Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής!

Η καθηγήτρια Σύγχρονης, Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Σταυρούλα Τσινόρεμα είναι μέλος της Επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του πρωθυπουργού

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκροτείται η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που συστάθηκε με τον νόμο 4780/2021 (Α΄ 30) και αποτελείται από έντεκα επιστήμονες εγνωσμένου κύρους. Στη θέση της προέδρου της Επιτροπής, τοποθετείται η καθηγήτρια Βιοηθικής στο ελβετικό ομοσπονδιακό ινστιτούτο τεχνολογίας της Ζυρίχης, Έφη Βαγενά. Υπέρ του ορισμού της κ. Βαγενά ως προέδρου της Επιτροπής, τάχθηκε σχεδόν ομόφωνα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ερευνητής στο ινστιτούτο κοινωνικών ερευνών του εθνικού κέντρου κοινωνικών ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Διαδικτύου» και ειδίκευση στην ψηφιακή επιστήμη και ηθική, Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης.

   Η σύνθεση της Επιτροπής

   1. Πρόεδρος: Έφη Βαγενά

   2. Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Τσέκερης

   3. Σέργιος Θεοδωρίδης

   4. Ευάγγελος Καρκαλέτσης

   5. Κώστας Καρπούζης

   6. Ιωάννης Κομπατσιάρης

   7. Ισμήνη Κριάρη

   8. Ευγενία Πρεβεδούρου

   9. Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης

   10. Δημήτριος Σκαλτσάς

   11. Σταυρούλα Τσινόρεμα

 

Σταυρούλα Τσινόρεμα

Είναι Καθηγήτρια Σύγχρονης, Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Διευθύντρια του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική» και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

   Είναι αριστούχος πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ηθική και Κοινωνική Φιλοσοφία και Διδακτορικού Διπλώματος στην Ηθική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Exeter, Ηνωμένο Βασίλειο.

   Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Exeter. Εταίρος του Center for Philosophy of Science του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, με A.K. Mellon Foundation Fellowship, έχει διατελέσει επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Leeds, Oxford (St. Johns' College), Texas at Austin, London School of Economics and Political Science (Centre for Philosophy of the Natural and Social Sciences), Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Philosophy), Πανεπιστήμιο του Stanford (Η.Π.Α.).

   Το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στην ηθική και κοινωνική φιλοσοφία, τη βιοηθική, την επιστημολογία, τη φιλοσοφία της γλώσσας και τη φιλοσοφία του νου. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν μονογραφίες και μελέτες που πραγματεύονται επιστημολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα της βιοηθικής, θέματα βιοϊατρικής ηθικής, περιβαλλοντικής ηθικής και ηθικής των επιστημών, επιστημολογίας των αξιολογικών εννοιών, της ηθικής του Ι. Kant και το έργο του L. Wittgenstein.

   Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες. Έχει επίσης διατελέσει μέλος διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκπόνησε την «Ανεξάρτητη Αναφορά για την Ηθική των Συνδεδεμένων και Αυτοματοποιημένων Οχημάτων, 2020» (https://europa.eu/!VV67my).

   Είναι μέλος των Επιτροπών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τη Βιοηθική και την Ηθική των Επιστημών της Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie* μέλος του Επιστημονικού και Τεχνικού Συμβουλίου (STAB) του European Research Infrastructure Consortium 'LifeWatch ERIC'* Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντιπρόεδρος της Ε.Η.Δ.Ε. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

 

Δείτε επίσης:

Η Έφη Βαγενά πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ