Ανοιχτή ομιλία στο ΙΤΕ για τη νανοτεχνολογία

Newsroom
Newsroom

Με τίτλο «Νανοτεχνολογία: η Επιστήμη που αλλάζει ριζικά τη ζωή μας»

Την 6η ανοιχτή ομιλία με τίτλο «Νανοτεχνολογία: η Επιστήμη που αλλάζει ριζικά τη ζωή μας» διοργανώνει το ΙΤΕ την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στις 19.00, στο H2B HUB, στο κέντρο του Ηρακλείου (Κορωναίου 14, 3ος όροφος).

Θα μιλήσει ο Δρ Μανόλης Στρατάκης, PhD Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ.

Η Νανοτεχνολογία έχει εισέλθει σημαντικά στη ζωή μας τα τελευταία είκοσι χρόνια και έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τομέα έρευνας, τόσο για τις βασικές επιστήμες, όσο και για τις εφαρμογές στο επίπεδο καθημερινής ζωής. Ξεχωριστό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη σημαντική συμβολή της Νανοτεχνολογίας στην ανάπτυξη των εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Τα νανοϋλικά δεν είναι απλώς ένα ακόμη βήμα προς περαιτέρω σμίκρυνση του μεγέθους των υλικών, αλλά ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος. Ο νανο-κόσμος ανήκει στην κλίμακα στην οποία κυριαρχούν τα ατομικά και κβαντικά φαινόμενα με αποτέλεσμα η συμπεριφορά των νανοϋλικών να είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που παρατηρείται στα αντίστοιχα μεγάλης κλίμακας υλικά.

Κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί πολλές στρατηγικές μέθοδοι παρασκευής νανοϋλικών. Μια από τις σπουδαιότερες βασίζεται στη μίμηση των δομικών χαρακτηριστικών των φυσικών νανοϋλικών και νανοεπιφανειών όπως αυτά προσδίδονται από τη μητέρα φύση. Σημαντική επίσης είναι και η παρασκευή νανοϋλικών με βάση τους νόμους της αυτοοργάνωσης που διέπουν τους βιολογικούς οργανισμούς. Η χρήση ακτινοβολίας Λέιζερ αποδεικνύεται σημαντικό εργαλείο για την παρασκευή ποικιλίας τέτοιων νανοϋλικών, όπως: βιομιμητικές αυτοκαθαριζόμενες και αντιανακλαστικές επιφάνειες, φωτονικοί κρύσταλλοι, νανοσωματίδια, νανοσύρματα και υποστρώματα ανοικοδόμησης τεχνητών βιολογικών ιστών.

Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή: https://www.eventbrite.co.uk/e/523414054527

Φωτογραφία από HayDmitriy via vista.create

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ