"Απαιτούμε την παιδεία και την υγεία που μας αξίζει"

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Αγωνιστικό ραντεβού των σωματείων την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ

Του Αντώνη Παντινάκη
 
Οι δύο βασικοί πυλώνες των διεκδικήσεων, τα "ζητήματα αιχμής" αλλιώς, είναι η "Παιδεία και η Υγεία που μας αξίζει", στην μεθαυριανή 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
 
Σε τοπικό επίπεδο, οι απεργοί δίνουν ραντεβού λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης, στην πλατεία Ελευθερίας. Κάλεσμα συμμετοχής "σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους" απηύθυναν το πρωί της Τρίτης οι κύριοι Γρηγόρης Κοκοβακης και Γιώργος Μακρακης.
 
"Διεκδικούμε το αυτονόητο: την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των υγειονομικών, των ΟΤΑ και όλων των δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες" σημείωσε ο Γρηγόρης Κοκοβακης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου. Τέλος του μήνα αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής. 
 
"Ζητούμε να γίνουν οι απαραίτητοι διορισμοί υγειονομικών για την κρίση, εκπαιδευτικών. Να μπουν όρια στον αριθμό των μαθητών μέσα στις τάξεις  -έως 15 μαθητές. Πρέπει να εξασφαλιστεί η υγιεινή και η ασφάλεια στα νοσοκομεία και τα σχολεία, αλλά και να προχωρήσει η καταβολή των περικοπών που αφορά τα συνταξιμα".
 
Όπως πρόσθεσε ο κ. Κοκοβακης, "εν μέσω της πανδημίας οι δημόσιοι υπάλληλοι μαστίζονται από χαμηλούς μισθούς και ουσιαστικά δεν έχει γίνει το αυτονόητο: οι διορισμοί, για να μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετηθεί, αλλά και τα παιδιά μας να έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση που δικαιούνται" 
 
Στην 24η απεργία συμμετέχει και η εκπαιδευτική κοινότητα.
 
"Εδώ και ένα μήνα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα από τα ζητήματα πού έχει θέσει η εκπαιδευτική και η γονεϊκή κοινότητα" καταγγέλλει ο Γιώργος Μακρακης,  πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος".
 
"Υπάρχουν πάρα πολλά πληθωρικα τμήματα στα σχολεία" συνεχίζει ο ίδιος. "Υπάρχουν ζητήματα και ελλείψεις όσον αφορά το προσωπικό της καθαριότητας και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ακόμα και σήμερα που μιλάμε".
 
Ο κ. Μακρακης εισπράττει μηνύματα ανησυχίας  από συναδέλφους του, "διότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και κυρίως στο κομμάτι που αφορά την καθαριότητα" .
 
Ακολούθως, επαναφέρει στο προσκήνιο τις κυριότερες διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας: 
 
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας 
 
-Μόνιμο και σταθερό προσωπικό στις σχολικές μονάδες 
 
- Να γίνουν άμεσα προσλήψεις για τα εναπομείναντα κενά στα σχολεία 
 
- Να υπάρξει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2021 για μόνιμες προσλήψεις στην εκπαίδευση.
 
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος" διατυπωνει και τα αιτήματα που σχετίζονται άμεσα με την κοινωνική κρίση και "απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα":
 
-Δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για την πρόληψη και τον έλεγχο της διασποράς του ιού στα σχολεία 
 
"Το μόνο μέτρο που ουσιαστικά έχει παρθεί από την προηγούμενη σχολική χρονιά που ξεκίνησε χωρίς κορωνοιο, συγκριτικά με εφέτος είναι η χρήση τής μάσκας!" επισημαίνει ο κ. Μακρακης. "Κανένα άλλο μέτρο δεν έχει παρθεί για την αραίωση των τμημάτων. Η σημερινή διαχείριση είναι τελείως διαφορετική από την περυσινή".
 
Ο κ. Μακρακης εγκαλεί την κυβέρνηση για το κομμάτι των πολιτικών επιλογών: "Μας προβληματίζει ότι δόθηκαν 6 εκατομμύρια ευρώ για τις μάσκες, οι οποίες κι εν τέλει ήταν άχρηστες, ενώ θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να επενδυθούν για προσλήψεις και προσωπικού καθαριότητας και εκπαιδευτικού προσωπικού, με σκοπό την αραίωση των τμημάτων".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ