Τουρκία: Στο κατώφλι του ΔΝΤ

Τουρκία: Στο κατώφλι του ΔΝΤ

Πώς ο Ερντογάν «βυθίζει» την τουρκική λίρα

Εν μέσω συμπληγάδων βρίσκεται η τουρκική οικονομία, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια που προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή ο Ερντογάν, σε συνδυασμό με την εξάρτηση της χώρας από ξένα κεφάλαια, οδηγούν την Τουρκία στο κατώφλι του ΔΝΤ. Η τουρκική λίρα δέχεται αλλεπάλληλες υποτιμήσεις έναντι του δολαρίου, ενώ ο οίκος MOODYS εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 5%

«Θεωρώ ότι έχουμε έναν εκρηκτικό μείγμα που οπωσδήποτε θα επηρεάσει την οικονομία σημαντικά» είπε στο Open Tv, o οικονομολόγος, Βασίλης Καραγιάννης, με τον καθηγητή νομισματικής πολιτικής, Νίκο Απέργη, να συμπληρώνει: «Η Τουρκία έχει συναλλαγματική κρίση και κρίση του ισοζυγίου πληρωμών της. Γεγονός που θα επιβαρύνει τις υφεσιακές δυσκολίες της. Έτσι πολλά επενδυτικά σχέδια δεν υλοποιούνται».

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας από τα 852 δις του 2017 έπεσε στα 716 το 2020. Ενα δολάριο ΗΠΑ ισούται με 7,33 λίρες Τουρκίας ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει το 22% της αξίας της σε 8 μήνες. Παρ’ όλα αυτά μόλις χθες, Τετάρτη (12/8), ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, ο Μπεράτ Ακμπαιράκ -είναι γαμπρός του προέδρου Ερντογάν-  δήλωσε ότι αναμένει η τουρκική οικονομία θα κινηθεί ανάμεσα στα -2% και το 1%.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ