Σιαμαία δίδυμα διαχωρίστηκαν μετά από χειρουργείο 11 ωρών, με πάνω από 24 γιατρούς

Σιαμαία δίδυμα διαχωρίστηκαν μετά από χειρουργείο 11 ωρών, με πάνω από 24 γιατρούς

Γιατροί στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κατάφεραν να διαχωρίσουν σιαμαία κοριτσάκια μόλις 14 μήνες μετά τη γέννησή τους.

Η Σάραμπεθ και η Αμέλια Άιργουιν από το Πίτερσμπουργκ του Μίσιγκαν, γεννήθηκαν έχοντας η καθεμιά τα δικά της χέρια, πόδια και καρδιά, το ήπατά τους ωστόσο συνδέονταν, όπως ανέφερε την Παρσκευή το C.S. Mott Children's Hospital.

Η σχεδόν 11ωρη χειρουργική επέμβαση για τον διαχωρισμό τους έγινε τον Αύγουστο, περίπου 14 μήνες μετά τη γέννησή τους και πλέον τα δύο κορίτσια είναι στο σπίτι τους. Η χειρουργική επέμβαση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, αλλά τα δίδυμα εμφάνισαν πνευμονία και μετά ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Για όλους στο δωμάτιο, ήταν μια πολύ συναισθηματική και ξεχωριστή η στιγμή που έγινε η τελευταία τομή για να χωριστούν αυτά τα κορίτσια από ένα σε δύο», δήλωσε ο Dr. George Mychaliska, ο οποίος ηγήθηκε της χειρουργικής ομάδας στο Mott.

«Είμαι πατέρας διδύμων και γνωρίζω ότι τα δίδυμα είναι πολύ κοντά», συνέχισε. «Η Σάραμπεθ και η Αμέλια θα μοιράζονται πάντα έναν πραγματικά μοναδικό δεσμό και νομίζω ότι το μέλλον είναι λαμπρό και για τις δύο».

Οι γονείς, Άλισον, 33 και Φιλ, έμαθαν ότι περίμεναν σιαμαία κατά τη διάρκεια ενός υπερήχου το 2019, τέσσερις μήνες πριν από τη γέννηση με καισαρική τομή.

Το ζευγάρι είχε συμφωνήσει να περιμένει μέχρι τον τοκετό για να μάθει το φύλο του μωρού τους, με αποτέλεσμα η Άλισον να πιστεύει ότι ήταν έγκυος σε ένα μεγαλόσωμο αγόρι μέχρι τον υπέρηχο στις 20 εβδομάδες.

Η ίδια είπε ότι η εγκυμοσύνη έμοιαζε διαφορετική από αυτήν που είχε στην 3χρονη πλέον κόρη τους, Κένεντι, οπότε υπέθεσε ότι περίμεναν αγόρι - και μάλιστα προετοιμαζόταν για αυτό αγοράζοντας αντικείμενα για αγοράκι. Έτσι, για το ζευγάρι η είδηση ότι περιμένουν σιαμαία δίδυμα ήταν σοκαριστική.

«Ήταν σαν τα χειρότερα νέα που θα μπορούσες να λάβεις, ξέρεις; Ειδικά επειδή οι στατιστικές δεν είναι καλές», είπε η Άλισον στο Detroit Free Press. Πρόσθεσε ότι η ομάδα που την είχε αναλάβει «δεν είχε δει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Είπαν λοιπόν ότι οι καρδιές τους έσπαγαν για εμάς… αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι».

Το ζευγάρι στη συνέχεια απευθύνθηκε σε μαιευτήρα υψηλού κινδύνου, που οδήγησε στη συνάντησή τους με τη διευθύντρια του Medicine Fetal Diagnosis and Treatment Center, Δρ Marcie Treadwell, και την είδηση ότι τα δίδυμα είχαν τα δικά τους χέρια και πόδια, αλλά συνδέονταν στο στήθος και την κοιλιά.

Τελικά, τα μωρά γεννήθηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο καθώς οι γιατροί παρατήρησαν ανησυχητικά σημάδια στις 34 εβδομάδες, λόγω μιας ανωμαλίας στη ροή αίματος στον ομφάλιο λώρο που μοιράζονταν, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη να γίνει καισαρική πριν από την προγραμματισμένη περίοδο κύησης 35 και 36 εβδομάδων. Έτσι, ήρθαν στον κόσμο στις 11 Ιουνίου του 2019, το καθένα ζύγιζε περίπου 2 κιλά, και είχαν τα χέρια τους τυλιγμένα το ένα γύρω από το άλλο.

«Θυμάμαι να βάζουν για λίγο τα κορίτσια στο στήθος μου. Ήταν πολύ γλυκό και ιδιαίτερο που μπορούσα να τα κρατήσω και να τα δούμε για πρώτη φορά », δήλωσε η Άλισον στην εφημερίδα.

Μετά την πνευμονία και την περιπέτεια με την πανδημία του κορωνοϊού, η επέμβαση διαχωρισμού προγραμματίστηκε για τις 5 Αυγούστου, δίνοντας στα δίδυμα χρόνο να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν διαστολείς ιστών που θα βοηθούν στη δημιουργία αρκετού δέρματος για να καλύψουν τις περιοχές όπου θα διαχωρίζονταν. Στη διαδικασία συμμετείχαν περισσότεροι από 24 γιατροί, νοσοκόμες και ειδικοί.

 

Μεταξύ των πραγμάτων που έπρεπε να δημιουργηθούν για τα κορίτσια ήταν τεχνητά στέρνα, οι γιατροί έπρεπε να αντικαταστήσουν τις τρύπες στο περικάρδιό τους και να κάνουν από έναν αφαλό στο καθένα.

Από την πλευρά τους, οι γονείς, λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό, δεν επετράπη να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο και έτσι πέρασαν τις 11 ώρες αναμονής στο αυτοκίνητό του έξω από το κτίριο. Τελικά, η Σάραμπεθ επέστρεψε στο σπίτι στα τέλη Αυγούστου, και ακολούθησε Αμέλια στις 5 Σεπτεμβρίου.

Αν και τα κορίτσια μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον χειρουργικές επεμβάσεις καθώς το σώμα τους αναπτύσσεται και σε αυτή τη φάση απαιτείται φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία, οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι θα μεγαλώσουν σαν παιδιά που δεν γεννήθηκαν ως σιαμαία.

«Αυτό ήταν ένα τεράστιο πείραμα στη δύναμη του θετικού και στη δύναμη της προσευχής», είπε ο Phil. «Ξέρετε, τόσο θετικά νέα, οι άνθρωποι το χρειάζονται. Οι άνθρωποι ζουν σε αυτό. "

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, οι Σάραμπεθ και η Αμέλια είναι τα πρώτα σιαμαία δίδυμα που διαχωρίζονται επιτυχώς στο Μίσιγκαν.

Σημειώνεται ότι μόνο 1 στις 100.000 έως 1 στις 250.000 εγκυμοσύνες λέγεται ότι οδηγούν σε σιαμαία δίδυμα.
 

ν

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ