Αιχμηρή απάντηση του Προέδρου Πρωτοδικών Λασιθίου στην Αποκεντρωμένη

Newsroom
Newsroom

«Οι δικαστές δεν ενδίδουμε σε πιέσεις» διαμηνύει ο κ. Γιάννης Ευαγγελάτος

Απάντηση και μάλιστα ιδιαιτέρως αιχμηρή στο θέμα του εγγράφου που έχει αποστείλει στον Άρειο Πάγο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το θέμα των κατεδαφίσεων στην Ελούντα δίνει ο Διευθύνων το Πρωτοδικείο Λασιθίου, Πρόεδρος Πρωτοδικών, κ. Γιάννης Ευαγγελάτος, ο οποίος διακρίνεται για το θάρρος της γνώμης του και τη μαχητικότητα του.

Ούτε σε αυτήν την περίπτωση, όπως φαίνεται, μασάει τα λόγια του καθώς θεωρεί ότι όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή το επίμαχο έγγραφο, προσβάλουν το λειτούργημα του δικαστή και κυρίως θίγουν την ανεξαρτησία του.

Αναλυτικά η επιστολή-απάντηση που απέστειλε ο κ. Γιάννης Ευαγγελάτος, αναφέρει επί λέξει:

Με έκπληξη διάβασα πριν από λίγο το δημοσίευμα της ιστοσελίδας σας με τίτλο: «Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις κατεδαφίσεις στην Ελούντα ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση». Στο ανυπόγραφο αυτό άρθρο αναφέρεται επί λέξει ότι : «Η κ. Κοζυράκη επί της ουσίας στο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομίας και Περιβάλλοντος, ζητά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στα Πολιτικά δικαστήρια ώστε να μην εκδίδουν αποφάσεις προσωρινής αναστολής των πρωτοκόλλων κατεδάφισης».

Παρακαλώ πολύ, θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, να με ενημερώσετε αν το έγγραφο αυτό εστάλη στην ιστοσελίδα σας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να το δημοσιεύσετε σήμερα. Αν αληθεύει το δημοσίευμα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητά από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου να παρέμβει στα πολιτικά δικαστήρια σε εκκρεμείς υποθέσεις! Το αίτημα αυτό, ειδικά όταν προέρχεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι επιχειρεί να πλήξει τον πυρήνα της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, που ως γνωστόν αποτελεί πρωταρχική αξία ενός κράτους δικαίου. Είναι, όμως, εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο, αν το έγγραφο αυτό  κοινοποιήθηκε σε σας με σκοπό να δημοσιευθεί σήμερα, δύο μέρες δηλαδή πριν συζητηθούν οι σχετικές υποθέσεις που έχουν προσδιοριστεί για εκδίκαση στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Διότι αν είναι έτσι, θα μπορούσε επιπλέον να υποστηριχθεί, ότι με το έγγραφο αυτό επιχειρείται η επιβολή μιας έμμεσης πίεσης στους Δικαστικούς Λειτουργούς του Πρωτοδικείου Λασιθίου για να απορρίψουν τις ένδικες αιτήσεις, μια απόπειρα δηλαδή χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Αναρωτιέμαι τι θα μπορούσαν να σκεφτούν οι πολίτες του Λασιθίου όταν διαβάζουν ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου σε δίκες που εκκρεμούν στο Πρωτοδικείο;

Η Δικαιοσύνη, παρά τα προβλήματα, τις παθογένειες, την τυπολατρία, την έλλειψη προσωπικού, εξακολουθεί να παραμένει η τελευταία διέξοδος, το τελευταίο οχυρό για κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Ο Δικαστής καλείται να αποφασίσει σύμφωνα με το Δίκαιο για τα πολυτιμότερα αγαθά του πολίτη, την ελευθερία του, την αξιοπρέπειά του, την κοινωνική και επαγγελματική του υπόσταση και πολλές φορές και την ίδια του την ύπαρξη. Οι Δικαστές δεν ενδίδουμε σε πιέσεις, δεν υποκύπτουμε σε απειλές. Οι Έλληνες Δικαστές αποφασίζουμε πάντα σύμφωνα με τον Νόμο, ακολουθώντας τη φωνή της συνείδησής μας και οδηγούμενοι από την απροσωπόληπτη κρίση μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και αποδίδοντας Δικαιοσύνη, όπως έχουμε ορκιστεί να κάνουμε. Και αυτό θα κάνουμε και σε αυτήν την περίπτωση.

 

Δείτε επίσης:

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις κατεδαφίσεις στην Ελούντα ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ