Ανυπολόγιστο το μέγεθος της καταστροφής -Τι γίνεται πέρα από τον Δήμο Μινώα

Υπό κατάρρευση ολόκληρα χωριά, σπίτια και εκκλησίες στα χαλάσματα, οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις ισοπέδωσαν περιοχές, σε πολλούς Δήμους του Ηρακλείου.

Ιεροί ναοί κατέρρευσαν, άνθρωποι έμειναν άστεγοι, δρόμοι, σοκάκια γέμισαν μπάζα, ξύλα, σίδερα και σκόνη.

Οι δυνατοί σεισμοί και οι συνεχείς δονήσεις που επί δύο 24ωρα «χτυπούν» την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου αφήνουν πίσω τους χαλάσματα. Κόποι μιας ζωής πάνε χαμένοι, χωριά βυθίζονται στη θλίψη, την απογοήτευση, τον πανικό.

Άγιος Παντελεήμονας Δούλι
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα στο Δούλι

Πώς θα συνεχίσουν τις ζωές τους; Οι εκκλησίες «έσβησαν», οι πλατείες έχασαν τη ζωντάνια τους, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα;

αγιος παντελεημονας

Οι εικόνες και τα μηνύματα που έρχονται στο Cretalive από χωριά και περιοχές, εκτός Αρκαλοχωρίου και γύρω οικισμών, δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Άγιος Παντελεήμονας Δούλι

Δούλι, Σαμπάς, Ίνι, Ζίντα, Σγουροκεφάλι, Επισκοπή, Αρχοντικό, Βόννη, Κάτω Πούλιες, αμέτρητα χωριά δεν θα είναι ποτέ ξανά πια τα ίδια, αν οι αρμόδιοι δεν αναλάβουν δράση. Το παράπονο των κατοίκων είναι πως αισθάνονται ξεχασμένοι από τους φορείς, κανείς δεν πέρασε από τις δικές τους γειτονιές, δεν κατέγραψε ζημιές, δεν ανακοίνωσε μέτρα.

Σαμπάς
ερείπια στον Σαμπά

Οι ίδιοι δεν σταματούν να μετρούν πληγές, σηκώνουν τα μανίκια, ενώνουν τις δυνάμεις τους και βοηθούν ο ένας τον άλλον. Όμως, η αλληλεγγύη μεταξύ των γειτόνων δεν αρκεί, πρέπει εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις να περάσουν από εκεί, να δουν, να ακούσουν, να δώσουν υποσχέσεις που θα τηρήσουν…

Δείτε φωτογραφίες του Νίκου Κικάκη από τις Κάτω Πούλιες

 

Κάτω Πούλιες

Ρωγμές στην Αγία Τριάδα Σγουροκεφαλίου

"Δυστυχώς μετά και την σημερινή 2η ημέρα των σεισμικών δονήσεων προέκυψαν προβλήματα με εκτεταγμένες ρωγμές στα κτίρια των Ναών, αλλά και θέματα στατικότητας των παλαιών πέτρινων κωδωνοστασίων τόσο του ενοριακού Ναού Της Αγίας Τριάδος όσο και του κοιμητηριακού Ναού της Αγίας Μαρίνης.
Έχουμε επικοινωνήσει με τον Δήμο και τον αντιδήμαρχο  κ. Καλαιτζάκη και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και αναμονή για να γίνει έλεγχος των δυο Ιερών Ναών απο κλιμάκιο ειδικών.
Μέχρι νεωτέρας και σε περίπτωση που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Ενοριακός μας Ναός της Αγίας Τριάδος οι Ιερές Ακολουθίες και η Θ. Λειτουργία θα τελούνται στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου η οποία είναι αλώβητη και θα διασκευασθεί κατάλληλα ώστε να μας εξυπηρετήσει μέχρι να σταματήσουν οι μετασεισμοί και να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους και πόρους για να επισκευάσουμε τους Ναούς μας.
Με αγάπη Χριστού
Εύχομαι και προσεύχομαι να είστε όλοι ασφαλείς", αναφέρει ο π. Γεώργιος Μ. Μπαλτζάκης.

 

δούλι
άνθρωποι έμειναν άστεγοι στο Δούλι

δουλι

Σαμπάς

δουλι

Δούλι

δουλι

δουλι

δουλι

Δείτε επίσης:

Οι πληγές της Ιεράς Μονής στην Ανώπολη

"Πληγωμένη" η Βόνη από τα ρίχτερ

Άστεγοι και κάτοικοι του Δήμου Χερσονήσου!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ