Αναβρασμός για τους δασικούς χάρτες - Και με άλογα στις κινητοποιήσεις

Αναβρασμός για τους δασικούς χάρτες - Και με άλογα στις κινητοποιήσεις

Νέες διαμαρτυρίες στην Κρήτη από τους αγρότες και κτηνοτρόφους - Καταλήψεις δημόσιων κτιρίων

Συνεχίζεται ο "αναβρασμός" στον αγροτικό και όχι μόνο κόσμο της Κρήτης για τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί.

Στο Ηράκλειο, αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Παγκρητίου Σταδίου και πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σε μια ακόμα μαζική κινητοποίηση της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών.

Εκτός από την κινητοποίηση στο Ηράκλειο ανάλογες συγκεντρώσεις γίνονται και στους υπόλοιπους νομούς του νησιού, με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Στο Ρέθυμνο οι διαμαρτυρόμενοι "επιστράτευσαν" ακόμα και άλογα!

 


Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης σημείωσε πως στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί έχουν περάσει τα χορτολιβαδικα και δασικά ως ένα και με ίδιο χαρακτηρισμό. «Το 65% της Κρήτης με την επιλογή που έχουνε κάνει από το υπουργείο και με τον τρόπο που έχει χαρτογραφηθεί, οδηγεί σε άσχημες καταστάσεις» προσέθεσε, λέγοντας πως «θίγονται αγρότες, ιδιώτες, κτηνοτρόφοι, όλοι θίγονται και όλοι σήμερα ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα αυτό, το οποίο μας απασχολεί βαθιά όλους».

Για «τεράστιο κίνδυνο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, για την περιουσία των ανθρώπων, για τις επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων», έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρύλλος Παπαδάκης πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή είπε πως είναι αισιόδοξη για την έκβαση της υπόθεσης των δασικών αρχών έτσι όπως δρομολογείται η επίλυση των προβλημάτων από το αρμόδιο υπουργείο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Συμπαραστεκόμαστε και παραμένει σε ισχύ το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου σε σχέση με την πορεία που πρέπει να έχει το θέμα των δασικών χαρτών από την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο. Το ψήφισμα αυτό κατατέθηκε και από μας τους ίδιους, αρμοδίως, το οποίο και επιδώσαμε προσωπικά στον υπουργό κ. Σκρέκα και λάβαμε την διαβεβαίωση ότι το υπουργείο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση έτσι ώστε, πολλά θέματα τα οποία δημιουργούν τα τεράστια προβλήματα σε όλη την Κρήτη, να λυθούν με νομοθετική ρύθμιση».
 

Κινητοποίηση δασικοί χάρτες Ηράκλειο

 

Παράσταση διαμαρτυρίας και έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και της Αντιπεριφέρειας , πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών. 
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ζήτησαν να μην προχωρήσει η Πολιτεία στην κύρωση των δασικών χαρτών, υποστηρίζοντας ότι περιέχουν λανθασμένα στοιχεία, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολύμνια Σκλαβάκη στην οποία επέδωσαν και ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Οι συγκεντρωμένοι που είχαν και την συμπαράσταση των δημάρχων Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και Σφακίων Μανούσου Χιωτάκη, έφτασαν στη Διεύθυνση Δασών με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από την είσοδο της πόλης των Χανίων στον κόμβο Μουρνιών. Μετά τη Διεύθυνση Δασών κατευθύνθηκαν με τα οχήματα τους προς την Αντιπεριφέρεια Χανίων κλείνοντας για περίπου μισή ώρα τον δρόμο μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες της.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, επισημαίνοντας ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για αλλαγές στους δασικούς χάρτες, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη η Πολιτεία να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις και μετά να ακολουθήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, που απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους μετέφερε τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ζητά να υπάρξουν αλλαγές στους δασικούς χάρτες.


 

Κινητοποίηση δασικοί χάρτες ΗράκλειοΚινητοποίηση δασικοί χάρτες Ηράκλειο


 

Κινητοποίηση δασικοί χάρτες ΗράκλειοΧαιρετισμός του Μ. Συντυχάκη για τις κινητοποιήσεις για τους δασικούς χάρτες

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις για τους δασικούς χάρτες, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έστειλε τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Χαιρετίζουμε τους αγώνες του οργανωμένου αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο, ενάντια στους δασικούς χάρτες. Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν κάθε λόγο να κινητοποιούνται ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, που συνεχίζει τις νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τη συγκέντρωση της γης στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος και των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

ΕΕ, Κυβέρνηση και αστικά κόμματα, τοπική και περιφερειακή διοίκηση, παρά τις γκρίνιες για «λάθη» στους δασικούς χάρτες, βιάζονται -και λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων- να προχωρήσει το ξεκαθάρισμα στη γη, ώστε να «τρέξουν» οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς. Καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να δυναμώσουν τον οργανωμένο συλλογικό κοινό αγώνα με τους εργάτες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να βαδίσουν σε κοινό συντονισμό και να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα που -για τα κέρδη των λίγων- τους στερεί και τον κλήρο γης τους και το δικαίωμα σε ζωή, υγεία, δουλειά, συνολικά το δικαίωμα κάλυψης των σύγχρονων αναγκών.»

Κινητοποίηση δασικοί χάρτες Ηράκλειο


Κινητοποίηση δασικοί χάρτες Ηράκλειο

Δείτε επίσης:

Νέα παγκρήτια κινητοποίηση για τους δασικούς χάρτες

Ανοικτή επιστολή για τους δασικούς χάρτες από τα Τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ