Μπουρκίνα Φάσο: Φήμες ότι ο πρόεδρος Καμπορέ κρατείται

Ακούστηκαν πυροβολισμοί γύρω από την κατοικία του χθες Κυριακή το βράδυ, στην Ουαγκαντούγκου

Στρατιώτες με καλυμμένα τα πρόσωπα πήραν σήμερα θέσεις στην Ουαγκαντούγκου μπροστά από την έδρα της κρατικής τηλεόρασης της Μπουρκίνα Φάσο, μία ημέρα μετά τη στάση σε πολλά στρατόπεδα της χώρας που πλήττεται από τη βία των τζιχαντιστών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Αυτός δεν ήταν σε θέση να κατανοήσει αν οι στρατιώτες αυτοί είναι μεταξύ των εξεγερμένων που πήγαν να καταλάβουν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης RTB ή στρατιώτες πιστοί στο καθεστώς που πήγαν να το προστατεύσουν.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Ροκ Καμπορέ κρατείται σε στρατόπεδο από μέλη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν στασιάσει, δήλωσαν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ένας διπλωμάτης από τη Δυτική Αφρική, αφού ακούστηκαν πυροβολισμοί γύρω από την κατοικία του χθες Κυριακή το βράδυ, στην Ουαγκαντούγκου.

Πολλά τεθωρακισμένα οχήματα της προεδρικής φρουράς, γεμάτα σφαίρες, βρίσκονταν σήμερα το πρωί κοντά στην οικία του. Σε ένα ήταν ορατές κηλίδες αίματος. Οι κάτοικοι της συνοικίας όπου διαμένει ο Καμπορέ δήλωσαν ότι στη διάρκεια της νύκτας άκουσαν πυροβολισμούς.

Στρατιώτες στασίασαν χθες Κυριακή σε πολλούς στρατώνες στην Μπουρκίνα Φάσο ζητώντας την αποχώρηση των επικεφαλής του στρατού και "κατάλληλα μέσα” για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της χώρας από το 2015.

Η κυβέρνηση διέψευσε τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες ότι έχει γίνει πραξικόπημα, την ώρα που πυροβολισμοί ακούγονταν επί ώρες από πολλούς στρατώνες.

Για πολλές ώρες χθες Κυριακή διαδηλωτές εξέφραζαν την υποστήριξή τους στους στασιαστές στρατιωτικούς και μεταξύ άλλων έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, προτού τους διαλύσει η αστυνομία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του AFP. Κάποιοι μάλιστα πυρπόλησαν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος στην Ουαγκαντούγκου.

Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ ως τις 05:30 το πρωί μέχρι νεοτέρας, ενώ έκλεισε τα σχολεία για δύο ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ