Ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα ενός από τους κύριους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα το 1994

Ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα ενός από τους κύριους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα το 1994

Φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες της πρώην πρωθυπουργού Αγκάτ Ουουιλινγκιγιμάνα και δέκα Βέλγων

Τα λείψανα ενός φυγά που ήταν κύριος ύποπτος για τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994 ταυτοποιήθηκαν σε έναν τάφο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε σήμερα ένας εισαγγελέας των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου.

Ο Σερζ Μπράμερτζ δήλωσε πως ο Ογκουστίν Μπιζιμάνα, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί 13 κατηγορίες, περιλαμβανομένης της γενοκτονίας, του φόνου και του βιασμού, φέρεται να έχει πεθάνει στο Πουάντ Νουάρ, στη ΛΔ του Κονγκό, το 2000. Τα λείψανά του ταυτοποιήθηκαν με έλεγχο DNA.

«Ο Μπιζιμάνα φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες της πρώην πρωθυπουργού Αγκάτ Ουουιλινγκιγιμάνα και δέκα Βέλγων μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, καθώς και για τη δολοφονία αμάχων Τούτσι», σε πέντε περιφέρειες της Ρουάντα, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μπράμετζ.

Η ανακοίνωση του θανάτου του Μπιζιμάνα ακολουθεί τη σύλληψη στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα του Φελισιέν Καμπούγκα, ενός άλλου από τους κύριους υπόπτους για τη γενοκτονία στη Ρουάντα που διέφευγε για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διεξήγαγε 50 δίκες προτού κλείσει τις πόρτες του το 2015. Ο Μπράμερτζ είναι εισαγγελέας ενός διάδοχου δικαστηρίου του ΟΗΕ με δύο γραφεία, στην Αρούσα (Τανζανία) και στη Χάγη (Ολλανδία), που συνεχίζει να λειτουργεί για τους εναπομείναντες υπόπτους και για εφέσεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι εισαγγελείς διενήργησαν αναλύσεις DNA «στα τέλη του περασμένου έτους» σε λείψανα που είχαν ανακτηθεί από νεκροταφείο στο Πουάντ Νουάρ.

«Οι επακόλουθες έρευνες και η ανάλυση συγκριτικού DNA.... τους τελευταίους αρκετούς μήνες απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα λείψανα να ανήκουν σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο», όπως ανέφερε.

Ο Μπράμερτζ ανέφερε πως το γραφείο του εξακολουθεί να καταζητεί τον Προτάις Μπιράνια, πρώην διοικητή της Προεδρικής Φρουράς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουάντα και άλλους πέντε υπόπτους από τη Ρουάντα.

Πηγή: newsbeast.gr, Φωτογραφία Αρχείου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ