Ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Όσα είπαν Μακρόν και Μητσοτάκης

Ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Όσα είπαν Μακρόν και Μητσοτάκης

"Ελλάδα και Γαλλία κάνουν το πρώτο βήμα για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος" δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε δηλώσεις στον Τύπο από το Μέγαρο των Ηλυσίων προχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Αθήνα και Παρίσι επιβεβαίωσαν την κοινή αντίληψή τους για την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μια πιο ενιαία στάση στα ζητήματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής. Η συμφωνία, που κοινοποιήθηκε σήμερα, πέραν της προμήθειας τριών φρεγατών και τριών κορβετών, εμπεριέχει και στοιχεία αμυντικής συνδρομής.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η νέα ελληνογαλλική σχέση θα στηριχθεί σε δύο πυλώνες. Ο ένας θα είναι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία και θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Ελλάδος Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και Νίκο Δένδια αντιστοίχως.

Ο δεύτερος θα είναι η οριστικοποίηση της προμήθειας γαλλικών φρεγατών Belharra από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό – για την οποία και έχει μεταβεί στο Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για συνομιλίες με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην αγορά από την Ελλάδα τριών φρεγατών Belh@rra με ανοιχτή την option της αγοράς και μίας τέταρτης και μάλιστα στην ίδια τιμή με τις υπόλοιπες (και «κλειδωμένη» για τα επόμενα δύο χρόνια). Ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας που εξαίρουν άνθρωποι με γνώση των συνομιλιών είναι το εξαιρετικό πακέτο υποστήριξη (Follow on Support) που συνοδεύει την προμήθεια, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι δύο από τις τρεις φρεγάτες θα μπορούν να παραδοθούν μέχρι το 2025 – στοιχείο που προκαλεί ανακούφιση στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η ταχύτητα αυτή ευνοείται από το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, τα τρία σκάφη θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Naval Group, απεμπλέκοντας την υπόθεση από τη γάγγραινα της εξεύρεσης λύσης με κάποιο από τα ελληνικά ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας).

Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και την απόκτηση τριών ή ακόμη και τεσσάρων κορβετών Gowind που αποτελούν ιδανική λύση για το Αιγαίο.

Οι δηλώσεις

Μακρόν: Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που μίλησε πρώτος στις δηλώσεις .

«Είμαστε σε μία πολύ σημαντική στιγμή» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αποτελεί το απαύγασμα της συνεργασίας μας». Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Γαλλία δεσμεύτηκε στο πλευρό της Ελλάδας. Αυτή η συνεργασία εκφράζει τη βούληση μας να ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια των κρατών μας και των κοινών μας περιοχών, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Εντατικοποιήσαμε αυτές τις συζητήσεις την τελευταία εβδομάδα», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά, «προωθώντας την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία στις κοινές μας περιοχές».

Πρόσθεσε ότι μιλάμε για μια εμβάθυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο στρατιωτικό κομμάτι, όπως και στο κομμάτι της στρατιωτικής βιομηχανίας. Αυτό υπογραμμίζεται από την απόκτηση από την ελληνική πλευρά τριών φρεγατών Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνογαλλικές σχέσεις

Χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνογαλλικές σχέσεις. «Θα εντατικοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επί βιομηχανικού επιπέδου, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Θα πάρουμε το μέγιστο από αυτή τη συνεργασία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός. «Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Θα επωφεληθούμε από την ασφάλεια, την ειρήνη στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, αλλά και στα Βαλκάνια». Επιπλέον, συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή συνεργασία, σημείωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός για τη συμφωνία.

«Έχουμε ένα κοινό όραμα σε όλη την περιοχή που ανέφερε», είπε ο Μακρόν, «εκείνο των δικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας. Να δράσουμε και να εργαστούμε από κοινού».

Η Ελλάδα είχε πολιτισμό πριν γίνει έθνος, είπε ο Γάλλος πρέοδρος. «Μας ενέπνευσε και μας επέτρεψε να είμαστε ο κόσμος που είμαστε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Η Ελλάδα είναι το κράτος που μέσα σε δύο αιώνες μπόρεσε να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι», είπε ο Μακρόν, «εκείνο της ανεξαρτησίας και ταυτόχρονα να είναι ένα κράτος στην καρδιά της Ευρώπης».

«Αυτή η συνεργασία είναι συνεκτική με τη δική μας ιστορία», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ευχαρίστησε και τους υπουργούς που συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τέλος, ο Γάλλος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Γαλλία βρέθηκε δίπλα στην Ελλάδα την περίοδο των πυρκαγιών, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη.

Μητσοτάκης: Οι νέες φρεγάτες θωρακίζουν την πατρίδα μας

Σε δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μια «ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία γιατί αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας».

«Η υπογραφή της συμφωνίας δεν αποτυπώνει μόνο, αλλά ενισχύει, μια πραγματικότητα γνωστή σε όλους: οι δύο χώρες μας έχουν ήδη αναπτύξει ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης» συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα και η Γαλλία «έχουν δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες: η πίστη στην ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο, τολμηρό, βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. «Μια Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της».

«Στο πλαίσιο αυτής της νέας σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας, μετά τα 24 μαχητικά Rafale, ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και 3 νέες γαλλικές φρεγάτες για το Πολεμικό μας Ναυτικό με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επεσήμανε, υπάρχει «εθνικό κίνητρο καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας, έχει όμως και ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία».

πηγή: in.gr

Δείτε επίσης:

Μακρόν: Η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι γερή και συνεχίζεται

Μητσοτάκης - Μακρόν ανακοινώνουν την Τρίτη την αγορά τριών φρεγατών

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ