Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Το χρονικό ενός εγκλήματος στις δικαστικές αίθουσες

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Ευαγγελία Καρεκλάκη

Λεπτό προς λεπτό η ακροαματική διαδικασία - Με αλεξίσφαιρο στο εδώλιο, ο 28χρονος - Με δάκρυα στα μάτια η αδερφή της βιολόγου - Δεν καταθέτει κανένας από την οικογένεια του κατηγορουμένου

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Καρεκλάκη

Μία οικογένεια διαλυμένη που ακόμα δεν έχει πάρει απάντηση γιατί ο δικός της άνθρωπος χάθηκε βίαια και ξαφνικά στην άλλη άκρη του κόσμου, ένας... "Σαολίν" που δέχτηκε την κατηγορία, δύο φίλοι που βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα πάνω στην εξερεύνηση και αστυνομικοί που δούλεψαν συστηματικά και μεθοδικά από την πρώτη στιγμή για την εξιχνίαση της υπόθεσης, συνθέτουν το σκηνικό στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου, όπου είναι σε εξέλιξη από το πρωί η δίκη για τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον. 

Η ανατριχιαστική υπόθεση που προκάλεσε σοκ σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο το καλοκαίρι του 2019 αναβιώνει σήμερα με τραγικές φιγούρες τα μέλη της οικογένειας της άτυχης βιολόγου που ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ για να βρεθούν στο δικαστήριο. 

Παρούσα στη δίκη, η αδερφή της Σούζαν Ίτον, Τζούλι αλλά όχι ο σύζυγος και τα παιδιά της που βρίσκονται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση και υπό στενή ψυχολογική παρακολούθηση καθώς ακόμα αναζητούν απαντήσεις για ποιο λόγο χάθηκε η σύζυγος και μητέρα Σούζαν.

Δεν καταθέτει κανένας από την οικογένεια του κατηγορουμένου 

Λίγο πριν τις 11:30 το πρωί ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με τα αναγνωστέα έγγραφα, μεταξύ των οποίων είναι και οι καταθέσεις δυο γυναικών τις οποίες ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε αποπειραθεί να παρενοχλήσει και να χτυπήσει με το αυτοκίνητο του, ενώ περπατούσαν στο δρόμο.  

Όσον αφορά τους μάρτυρες υπεράσπισης, καταθέτει μόνο μία ψυχολόγος από την Αθήνα ενώ κανείς από τους συγγενείς του κατηγορουμένου δεν θα καταθέσει στη συνέχεια. 

"Είμαι εδώ με την ιδιότητα της ψυχολόγου που υποστήριξε τη μητέρα η οποία απευθύνθηκε σε μένα" τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι "η μητέρα ήρθε υποβαστάζομενη από τον άλλο της γιο σε βαριά κατάθλιψη"

Όπως λέει "η μητέρα θέλει να μάθει την αλήθεια γι αυτό και δεν κατέθεσε σαν μάρτυρας. Ήθελε να είναι μέσα στην αίθουσα για να ακούσει και να μάθει κάποια πράγματα"

Πρόσθεσε επίσης ότι "με τον κατηγορούμενο είχε κάποια επικοινωνία" παίρνοντας χρόνο - όπως είπε - από τις συνεδρίες με τη μητέρα, καθώς είχε αναλάβει τη δική της ψυχολογική υποστήριξη. 

Τί "αποκαλύπτουν" οι ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες - "Λέει ψέμματα με αξιοθαύμαστο τρόπο"

Μεταξύ άλλων στις ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες που διαβάστηκαν στο δικαστήριο αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος έχει διαταραχή προσωπικότητας με απουσία συναισθηματικής ανταπόκρισης, ψυχραιμία και ψυχρότητας με συχνά ψεύδη. Υποστηρίζεται ότι ο τρόπος με τον οποίο λέει ψέμματα είναι αξιοθαύμαστος.

Ακόμα επισημαίνεται ότι είχε αλλάξει θέσεις και ισχυρισμούς, όπως ότι ισχυριζόταν ότι είχε μυηθεί στον σατανισμό και ότι διέπραξε το έγκλημα υπό μια καταιγίδα ψευδαισθήσεων υπό τον σατανά! 

Αναφέρεται επίσης ότι έγραφε στη μητέρα του γράμμα στο οποίο περιέγραφε τον βιασμό αλλά προφορικά δεν τον δέχτηκε ποτέ. Επιπλέον επισημαίνεται ο ίδιος δεν ήθελε να χαρακτηριστεί ψυχοσικός και να εκτίσει την ποινή του σε ψυχιατρείο.

 

Λεπτό προς λεπτό η ακροαματική διαδικασία 

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση της αδερφής της Σούζαν Ίτον και τους δύο φίλους που βρήκαν το πτώμα της ενώ στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου μεταφέρθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 09.00 το πρωί, ο 28χρονος κατηγορούμενος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και με το μισό κεφάλι του ξυρισμένο.

Το "παρών" δίνουν η παπαδιά μητέρα του 28χρονου, ο αδερφός και η σύζυγός του, που εισήλθαν στο κτίριο φορώντας μαύρα φούτερ με κουκούλα, προκειμένου να κινηθούν διακριτικά και - όσο αυτό είναι εφικτό - να περάσουν απαρατήρητοι. Παρόντες είναι και συγγενείς της αδικοχαμένης βιολόγου, όχι όμως ο σύζυγος και τα παιδιά της, οι οποίοι μάλιστα δε γνωρίζουν λεπτομέρειες για το τί βίωσε η άτυχη Ίτον και βρίσκονται υπό ψυχολογική παρακολούθηση. Η στενή οικογένεια της βιολόγου δε βρίσκεται στο Δικαστήριο, αφενός λόγω της εύθραυστης ψυχικής κατάστασής τους κι αφετέρου λόγω της πανδημίας του Covid. Λόγω της κατάστασης στις ΗΠΑ χρειάζονται ειδική άδεια για να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν.

Εξονυχιστικός είναι ο έλεγχος σε όσους επιτρέπεται η είσοδος στη δικαστική αίθουσα.

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς του δράστη διαμαρτυρήθηκαν για την αποτύπωση εικόνων τους, την ώρα του ελέγχου, σε βίντεο από τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στα Δικαστήρια. Οι συγγενείς απειλούν με μηνύσεις, ενώ η σύζυγος του δράστη αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα δύο μικρά παιδιά που έχει με τον 28χρονο και τα οποία ενδέχεται, όπως είπε, να βλέπουν τηλεόραση.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας ολοκληρώθηκαν με έναν εκ των αστυνομικών της Ασφάλειας Χανίων που ασχολήθηκε με την έρευνα της υπόθεσης. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του αστυνομικού και ενώ περιέγραφε τη νευρική συμπεριφορά του 28χρονου, ενώ ο τελευταίος ήταν ακόμη μάρτυρας στην υπόθεση, η μητέρα του καθ'ομολογίαν δράστη γελούσε ειρωνικά και σχολίαζε ότι δεν ήταν αληθή όσα ακούγονταν περί της συμπεριφοράς του γιου της. Η συμπεριφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της μίας εκ των δύο συνηγόρων της οικογένειας της άτυχης βιολόγου, Βάσως Πανταζή, η οποία ζήτησε από την έδρα να απευθύνει σύσταση στην μητέρα.

Εκκρεμεί να απαντήσει η έδρα επί του αιτήματος της υπεράσπισης του 28χρονου για κλήση για κατάθεση των πραγματογνωμώνων που διενήργησαν την ψυχιατρική εξέταση του καθ'ομολογίαν δράστη.

Αίτημα για να καταθέσει μια από τις κοπέλες που κατήγγειλε ότι είχε δεχτεί επίθεση από τον 28χρονο, για να πει ξεκάθαρα τί είχε συμβεί εκείνη τη μέρα, όταν ο κατηγορούμενος προσπάθησε να τη χτυπήσει με το αυτοκίνητο κατέθεσε η Βάσω Πανταζή, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής. "Το ζητάω αυτό, επειδή από την υπεράσπιση υπάρχει αμφισβήτηση του σεξουαλικού κινήτρου" - εξήγησε η συνήγορος. Η κοπέλα, Γερμανίδα που διαμένει στα Χανιά, συμπτωματικά βρίσκεται τώρα στο Ρέθυμνο και είε καταγγείλει ότι είχε δεχτεί παρενόχληση από τον κατηγορούμενο και όπως έχει υποστηρίξει σώθηκε την ύστατη στιγμή, χάριν ενός ηλικιωμένου με τρακτέρ.

Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφασίσει επί του αιτήματος το οποίο τελικά απέρριψε, ενώ η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με τα αναγνωστέα έγγραφα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οι καταθέσεις δυο γυναικών τις οποίες ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε αποπειραθεί να παρενοχλήσει και να χτυπήσει με το αυτοκίνητο του ενώ περπατούσαν στο δρόμο.  Μια από αυτές είναι και η κοπέλα που ζήτησε νωρίτερα η πολιτική αγωγή να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου.

Η γυναίκα αυτή  έχει καταθέσει ότι στην προσπάθεια της να αποφύγει το λευκό επιβατηγό, έπεσε πάνω σε συρματόπλεγμα και μάλιστα χτύπησε στο πόδι. Εμφανίζεται απόλυτα σίγουρη ότι ο οδηγός επιχείρησε εσκεμμένα να πέσει πάνω της. 

Οι καταθέσεις των μαρτύρων

"Δέχομαι την κατηγορία"

"Δέχομαι ότι ισχύει η κατηγορία" - είπε ο 28χρονος Γ.Π. κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Ο 28χρονος, καθ'ολη τη διάρκεια της διαδικασίας, κάθεται ευθυτενής, κοιτάζοντας μόνο την έδρα και μη στρέφοντας το σώμα ούτε το βλέμμα του αλλού, ενώ ως προς την εικόνα του, εμφανίστηκε με ξυρισμένο το μισό του κεφάλι και διατηρώντας ακόμη την εικόνα του ... "Σαολίν", με το μακρύ μούσι. 

"Ήταν μεγαλειώδης η αδερφή μου"

Οι καταθέσεις ξεκίνησαν με την αδερφή της μοριακής βιολόγου, Τζούλι, οποία βουρκωμένη ξεκίνησε να εξιστορεί το πώς πληροφορήθηκε το θάνατο της Σούζαν. "Ήταν μεσάνυχτα" - είπε, "κοιμόμουν στη Βιρτζίνια όταν χτύπησε το τηλέφωνο". Ήταν ο γαμπρός της, ο οποίος την ενημέρωσε ότι η Σούζαν είχε εξαφανιστεί... "Ήταν θαυμάσια και μεγαλειώδης η αδερφή μου. Είχε πάθος και ήταν εκπληκτική στο να βρίσκει απαντήσεις σε επιστημονικά ζητήματα" - είπε η αδερφή της Σούζαν Ίτον. "Ήταν το πιο ενδιαφέρον άτομο που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Κυρίως, όμως, αγαπούσε τρομερά την οικογένεια της" - πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Max Planck, όπου επί 20 χρόνια διηύθυνε το δικό της εργαστήριο. Κλαίγοντας μίλησε για το χαμό, προ 6ετίας, της 18χρονης κόρης της από καρκίνο και την αμέριστη στήριξη που της παρείχε η αδερφή της Σούζαν Ίτον.

Τζούλι αδερφή Σούζαν Ίτον
Η αδερφή της Σούζαν Ίτον, Τζούλι - Φωτογραφία: goodnet.gr

«Αυτός είναι ο λόγος που είμαι δυνατή και στέκομαι εδώ» - είπε η γυναίκα, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια,ψυχολογικά διαλυμένη, οικογένεια - τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της Σούζαν. Μάλιστα, όπως είπε, ο θάνατός της έχει επηρεάσει δραματικά το σύζυγο του θύματος, ο οποίος δούλευε πάνω σε κάτι που θα μπορούσε να βραβευθεί με Νόμπελ και αυτό έκανε ιδιαίτερα υπερήφανη την Σούζαν! "Η αδερφή μου είχε μόλις μάθει ότι πρότειναν το όνομα της να συμπεριληφθεί στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Γερμανίας" - ανέφερε.

Η αδερφή της αδικοχαμένης βιολόγου απηύθυνε ένα "μεγάλο ευχαριστώ, που βρήκαμε εδώ εκατοντάδες ανθρώπους που έψαχναν για την αδερφή μου". Ευχαρίστησε επίσης την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, όλη την κοινωνία αλλά και "έναν άνθρωπο που μας συμπαραστάθηκε πολύ, τον Γιώργο Αντωνακακη, ο οποίος πέταξε με το αεροπλάνο του, για να βοηθήσει στις έρευνες".

"Πώς βρήκαμε το πτώμα"

Τη "σκυτάλη" στην κατάθεση έλαβε ο άνδρας που μαζί με το φίλο του, τη μοιραία νύχτα, εισήλθαν στη σπηλιά και βρήκαν το πτώμα της άτυχης βιολόγου. Όπως είπε, οι δυο τους, είχαν ξαναπάει στο σημείο 20 ημέρες νωρίτερα, για να βρουν την είσοδο. Όταν τη βρήκαν, πήγαν ξανά με φακούς για να εξερευνήσουν και ανάλογα με το τί θα συναντούσαν, θα ξαναπήγαιναν. Για την υπόθεση της Σούζαν Ίτον, είχαν ακούσει μόνο για την εξαφάνισή της.

"Κάποια σημεία ήταν δύσκολα, αλλά διαλέξαμε τον εύκολο δρόμο, καθαρά για εξερεύνηση" - είπε, ενώ σημείωσε ότι στο φίλο του δεν άρεσε η οσμή! "Νόμιζα ότι φοβόταν" - είπε και πρόσθεσε πως είπε στο φίλο του να κάνουν γρήγορα καθώς έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι και την οικογένειά του.

Μαζί οι δύο φίλοι, που όπως είπαν, έχουν χόμπι την ανίχνευση μετάλλων, αντίκρισαν το πτώμα, νομίζοντας αρχικά ότι ήταν κούκλα! "Στην αρχή κολλήσαμε. Σκεφτήκαμε πως θα είναι κούκλα, αλλά μετά είδαμε το παπούτσι. Τα χάσαμε λίγο και μετά πήγαμε στο τμήμα" - είπε ο μάρτυρας, ενώ για τον 28χρονο ανέφερε πως δεν τον γνωρίζει, γνώριζε όμως τον πατέρα του και τους δυο θείους του.

"Το πτώμα ήταν σαν έχει κάνει βουτιά από επτά μέτρα ύψος σε βράχια" - είπε ο ίδιος, περιγράφοντας το σοκαριστικό θέαμα που οι δύο φίλοι αντίκρισαν στη σπηλιά. 

Στη συνέχεια κατέθεσε το δεύτερο άτομο που βρέθηκε στη σπηλιά. "Στην αρχή δεν το πιστέψαμε. Δεν ήταν εύκολο να το πιστέψουμε" - είπε, περιγράφοντας τα επόμενα δευτερόλεπτα που έμοιαζαν αιώνας. "Πλησίασα ένα μέτρο. Αγωνία, φόβος... Έχουν μείνει στο μυαλό μας φωτογραφίες, εικόνες" - είπε, "ξετυλίγοντας" το σοκ που υπέστη μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα.

δικη Ήτον συνεργεία

Πώς κινήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. - Η ύποπτη συμπεριφορά του 28χρονου

Στη συνέχεια κατέθεσε αστυνομικός της Ασφαλείας Χανίων, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες, ενώ νωρίτερα ως μάρτυρες ήρθαν και δυο μελισσοκόμοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή του συμβάντος και είχαν εξεταστεί προανακριτικά, δίνοντας μάλιστα και δείγμα DNA.

Ο αστυνομικός αναφέρθηκε σε γνωστές πτυχές των ερευνών σχετικά με τις κάμερες και το λευκό αυτοκίνητο του δράστη και σε περιστατικά που ο καθ'ομολογίαν δράστης είχε σκεφτεί, προγενέστερα του συμβάντος. "Επικοινωνήσαμε με τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, για να δούμε αν όντως υπήρχαν κάποιες απόπειρες ή ενοχλήσεις" - είπε, προσθέτοντας πως διαπίστωσαν ότι κάποια πράγματα "ταίριαζαν".

Όπως σημείωσε ο αστυνομικός, ο ίδιος ο 28χρονος υπέδειξε σημεία που ειχε προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να κάνει κάτι ανάλογο. "Μετά από αυτά εκδόθηκε και η διάταξη του εισαγγελέα για την δημοσιοποίηση των στοιχείων του για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια" - είπε.

Σούζαν Ίτον

"Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου υπόπτου ήταν από την αρχή προβληματική" - είπε ο αστυνομικός στο Δικαστήριο, αναφερόμενος στη στάση του 28χρονου κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών. "Είχε τρομερό άγχος" - είπε,προσθέτοντας πως δεν του ασκήθηκε καμία βία από την πλευρά των αστυνομικών. "Δεν είναι δυνατόν να εξιχνιαστεί μια τέτοια υπόθεση με βία, αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές" - υπογράμμισε.

Κατέθεσε επίσης ότι ο τρόπος, με τον οποίο αποπειράθηκε να χτυπήσει τις άλλες γυναίκες προγενέστερα ήταν ο ίδιος, με τον τρόπο που ενήργησε στην περίπτωση της Σούζαν. Περιγράφοντας τη συμπεριφορά του 28χρονου, ο αστυνομικός είπε ότι "βγήκε από το πατρικό του σπίτι με δάκρυα στα μάτια, ενώ ήταν ακόμα μάρτυρας. Είχε φοβερό άγχος, δεν έχει φυσιολογική συμπεριφορά, έτρεμε ενώ απλώς θα εξεταζόταν σε εκείνη τη φάση". Σύμφωνα με την εκτίμηση του αστυνομικού, σε εκείνη τη φάση, ο 28χρονος "κατάλαβε ότι είχε υποπέσει σε τόσες αντιφάσεις" και τότε "αποφάσισε να μιλήσει".

Ήδη δημοσιογράφοι έχουν καταφτάσει στο Δικαστικό Μέγαρο
Δημοσιογράφοι, από νωρίς, στο Δικαστικό Μέγαρο

Ο 28χρονος Χανιώτης έχει ομολογήσει το ειδεχθές έγκλημα και αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του βιασμού.

Πρόκειται για μια από τις πιο αποτρόπαιες δολοφονίες που απασχόλησε τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή ΜΜΕ και η οποία ήρθε φως της δημοσιότητας το βράδυ της 8ης Ιουλίου του 2019 όταν, σε μία σπηλιά στο Ξαμουδοχώρι του δήμου Πλατανιά στα Χανιά, εντοπίστηκε το άψυχο σώμα της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί από τις 2 Ιουλίου.

Σόύζαν Ίτον

«Προκαταβολικά ζητάω συγγνώμη για την πράξη μου και ομολογώ ότι εγώ σκότωσα την Αμερικανίδα βιολόγο». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο Γ.Π την ομολογία του στις 15 Ιουλίου του 2019. Μια εβδομάδα νωρίτερα, δύο άνδρες που είχαν χόμπι την εξερεύνηση στις σπηλιές, είχαν βρει τυχαία το πτώμα της Σούζαν Ιτον. Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε ένα φρικιαστικό έγκλημα. Οι δύο έμπειροι ιατροδικαστές που ανέλαβαν, είχαν από την πρώτη στιγμή σοβαρές ενδείξεις πως η γυναίκα είχε βιαστεί. Και πράγματι, ο Γ.Π λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή του, ομολόγησε πως τη βίασε τρεις φορές.

Δεκατέσσερις μήνες μετά όμως, όλα δείχνουν ότι σκοπεύει να αρνηθεί τα όσα αρχικά ομολόγησε. Θα ισχυριστεί στο δικαστήριο πως ήταν ένα ατύχημα και ότι από τον πανικό του την εγκατέλειψε στη σπηλιά. Λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη στο Ρέθυμνο, μέσα από τη δικογραφία αλλά και μαρτυρίες, παρουζιάζονται άγνωστα στοιχεία της υπόθεσης.

Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων και από τα ευρήματα δεν προκύπτει γενετικό υλικό του δράστη στη γυναίκα. Παρότι οι ιατροδικαστές είχαν προειδοποιήσει πως οι προχωρημένες σηπτικές αλλοιώσεις καθιστούσαν τα δείγματα μη επαρκή, τα ευρήματα δημοσιοποιούνται ως «ανατροπή» και τότε ο Γ. Π θα αρνηθεί για πρώτη φορά πως τη βίασε. Τον Ιανουάριο έχει πια αλλάξει τελείως τα όσα έχει αρχικά καταθέσει: Ισχυρίζεται πως επρόκειτο για ατύχημα και πως υπό την πίεση των Αρχών είχε πει ψέματα. «Είχα πει αυτά που θεωρούσα πως ήθελαν να ακούσουν», επαναλαμβάνει έκτοτε στους δικούς του, στον δικηγόρο του αλλά και στους ιατρούς της ψυχιατρικής κλινικής που τον παρακολουθούν.

Σούζαν Ίτον

Από τις φυλακές Τρίπολης στην Κρήτη για τη δίκη

O Γιάννης Παρασκάκης μεταφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τις φυλακές της Τρίπολης όπου κρατείται στο μεταγωγών στην Αθήνα και από εκεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, προκειμένου να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου για την άγρια δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ