Ιράν: Πανεπιστημιακός καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών

Newsroom
Newsroom

Ο Μαντανί, έχει πολλές δημοσιεύσεις για την πορνεία, τη βία κατά των γυναικών, την κακοποίηση των παιδιών και είχε συλληφθεί πολλές φορές

Διακεκριμένος καθηγητής ιρανικού πανεπιστημίου, ο Σαΐντ Μαντανί Γκαφχαροχί, που κρατείτο από τον Μάιο του 2022 στην Τεχεράνη, καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Ο πελάτης μου καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών για δημιουργία εχθρικής οργάνωσης και ενός έτους για προπαγάνδα εναντίον του συστήματος», δήλωσε ο Μαχμούντ Μπεχζαντιράντ, διευκρινίζοντας πως η ετυμηγορία είναι οριστική.


Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αλάμεχ Ταμπαταμπάι της Τεχεράνης, ο Σαΐντ Μαντανί Γκαχφαροχί, 62 ετών, συνελήφθη στα μέσα Μαΐου.

Λόγω της συγχώνευσης των ποινών, θα πρέπει να εκτίσει την υψηλότερη, εκείνη των οκτώ ετών, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο Μαντανί, που έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες για κοινωνικά προβλήματα στο Ιράν, κυρίως για την πορνεία, τη βία κατά των γυναικών, την κακοποίηση των παιδιών ή τα ναρκωτικά, είχε συλληφθεί πολλές φορές και καταδικαστεί σε εξαετή φυλάκιση το 2012.

«Από τότε που ο πελάτης μου είναι στη φυλακή, τον συμβουλεύθηκαν ορισμένοι αξιωματούχοι για να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη βία» στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο, διευκρίνισε ο Μπεχζαντιράντ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Μαντανί είχε δημοσιεύσει από τη φυλακή μια μακρά ανάλυση του κινήματος αμφισβήτησης, στο οποίο έβλεπε «το όραμα ενός μελλοντικού Ιράν».

Η Ισλαμική Δημοκρατία απελευθέρωσε δεκάδες σημαίνουσες προσωπικότητες τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο αμνηστίας που έδωσε ο ανώτατος ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με την ευκαιρία μίας εθνικής εορτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ