Ανησυχούν για το πρόγραμμα δακοκτονίας οι αγρότες

Ανησυχούν για το πρόγραμμα δακοκτονίας οι αγρότες

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για την πορεία του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, μετά την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Συριγωνάκη, που ζητάει από τους Δήμους να αποσπάσουν γεωπόνους από τις υπηρεσίες τους για να καλύψουν ανάγκες σε τομεάρχες.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος αναφέρει:

" Ανησυχούμε για μια νέα καταστροφή, αφού: 

ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κυβέρνηση και περιφέρεια προσπαθούν να μετακυλήσουν την ευθύνη στους Δήμους, αποσπώντας γεωπόνους από τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες των Δήμων,
υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, οι παγίδες τοποθετούνται από τους εργολάβους χωρίς να υπάρχουν επόπτες,

υπάρχουν προβλήματα με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων!
Είμαστε αντίθετοι σε αποσπάσεις γεωπόνων από τους Δήμους και θεωρούμε δικαιολογημένη την άρνηση κάθε γεωπόνου σε αυτό το αίσχος των αποσπάσεων! 

Φτάνει ο εμπαιγμός κυβέρνησης και περιφέρειας, αλλά και δημοτικών αρχών, όπως του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, που τους κάνουν τα χατίρια σε αυτή την πολιτική! Κυβέρνηση και περιφέρεια έχουν τεράστια ευθύνη για τη συνεχή υποβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, την ανάθεση της δακοκτονίας σε εργολάβους, ενώ βιώσαμε μια ολοκληρωτική καταστροφή, με δική τους ευθύνη, την περασμένη καλλιεργητική περίοδο! Η θέση μας είναι ότι πρέπει με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξασφαλίζεται ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, με πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με εξασφάλιση των απαραιτήτων μέτρων προστασίας, να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους! Καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να επιβάλουν με τον αγώνα τους να εφαρμοστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας σωστά, να μη σαπίσουν τα λάδια μας από τον δάκο για δεύτερη χρονιά, κάτι που θα σημάνει το οριστικό μας ξεκλήρισμα! Απαιτούμε εδώ και τώρα: 

Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. 
Καμία απόσπαση υπαλλήλων των –ήδη υποστελεχωμένων– υπηρεσιών των Δήμων για να «ξελασπώσει» η κυβέρνηση!

Εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία, κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Πραγματοποίηση καταγραφής και οριζόντιας αποζημίωσης στο 100% της καταστροφής από δάκο από τον ΕΛΓΑ για την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων. Απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.). Υπαγωγή στον ΕΛΓΑ των καταστροφών στην καρπόδεση λόγω του πρώιμου καύσωνα στα μέσα Μάη.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ