Ο Τραμπ αποσύρει στρατεύματα από τη Γερμανία χωρίς να ενημερώσει την Μέρκελ

Ο Τραμπ αποσύρει στρατεύματα από τη Γερμανία χωρίς να ενημερώσει την Μέρκελ

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάνει λόγο για προγραμματισμένη απόσυρση που είχε συζητηθεί μήνες πριν αλλά στην Γερμανία η κυβέρνηση της Μέρκελ ενημερώθηκε από τον Τύπο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει 9.500 στρατιώτες μέχρι τον Σεπτέμβριο από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε επίσημα από τις ΗΠΑ για το σχέδιο του Τραμπ και μέχρι στιγμής έχει ενημερωθεί για το θέμα μόνο από τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε το Σάββατο Γερμανός αξιωματούχος, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω.

Η απόφαση για την απόσυρση περισσότερου από το ένα τέταρτο του αμερικανικού στρατεύματος από τη Γερμανία έρχεται μετά από μακροχρόνια ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας της.

Η απόφαση έχει συζητηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αντικατοπτρίζει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των συμμάχων των ΗΠΑ. που επιτρέπουν στην χώρα να μειώσει τη στριατιωτική της παρουσία στο εξωτερικό, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος.

«Αυτά τα σχέδια αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Τραμπ παραμελεί ένα κεντρικό στοιχείο ηγεσίας: τη συμμετοχή των συμμαχικών εταίρων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Μέρκελ, Γιόχαν Γουάντεφουλ το Σάββατο, καταγγέλλοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερώσει τη γερμανική κυβέρνηση πριν από την απόφαση. «Για εμάς τους Ευρωπαίους, αυτό είναι ένα ακόμη «καμπανάκι» για να πάρουμε την την πολιτική ασφάλειας αποφασιστικά στα χέρια μας».

Σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί από την πλευρά των ΗΠΑ, η απόσυρση των στρατευμάτων έχει νόημα καθώς η Γερμανία δεν είναι πλέον στην πρώτη γραμμή όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αντ ‘αυτού έχει γίνει ο κόμβος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα αποσύρουν όλα τα στρατεύματά τους, αλλά μόνο εκείνα που δεν χρειάζονται πλέον.

Η Wall Street Journal είχε αναφερθεί νωρίτερα στην προγραμματισμένη μείωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων προσδιορίζοντας σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος ότι η δύναμη των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία θα μειωθεί σε 25.000 άτομα από τα περίπου 34.500 τώρα.

Η απόφαση της Μέρκελ να μην συμμετάσχει στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά, την οποία θα φιλοξενούσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον αυτό το μήνα, δεν είχε καμία επίδραση στην προγραμματισμένη απόσυρση, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η Γερμανία από τους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής, φιλοξενεί τις μεγαλύτερες αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Ουλίτ, δήλωσε ότι ο Τραμπ «επανεξετάζει συνεχώς την καλύτερη προσέγγιση» για τις αμερικανικές δυνάμεις και την παρουσία τους στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, «δεσμεύονται στην συνεργασία με την ισχυρή σύμμαχό μας Γερμανία για να διασφαλίσουμε την κοινή μας άμυνα» και άλλα θέματα.

Η Μέρκελ και η Γερμανία υπήρξαν ο κύριος στόχος της πίεσης του Τραμπ για να μετατοπίσει περισσότερες αμυντικές δαπάνες στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τους οποίους και έχει κατηγορήσει ότι εκμεταλλεύονται την στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο του 2019, υιοθέτησε έναν πιο ήπιο τόνο. «Έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα από 140 δισ. δολάρια πρόσθετων πόσων και φαίνεται ότι θα έχουμε τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια περισσότερα για δαπάνες» το 2020 από τα μέλη του ΝΑΤΟ, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, είχε δήλωσε ο Πρόεδρος τότε.

Ωστόσο τον Δεκέμβριο είχε προειδοποιήσει την Γερμανία ότι παρά την αύξηση των αμυντικών της δαπανών, εξέταζε το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη εάν η κυβέρνηση της Μέρκελ δεν έκανε περισσότερα για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο των μελών του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

Η υπουργός Άμυνας της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ έως το 2031 λόγω έλλειψης στρατιωτικού προσωπικού.

Πηγή: newmoney.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ