Ρωσία: Πάνω από 100 φορτηγά με στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα με την Ουκρανία

Έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη ο Πούτιν - Πήρε την έγκριση από το Κοινοβούλιο για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό

Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να επιμένει ότι  «δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να ’ναι»  - απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς - ωστόσο όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters μία στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Μετά την έγκριση που έλαβε από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε νωρίτερα πως «η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή, είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία είναι οπλισμένη ως τα δόντια».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κινήσεις των σημερινών αρχών του Κιέβου έχουν φέρει τα πάντα στο μηδέν.

«Οι συμφωνίες του Μινσκ 'πέθαναν' πολύ πριν από τη χθεσινή αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, όχι από εμάς, όχι από εκπροσώπους αυτών των δημοκρατιών, αλλά από τις σημερινές αρχές του Κιέβου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα όρια εντός των οποίων η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει τα ανεξάρτητα κράτη των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

«Σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες; Τους έχουμε αναγνωρίσει συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναγνωρίσει όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος. Και το Σύνταγμα καθόριζε τα σύνορα εντός των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα αμφιλεγόμενα σημεία σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο περιοχών με την Ουκρανία στο μέλλον, ενώ ξεκαθάρισε πως θα παρέχει  «όλους τους τύπους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής» στους επαναστάτες της Ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο, η αποστολή αυτής της «βοήθειας» θα εξαρτηθεί από τις «συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πέδιο».

Επιπλεον, ο Πούτιν ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας και καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης, που «τροφοδοτεί το Κίεβο με σύγχρονους τύπους όπλων». 

Δραματικό μήνυμα από ΝΑΤΟ: Αναμένεται επίθεση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία

«Δεν είναι ποτέ αργά για να παγώσει μια επίθεση», το μήνυμα που στέλνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, οι διπλωματικές διεργασίες είναι πυρετώδεις και το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο πλευρών έχει πέσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. 

Όπως διαμηνύει η Συμμαχία, αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία οπότε, όπως υπογραμμίζει, έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

«Κυρώσεις σε 351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας και 27 άτομα και οργανισμούς» ανακοίνωσε ο Μπορέλ

Κυρώσεις σε 351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας και 27 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Μπορέλ, μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι για το ζήτημα της Ουκρανίας, ξεκαθάρισε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ για το πακέτο κυρώσεων που πρότεινε.

«351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας που ψήφισαν υπέρ μιας τέτοιας απόφασης θα επηρεαστουν από αυτά τα μέτρα. Επίσης, αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν άλλα 27 άτομα και οργανισμούς», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Μπορέλ ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. «Ο Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων», τόνισε.

 

Δείτε επίσης:

"Δεν είπα ότι θα στείλω στρατό στο Ντονμπάς τώρα αμέσως", λέει ο Πούτιν 

Η Ρωσία απομακρύνει το προσωπικό της πρεσβείας της από την Ουκρανία

Οι ΥΠΕΞ της G7 στηρίζουν την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας

Πούτιν: Η Συμφωνία του Μισνκ δεν υπάρχει πια - H Ουκρανία να αποστρατιωτικοποιηθεί

Ουκρανία: Πήρε την άδεια του κοινοβουλίου για χρήση του στρατού στο εξωτερικό, ο Πούτιν

ΝΑΤΟ: Αναμένει επίθεση ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία από τη Ρωσία

Ανακοινώσεις Μπαίντεν για την ουκρανική κρίση

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ