Κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας με φόντο έκθεση του ΠΟΥ για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

Newsroom
Newsroom

Η Μόσχα την καταγγέλλει ως «μονόπλευρη» και «αβάσιμη». Η Ουάσιγκτον ζητά την επικαιροποίησή της με νέα στοιχεία για τα «εγκλήματα» των Ρώσων.

Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας.

Η έκθεση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους παρουσιάστηκε στο εκτελεστικό συμβούλιο του Oργανισμού στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εν λόγω έκθεση, που «καλύπτει» όσα έλαβαν χώρα τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, αξιολογεί την κατάσταση στην Ουκρανία ως… «οξεία» και «έκτακτης ανάγκης».  

Μιλά για περισσότερους από 14.000 νεκρούς αμάχους, 17,7 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και 7,5 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες εκτοπισμένους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, από τις 471 επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν με βαρέα όπλα κατά εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως πέρυσι, οι 448 σημειώθηκαν στην Ουκρανία.

Η ρωσική πλευρά έσπευσε, δια του αντιπροσώπου της στον ΠΟΥ, να αποκηρύξει την έκθεση ως «πολιτικοποιημένη» και «μονόπλευρη», και τις σχετικές κατηγορίες κατά των ρωσικών δυνάμεων ως «αβάσιμες».

Η Ουάσιγκτον, από την άλλη πλευρά, ζήτησε τα στοιχεία της σχετικής έκθεσης να επικαιροποιηθούν ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτά και όσα έχουν λάβει χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2022 και έπειτα.  

«Οι επιθέσεις της Ρωσίας… απερίγραπτο κακό σε αμάχους και σε ζωτικής σημασίας υποδομές στην Ουκρανία… Αυτός ο παράλογος θάνατος και η καταστροφή παρεμποδίζουν κατά τρόπο βάναυσο την πρόσβαση παιδιών, ηλικιωμένων και άλλων ευάλωτων ομάδων σε ζωτικής σημασίας υγειονομική περίθαλψη», κατήγγειλε η αμερικανική πλευρά δια την αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: Reuters

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ