Κλιματική κρίση: Οι ακατοίκητες ΗΠΑ και ο απόκοσμος Αμαζόνιος

Κλιματική κρίση: Οι ακατοίκητες ΗΠΑ και ο απόκοσμος Αμαζόνιος

Τρομακτικά σενάρια για το μέλλον

Aπαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για το περιβάλλον που διατυπώνουν οι επιστήμονες κυρίως το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς μιλούν για εικόνες που δεν έχουμε καν φανταστεί αν δεν βάλουμε κάποια όρια στις δραστηριότητες μας στο άμεσο μέλλον.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις

Αυτή τη φορά το Καναδικό Πανεπιστήμιο McGrill δημοσιεύει μια νέα έρευνα η οποία διαμόρφωσε μελλοντικά κλίματα σύμφωνα με τρία σενάρια μετριασμού των αερίων του θερμοκηπίου. Τι δείχνουν αυτά; Πως εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν να αυξάνονται, ο Αμαζόνιος θα είναι άγονος, οι μεσοδυτικές ΗΠΑ και η Ινδία θα είναι τόσο ζεστές που θα είναι μη κατοικήσιμες το 2500.

 

Απόκοσμες εικόνες

Η ομάδα των επιστημόνων που συνέταξε την έκθεση απεικόνισε στην πραγματικότητα τα χειρότερα σενάρια μαζί με τα σκίτσα της ζωής το 1500 μ.Χ. και το παρόν – για να τονίσει πόσο εξωγήινη θα μπορούσε να είναι η μελλοντική Γη.

 

oso.jpg
 

Ο περιβαλλοντολόγος Christopher Lyon του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ σχολίασε: «Πρέπει να οραματιστούμε τη Γη που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα για να την κάνουμε απλή και ζωντανή για αυτά».

sos.jpg

«Αν αποτύχουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται, πολλά μέρη στον κόσμο θα αλλάξουν δραματικά».

Τα μοντέλα των ερευνητών έδειξαν ότι κάτω από χαμηλά και μεσαία σενάρια μετριασμού των αερίων του θερμοκηπίου - τα οποία δεν πληρούν τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από (2 °C) - οι περιοχές βλάστησης και καλλιέργειας θα μετακινηθούν προς τους αντίθετους πόλους.

ol.jpg

Ανοδικά θα κινείται η στάθμη της θάλασσας

Ακόμα όμως και να μετριαστούν τα επίπεδα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να αυξάνεται  ως προϊόν της επέκτασης και της ανάμειξης του νερού με τους θερμότερους ωκεανούς.

«Αυτές οι προβλέψεις υποδεικνύουν το πιθανό μέγεθος της κλιματικής αναταραχής σε μεγαλύτερες χρονικές κλίμακες και εμπίπτουν στο εύρος των εκτιμήσεων που έγιναν από άλλους», είπε ο Δρ Lyon.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

 

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ