Συνομιλίες Σολτς – Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο

Newsroom
Newsroom

Το ΝΑΤΟ δεν λαμβάνει μέρος στον πόλεμο. Δεν θα αφήσουμε τον Πούτιν να μας παρασύρει σε αυτόν», επισημάνθηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου

Την απόφασή τους για συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας «όσο χρειαστεί», επαναβεβαίωσαν ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Ανέδειξαν επίσης τη σημασία του «να μην κερδίσει τον πόλεμο ο Βλαντίμιρ Πούτιν», ενώ αναφέρθηκαν στην ανάγκη προστασίας των υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων, στο πλαίσιο σχετικής γερμανο-νορβηγικής πρωτοβουλίας.

«Ένα είναι ξεκάθαρο: μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολύ πιο πέρα, θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της, για όσο χρειαστεί, πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά, αλλά και με την προμήθεια των απαραίτητων όπλων», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον κ. Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει και δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είναι επίσης σαφές και εμμένουμε σε αυτό, ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν θα καταστεί εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», πρόσθεσε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα οδηγούσε σε κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη». «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τον χειμώνα ως όπλο και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να κερδίσει».

«Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η συνεχής υποστήριξή μας προς την Ουκρανία είναι πρωταρχικής σημασίας. Το ΝΑΤΟ δεν λαμβάνει μέρος στον πόλεμο. Δεν θα αφήσουμε τον Πούτιν να μας παρασύρει σε αυτόν», συμφώνησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι ως συνέπεια του πολέμου, έχουν αυξηθεί οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα, αλλά «εάν ο Πούτιν κερδίσει, αυτό θα ενθαρρύνει όλους τους αυταρχικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν παρόμοια μέσα, κάτι που θα έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο και όλους μας πιο ευάλωτους».

Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε και απόψε την ιδέα που αναπτύχθηκε από κοινού με την κυβέρνηση της Νορβηγίας, για δημιουργία ειδικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ με αντικείμενο την προστασία των υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δύο συμμάχων και τόνισε ότι «οι πρόσφατες πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream1 και 2 έκαναν όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την ευάλωτη φύση αυτών των υποδομών».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστημάτων Patriot στην Πολωνία, τα οποία έχει ήδη δηλώσει πρόθυμη να διαθέσει η Γερμανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι ο διάλογος με την πολωνική κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη, ενώ διαχώρισε το συγκεκριμένο θέμα από την αντιαεροπορική άμυνα που παρέχει ήδη η Συμμαχία στην Πολωνία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να διασφαλισθεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά.

Ο κ. Σολτς, ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες που θέλουν τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών, παραδέχθηκε ότι «έχουμε κάνει λάθος πορεία τις τελευταίες δεκαετίες» και διαβεβαίωσε ότι η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ «είναι απολύτως αφοσιωμένη στην προσπάθεια για την εξάλειψη αυτών των λαθών».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ακόμη στη θέση της Κίνας στο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, κληθείς να σχολιάσει τις οικονομικές σχέσεις Βερολίνου – Πεκίνου . «Η Κίνα αποτελεί πρόκληση για την ασφάλειά μας, τα συμφέροντα και τις αξίες μας, αλλά δεν την βλέπουμε ως αντίπαλο και αυτή είναι η στρατηγική μας αντίληψη», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν και τρωτά σημεία στις σχέσεις με το Πεκίνο. «Εν τέλει, κάθε μέλος της Συμμαχίας πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την Κίνα και μιας όχι υπερβολικής οικονομικής εξάρτησης από το εμπόριο με την Κίνα. Άρα είναι τελικά μια γερμανική απόφαση, όπως είναι απόφαση των άλλων μελών της συμμαχίας», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ