Αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς καθαριστριών στα σχολεία

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς καθαριστριών στα σχολεία

Στόχος, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, να ενισχυθεί περισσότερο η υπηρεσία καθαριότητας καθώς αυξάνονται οι υγειονομικές ανάγκες

Του Αντώνη Παντινάκη

Σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης περνούν 16 καθαρίστριες! Η διαδικασία προχωράει κανονικά, σύμφωνα με την αρμόδια (για θέματα ανθρώπινου δυναμικού) αντιδήμαρχο Μαρία Καναβάκη, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των σχολείων, καθώς βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και οι υγειονομικές ανάγκες ολοένα και αυξάνονται.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την κ. Καναβάκη, ο αριθμός που εγκρίθηκε για την πρόσληψη συμβασιούχων καθαριστριών στον Δήμο Ηρακλείου για το διδακτικό έτος 2020-2021 είναι 162. Από αυτές οι 143 είναι πλήρους απασχόλησης και οι 19 μερικής.

Στη Λότζια, βλέποντας τις αυξημένες ανάγκες σε καθαριότητα και υγιεινή στα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου, έγινε εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και αποφάσισε τη μετατροπή των συμβασιούχων καθαριστριών μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

Από τις 19 που αρχικά έχουν προσληφθεί με καθεστώς μερικής απασχόλησης υπέβαλλαν αίτηση 16 για να μετατραπεί το ωράριο τους σε πλήρες.

Η απόφαση του ΔΣ βρίσκεται από τις 16/10/2020 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να εγκριθεί και να δοθεί το πράσινο φως για τη μετατροπή του ωραρίου.

Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για να αυξηθεί το ωράριο και σε 9 καθαρίστριες από το μόνιμο προσωπικό του Δήμου, καθώς στα σχολεία του Ηρακλείου πέρα από τις συμβασιούχες υπηρετούν και 39 μόνιμες δημοτικοί υπάλληλοι , 9 εκ των οποίων είναι μερικής απασχόλησης και αυτές αποφασίστηκε να μετατραπούν επίσης σε πλήρους.

“Με αυτές τις μετατροπές σίγουρα θα ενισχυθεί περισσότερο η υπηρεσία καθαριότητας στα σχολεία” σχολιάζει η κ. Καναβάκη, επισημαίνοντας ότι “ οι συμβασιούχες καθαρίστριες γνωρίζουν ότι θα υπάρξει κρατική επιχορήγηση που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί. Έτσι, η μισθοδοσία τους γίνεται από τους δημοτικούς πόρους”.

Σε ότι αφορά τις 16 καθαρίστριες που θα μετατραπεί το καθεστώς τους η δαπάνη θα καλυφθεί από τον Δήμο Ηρακλείου.

 

Καναβάκη Μαρία


Η κυρία Καναβάκη συμπληρώνει ότι “ανάμεσα στα άλλα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίστηκε και ανέλαβε σε αυτή την πρωτόγνωρη και δύσκολη συγκυρία με τον Covid19 και μάλιστα σε ασφυκτικές ημερομηνίες - γιατί τα σχολεία άνοιγαν- ήταν και η πρόσληψη των συμβασιούχων καθαριστριών κάτι που όλα τα προηγούμενα χρόνια γινόταν από τις σχολικές επιτροπές”.

Όπως αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος, “δώσαμε ένα αγώνα δρόμου ώστε να ανοίξουν τα σχολεία και να έχουν τοποθετηθεί οι καθαρίστριες και προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που ανέκυπταν καθημερινά (παραιτήσεις, αναρρωτικές άδειες κλπ) την ώρα που τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ήρθαν και ήταν πολύ απαιτητικά”.

Συνεχίζοντας, η κ. Καναβάκη τονίζει ότι “σε καμία περίπτωση κανείς δε διαπραγματεύεται την ασφάλεια και την υγιεινή ούτε των μαθητών ούτε των εκπαιδευτικών, γι αυτό είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και το αρμόδιο Τμήμα Φύλαξης & Καθαριότητας Σχολικών Μονάδων για οτιδήποτε προκύψει”.

Σε ότι αφορά τη νέα δυνατότητα που έχει δοθεί στους Δήμους να προσλάβουν επιπλέον το 20% των ήδη εγκεκριμένων καθαριστριών, η κυρία Καναβάκη διευκρινίζει ότι η Δ/νση Παιδείας εξετάζει το θέμα σύμφωνα και με τα αιτήματα σχολείων που έχει δεχτεί, και τονίζει με νόημα ότι μπορεί να δόθηκε αυτή η δυνατότητα, όμως με σαφή αναφορά στην εν λόγω τροπολογία ότι η συγκεκριμένη δαπάνη θα καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των Δήμων.


“Δεν γίνεται η Κεντρική Διοίκηση να μεταφέρει συνεχώς αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, πόσο μάλλον τώρα σε αυτή την κρίσιμη και απρόβλεπτη εποχή” υπογραμμίζει τέλος η αντιδήμαρχος Ηρακλείου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ