ΚΟΣΜΟΣ
Ιράν: Οκτώ νεκροί, περισσότεροι από 700 τραυματίες από την έκρηξη σε λιμάνι
Πιθανή αιτία της έκρηξης ένα καύσιμο πυραύλων

Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε ένα σημαντικό λιμάνι στο νότιο Ιράν προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 750, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών.
Η τεράστια έκρηξη και φωτιά στο λιμάνι, που θύμισε εκείνη στο Λίβανο το 2020, φέρεται να συνδέεται με ένα φορτίο χημικού συστατικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή προωθητικού πυραύλου.
Ο Μεχντάντ Χασανζαντέχ, αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας της επαρχίας, έδωσε τον αναθεωρημένο απολογισμό θυμάτων σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
Το λιμάνι είχε παραλάβει μια αποστολή «καυσίμου πυραύλων με υπερχλωρικό νάτριο» τον Μάρτιο, σύμφωνα με ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας.
Η έκρηξη στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζαεΐ σημειώθηκε ενώ το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούσαν το Σάββατο στον Ομάν τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων σχετικά με το ταχέως εξελισσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας μας βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού, λόγω προηγούμενων περιστατικών απόπειρας σαμποτάζ και επιχειρήσεων δολοφονίας, που αποσκοπούσαν στο να προκαλέσουν μια νόμιμη αντίδραση»
Ώρες μετά οι αρχές στο Ιράν δεν έχουν δώσει σαφή εξήγηση για το τι προκάλεσε την έκρηξη στο λιμάνι. Αρνήθηκαν πάντως το σενάριο να προήλθε από πετρέλαιο.
Το υπερχλωρικό νάτριο είχε παραδοθεί στο Ιράν τον Μάρτιο και σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας Ambrey, αποτελούσε μέρος μιας αποστολής από την Κίνα προς το Ιράν. Το καύσιμο προοριζόταν για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πυραύλων του Ιράν, τα οποία είχαν μειωθεί λόγω άμεσων επιθέσεων κατά του Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με την ίδια εταιρία, η φωτιά πιθανότατα προκλήθηκε από την κακή διαχείριση.
Παραμένει ασαφές γιατί το Ιράν δεν είχε μετακινήσει τα χημικά από το λιμάνι, ειδικά μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, που προκλήθηκε από την ανάφλεξη εκατοντάδων τόνων εκρηκτικού νιτρικού αμμωνίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 200 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 6.000