Απογοητευμένοι οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων της Αν. Κρήτης

Για την εξαίρεσή τους από το πρόγραμμα μη επιτρεπτέας επιχορήγησης

Την απογοήτευση και τη λύπη της γα το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις - μέλη της δεν στηρίχθηκαν μέσω του προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, εκφράζει μέσω ανακοίνωσης η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Αν. Κρήτης ΄΄Κνωσσός΄΄

Αναλυτικά: 

Απογοήτευση και λύπη ήταν τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των αιτήσεων των επιχειρήσεων για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέρειας Κρήτης. Για μια ακόμα φορά οι επιχειρήσεις του κλάδου μας έμειναν έξω κι από αυτήν την δημόσια οικονομική ενίσχυση.

Ενός κλάδου πολύπαθου που έχει πληγεί μαζί με την εστίαση,  περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο από την Πανδημία του COVID 19.

Οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ κι αυτό δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, είναι και το μεγαλύτερο ελάττωμα μας. Γιατί μένουμε εκτός από όλα σχεδόν τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης που έχει δρομολογήσει η κεντρική Κυβέρνηση, για τον απλούστατο λόγο ότι είμαστε οικογενειακές επιχειρήσεις και στην πλειονότητα μας χωρίς προσωπικό, ή με ΕΝΑ το πολύ ΔΥΟ  υπαλλήλους.

Οι Ιδιοκτήτες αν και απασχολούνται, αλλά και βιοπορίζονται από αυτήν την απασχόληση, δυστυχώς δεν προσμετρούνται σαν εργαζόμενοι στην επιχείρηση, με αποτέλεσμα να φαινόμαστε χωρίς προσωπικό  και να εξαιρούμαστε σχεδόν από όλα τα προγράμματα οικονομικής στήριξης.

Πιστεύαμε όμως ότι με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης θα άλλαζε η κατάσταση  και τα μικρά Τουριστικά καταλύματα αυτά που στηρίζουν την τοπική οικονομία, και είναι η ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Τουρισμού θα ενισχύονταν επιτέλους από αυτό το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ( ΕΣΠΑ ) μικρών & πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Μάταια όμως !!!! Όλες οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, ως συνήθως, έμειναν εκτός χρηματοδότησης .

Η Ομοσπονδία μας κάνοντας το χρέος της,  προσπάθησε  με προτάσεις προς την Περιφέρεια, να στοχεύσει  στην αλλαγή των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος. Σε συνεργασία δε με την Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων «ΑΠΤΕΡΑ»,  καταθέσαμε συγκεκριμένες λύσεις προκειμένου  να είχε  αποφευχθεί η διαφαινόμενη ΑΔΙΚΙΑ.

Δεν εισακουστήκαμε όμως, με αποτέλεσμα τα 60.000.000 ευρώ να διανεμηθούν σε λίγες επιχειρήσεις (2.377),  ενώ θα μπορούσε να διανεμηθούν σε περισσότερες από 6.000 .Κάτι παρόμοιο έγινε και με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή  1,2,και 3 όπου μεγάλες επιχειρήσεις εισέπραξαν πολύ μεγάλα ποσά έως 800.000 ευρώ και οι πολύ μικρές αποκλείστηκαν παντελώς. Ενώ από την επιστρεπτέα 4 και 5 οι εν λόγω επιχειρήσεις εισέπραξαν  1000 ευρώ ελεημοσύνη. Είναι αυτές,  οι ίδιες επιχειρήσεις που τα χρόνια της οικονομικής κρίσης σήκωσαν όλο το βάρος της πρωτοφανούς υπερφορολόγησης αδιαμαρτύρητα.

Οδεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.  Το 2020 αλλά όπως φαίνεται και το 2021 θα αφήσουν μεγάλες πληγές σε όλο τον Πλανήτη. Η εφετινή χρονιά θα είναι η χρονιά των λουκέτων. Άπειρες είναι οι επιχειρήσεις  που βρίσκονται στο κατώφλι της χρεοκοπίας δίχως αύριο. Όλοι αυτοί είχαν στηρίξει τις ελπίδες επιβίωσης τους στο πρόγραμμα της Περιφέρειας. Τώρα τι θα τους απαντήσετε κύριε Περιφερειάρχη;; Ποια θα είναι άραγε η απάντηση στην ερώτηση γιατί τα 60.000.000 ευρώ μοιράστηκαν πάλι στους ίδιους που πήραν και την επιστρεπτέα προκαταβολή; ΟΔΥΝΗΡΟ!!!

Σας καλούμε λοιπόν τώρα, να βρείτε την απαιτούμενη χρηματοδότηση και να επιχορηγήσετε όλες τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ειδικά του Τουρισμού .Έχετε έτοιμες αξιολογήσεις ας μην ταλαιπωρήσετε άλλο τον κόσμο, βρείτε χρήματα και επιχορηγήστε τις επιχειρήσεις με βαθμολογία από 55% και πάνω. Είναι άμεση ανάγκη για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι και να συνεχίσουν να αγωνίζονται για το καλό όλων.

Και για μα μην κουράζουμε περισσότερο, όλη η αλληλογραφία των Ομοσπονδιών της Κρήτης προς την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη κύριο Αρναουτάκη,  είναι στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ