Αντίδραση Πιαγκαλάκη για την "δια περιφοράς" συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Αντίδραση Πιαγκαλάκη για την "δια περιφοράς" συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Την απουσία συζήτησης για το θέμα της πανδημίας, αλλά και τον "προβληματικό" όπως αναφέρει, τρόπο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Πιαγκαλάκης, επικεφαλής της παράταξης "Ανυπόταχτη Κρήτη". 

Ειδικότερα αναφέρει: 

 

Θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός ότι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού συμβουλίου δεν περιλαμβάνεται ως κυρίαρχο και κατεπείγον το ζήτημα της επιδημίας του κορονοϊού και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του στο λαό της Κρήτης . Δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται η Περιφερειακή αρχή σαν να μη συμβαίνει τίποτα λες και δεν έχει υποχρέωση το περιφερειακό συμβούλιο να συζητήσει αυτό το θέμα και να σταθεί στο λαό της Κρήτης και μάλιστα στα πιο φτωχά και πληττόμενα τμήματα που ήδη έχουν υποστεί οδυνηρές συνέπειες από την επιδημία του κορονοϊού και τα μέτρα της κυβέρνησης. Αυτήν την ώρα απαιτείται στάση διεκδίκησης, καθώς η κυβέρνηση αντί να προσλάβει γιατρούς και να ανοίξει μονάδες υγείας τα ρίχνει στην ατομική ευθύνη και απαγορεύει την κυκλοφορία, στοχεύοντας στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Απ’ ότι φαίνεται η Περιφέρεια επιλέγει να κάνει πλάτες στην κυβέρνηση.
Ούτε καν η στοιχειώδης ενημέρωση δεν υπάρχει ούτε κάποια συζήτηση με οποιαδήποτε μορφή με τους επικεφαλείς των παρατάξεων δεν έχει επιδιώξει ο κος Περιφερειάρχης.
Δυο βδομάδες πριν ο κος Περιφερειάρχης συμμετείχε μαζί με τους άλλους Περιφερειάρχες της χώρας σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζητήθηκε - με την συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών – το θέμα των μέτρων Πρόληψης και Συντονισμού Κυβέρνησης & Αυτοδιοίκησης για τα Κρούσματα κορονοϊού.  Ουδεμία ενημέρωση έχει λάβει το περιφερειακό συμβούλιο.
Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του νησιού καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις που καθιστούν αδύνατο να εφαρμοστεί σοβαρό σχέδιο για τον κορονοϊό, ιδιαίτερα αν συμβεί μαζική έξαρση της νόσου. (δείτε την ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ που αποτελεί το βασικό νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κρήτη. Επίσης στο νοσοκομείο Χανίων -αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς- με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου λείπουν οι μισοί από τους 280 νοσηλευτές και περίπου το 30% των απαιτούμενων γιατρών ).
Την ίδια στιγμή οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία στο νησί καθώς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δίνουν τη δυνατότητα σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να καταργήσουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων. Ένα μόνο παράδειγμα : Η Ομοσπονδία Σωματείων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) καταγγέλλει ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει:
-Περισσότερες από 250 “οικειοθελείς αποχωρήσεις” – απολύσεις χωρίς αποζημίωση στην επιχείρηση ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου Α.Ε.
-Περισσότερες από 50 απολύσεις και “οικειοθελείς αποχωρήσεις” στην επιχείρηση ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου Α.Ε.
-Χορήγηση άδειας απουσίας άνευ αποδοχών σε όλο το προσωπικό της επιχείρησης Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων Α.Ε. (εκτός των οδηγών – ιδιοκτητών).
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των αντεργατικών μέτρων που βγάζουν λάδι τους μεγαλοεπιχειρηματίες και οξύνουν την επίθεση στην εργατική τάξη αποφασίζει να κλείσει τις εστίες σε όλα τα ΑΕΙ και της Κρήτης (Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο κλπ). Μέχρι και  σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας ή απολύμανσης των εστιών, ενώ αντί να παρθούν με έκτακτη χρηματοδότηση τέτοια μέτρα ώστε να μπορούν  να μένουν οι φοιτητές που δεν μπορούν να φύγουν χωρίς κίνδυνο, η κυβέρνηση τους ‘’κάνει δώρο ‘’ τα εισιτήρια της επιστροφής στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους ή την διαμονή τους σε  ξενοδοχεία. Προκλητική είναι και η απόφαση να συνεχίσει κανονικά η λειτουργία των ερευνητικών προγραμμάτων των εταιρειών δείχνοντας έτσι ότι προτεραιότητα δεν είναι η υγεία των φοιτητών αλλά το κέρδος των επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή είναι ορατός ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής συνέπεια της μονοκαλλιέργειας …του τουρισμού και της υποταγής του στους tour operators και στις μεγάλες επιχειρήσεις -τα βάρη της οποίας θα φορτωθούν χιλιάδες εργαζόμενοι. Για παράδειγμα σε αρκετά συμβόλαια της TUI με ξενοδόχους της Κρήτης υπάρχει μια σημείωση πολύ σημαντική και καθοριστική που ορίζει ότι: Αν ένα γεγονός ανωτέρας βίας (όπως αυτό του κορονοϊού που επικαλέστηκε η TUI) συνεχίζεται ή είναι πιθανόν να συνεχιστεί και να υπερβεί σε διάρκεια τις 21 συνεχόμενες ημέρες, τότε η TUI, μπορεί με γραπτή ειδοποίηση προς τον ξενοδόχο να ακυρώσει πλήρως την οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς δέσμευση και με άμεση ισχύ. Να θυμίσουμε ότι έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και εφαρμοστεί το κλείσιμο των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων μέχρι τις 30 Απριλίου. Αντιλαμβάνεται κανείς τη χιονοστιβάδα των εξελίξεων που θα συμπαρασύρει τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και όχι μόνο.
Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω (και λίγα γράφω) η ανώτατη αρχή του νησιού αποφεύγει να πάρει θέση.

Δεύτερο ζήτημα που θέλω να τονίσω είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο καλούμαστε να συζητήσουμε ή μάλλον πιο σωστά να πούμε ένα ναι ή όχι στα θέματα της ημερησίας διάταξης. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι παρούσα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση λέει ο κος Περιφερειάρχης σε κατά καιρούς δημοσιεύματα αλλά δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο στην λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Εδώ διάφορες συλλογικότητες οργανώνουν τηλεδιασκέψεις και δεν μπορεί να οργανωθεί από την Περιφέρεια; Τίθεται και ζήτημα δημοκρατίας επομένως καθώς με τις διαδικασίες που προωθεί η περιφερειακή αρχή καταργείται ο διάλογος.
Για τα θέματα της ημερησίας διάταξης η περιφερειακή αρχή έκρινε σκόπιμο να φέρει προς ψήφιση το θέμα : Έγκριση της από 7/02/2020 ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. της εταιρείας «ΕΙΡΗΝΗ Α.Ε.» για αναβίωση της ευρισκόμενης σε εκκαθάριση, βάσει του νόμου 4648 του 2018, με ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. 
Μας καλεί να συμφωνήσουμε στο περιφερειακό συμβούλιο την έγκριση τόσο της «αναβίωσης» της εταιρείας ,στην ίδια εταιρική μορφή, όσο   και της «αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου».
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών Α.Ε. “ΕΙΡΗΝΗ”, επιδιώκει να είναι ο τεχνικός σύμβουλος διαχείρισης και ανάπτυξης του χώρου της Πρώην Αμερικανικής Βάσης των Γουρνών όπου με την απαράδεκτη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 10/1/2020 ( με αποκλειστική ευθύνη των παρατάξεων του κου Αρναουτάκη και κου Μαρκογιαννάκη ) , συμφωνήθηκε η έκταση να μετατραπεί ουσιαστικά σε γκέτο για ξενοδοχεία υπερπολυτελείας και καζίνο. Η έγκριση λοιπόν θα είναι συνέχεια αυτής της απόφασης την οποία η Ανυπόταχτη Κρήτη καταψηφίζει καθώς συνεχίζουμε να είμαστε σταθερά κατά του «ξεπουλήματος» του χώρου .
Εν κατακλείδι ξανατονίζω το αίτημα μας για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για το ζήτημα της πανδημίας και των επιπτώσεων αυτής στην κρητική κοινωνία.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ