Λευκορωσία: Προτείνουν για την προεδρία μια νοικοκυρά

Λευκορωσία: Προτείνουν για την προεδρία μια νοικοκυρά

Ποια είναι η νοικοκυρά Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια

Οι δύο υποψήφιοι της αντιπολίτευσης για την προεδρία στις εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία, οι οποίοι αποκλείσθηκαν από την Εκλογική Επιτροπή, ανακοίνωσαν σήμερα ότι ενώνουν τις προσπάθειές τους και προτείνουν ως υποψήφια για την προεδρία τη νοικοκυρά Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας αρνήθηκε να εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την προεδρία των δύο πιο ισχυρών αντιπάλων του νυν προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασένκο, και συγκεκριμένα του πρώην τραπεζίτη Βίκτορ Μπαμπάρικο, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο κατηγορούμενος για οικονομικά εγκλήματα, και του ιδρυτή του τεχνολογικού πάρκου, Βαλέρι Τσεπκάλο.

Η απόρριψη των υποψηφιοτήτων τους προκάλεσε την Τρίτη και την Τετάρτη διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της Λευκορωσίας, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες υποστηρικτές τους.

«Ενώνουμε τις προσπάθειές μας», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων, οι οποίοι έθεσαν ως κύριο στόχο τους την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Υπόσχονται να διεξαγάγουν επαναληπτικές εκλογές στις 9 Αυγούστου σε περίπτωση που εκλεγεί η Τιχανόφσκαγια.

Ποια είναι η νοικοκυρά Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια αποφάσισε να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία ως υποψήφια για την προεδρία όταν οι Αρχές δεν έκαναν δεκτή την υποψηφιότητα του συζύγου της, που είναι ο δημοφιλής μπλόγκερ Σεργκέι Τιχανόφσκι.

Η προεκλογική εκστρατεία της Τιχανόφσκαγια, της οποίας ηγείτο ο σύζυγός της, πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες σε δεκάδες πόλεις της Λευκορωσίας. Ο Σεργκέι Τιχανόφσκι συνελήφθη στα τέλη Μαΐου με την κατηγορία ότι επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού.

Η τωρινή προεκλογική εκστρατεία έγινε η πιο δύσκολη για τον Λουκασένκο, ο οποίος ηγείται της χώρας εδώ και 26 χρόνια. Η δυσαρέσκεια του κόσμου για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά του κορωνοϊού, αλλά και η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στη χώρα έχουν προκαλέσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τότε που άρχισε η προεκλογική εκστρατεία έχουν συλληφθεί περίπου 1.000 άτομα.

Ο ηλικίας 65 ετών Λουκασένκο κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να κάνουν μια «έγχρωμη επανάσταση», αλλά δηλώνει ότι δεν θα τους παραδώσει τη χώρα.

Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 9 Αυγούστου, θα αναδείξει και πάλι νικητή τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος θα ασκήσει την έκτη κατά σειρά προεδρική του θητεία. Από το 1995 η Δύση δεν έχει αναγνωρίσει καμία εκλογική αναμέτρηση στη Λευκορωσία ως αδιάβλητη και δίκαιη.
 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ