινγκτον διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν και του επέβαλε εμπορικό εμπάργκο.

Το 1995 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πλήρες εμπάργκο εναντίον του Ιράν “το οποίο επιζητεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα”, σύμφωνα με τον Μπιλ Κλίντον. Ακολούθησαν κυρώσεις εις βάρος εταιρειών που έκαναν επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα του Ιράν.

Από το 2006 επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις εις βάρος του Ιράν –σε τομείς- κλειδιά όπως η άμυνα, το πετρέλαιο και ο χρηματοπιστωτικός τομέας– προκειμένου να αναγκάσουν τη χώρα να σταματήσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

Η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης οδήγησε στη μερική άρση αυτών των κυρώσεων. Όμως οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ