ΚΟΣΜΟΣ
Τραμπ: «Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα τελειώσει»
Οι δηλώσεις Τραμπ και Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.
Τη δεύτερη επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο πραγματοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αυτή τη φορά συνοδευόμενος από ευρωπαίους ηγέτες και τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.
Στις κοινές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε για το τέλος του πολέμου, προαναγγέλλοντας επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις σημερινές συναντήσεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση περαιτέρω συζητήσεων αν έχει αισιόδοξα αποτελέσματα η σημερινή συνάντηση. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επίσης θέλει το τέλος του πολέμου.
Από πλευράς του ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο και τους ευρωπαίους ηγέτες, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι θα υπάρξουν περισσότερες συζητήσεις αν τα αποτελέσματα από τις σημερινές συναντήσεις είναι αισιόδοξα, προαναγγέλλοντας παράλληλα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, μετά τις διαπραγματεύσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πόλεμος θα τελειώσει, πότε δεν μπορώ να σας πω, αλλά θα τελειώσει».
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο των εκλογών, αλλά αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες και την υπάρχουσα ασφάλεια, καθώς οι εκλογές κατά την διάρκεια του πολέμου είναι επίφοβες. Επίσης, θεωρεί αναγκαίες τις εγγυήσεις ασφαλείας, θεωρώντας απαραίτητα «τα πάντα» που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αιχμές άφησε για άλλη μία φορά κατά του Τζο Μπάιντεν ο Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλώντας τον «φρικτό» και «διεφθαρμένο» πρόεδρο, επιρρίπτοντας του ευθύνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην περίπτωση μη συμφωνίας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τονίζει ότι «με ενδιαφέρει η εκεχειρία γιατί θα σταματήσουν να πεθαίνουν άνθρωποι».
