Αρχαιοκάπηλοι: αυτά είναι τα πρόσωπα που έκαναν το μεγάλο deal με τον Σικελό

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Ευαγγελία Καρεκλάκη

Ο Τζιοβάνι, ο φούρναρης, ο ξυλουργός, ο πρώην λιμενικός και ο βοσκός

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

 

«Εκστασιασμός!». Αυτή τη λέξη χρησιμοποιούν  αστυνομικοί κύκλοι για να περιγράψουν την πρώτη αντίδραση των αρχαιολόγων που κλήθηκαν  να εκτιμήσουν αρχικώς τις επτά λάρνακες (εκ των οποίων οι δύο φέρουν καπάκι) και τα δεκάδες αγγεία που ήταν στοιβαγμένα σε παλιά αποθήκη, σε χωράφι στην περιοχή του Πετροκέφαλου.

Εκεί, μέρα-μεσημέρι, υπό το φως του  ήλιου, επρόκειτο να επισφραγιστεί το μεγάλο deal ανάμεσα στον Ιταλό που ταξίδεψε από την Σικελία στην Κρήτη, ανήμερα του Πάσχα, προκειμένου να δει δια ζώσης τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα που κάποιοι, δυστυχώς πολλοί διαχρονικά, σπεύδουν να ξεπουλήσουν σε συλλέκτες και διεθνή κυκλώματα.

Ο 69χρονος Giovanni  έφθασε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου τη νύχτα του Πάσχα. Ταξίδεψε από το αεροδρόμιο της Σικελίας μέσω Αθηνών. Στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» τον περίμενε ο διερμηνέας του, ένας 27χρονος Ηρακλειώτης. Κατέλυσε σε κεντρικό ξενοδοχείο και την επόμενη ημέρα, μεσημβρινές ώρες, έγινε η κρίσιμη μετάβαση προς την περιοχή του Πετροκέφαλου. Τον 69χρονο Ιταλό συνόδευαν κατά πληροφορίες οι τρεις βασικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

Πρόκειται για τον 72χρονο συνταξιούχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, στον οποίο αποδίδεται ρόλος «εκτιμητή». Αν και δεν είναι αρχαιολόγος, φέρεται να έχει εξειδικευμένες γνώσεις, όπως αναφέρεται.  Και ακόμα για έναν 46χρονο ξυλουργό και έναν 56χρονο πρώην λιμενικό. Οι τρεις, κατά την Αστυνομία, ήταν οι άνθρωποι που κινούσαν τα νήματα σε όλη την Κρήτη. Τους αποδίδεται ότι είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν το κατάλληλο «δίκτυο» ώστε να μαθαίνουν ποιοι κατέχουν «κομμάτια» που αξίζει να πωληθούν στους κατάλληλους αγοραστές. Αστυνομικοί κύκλοι ανέφεραν στο Cretalive ότι οι συναντήσεις των τριών ήταν σχεδόν καθημερινές. Είχαν στενότατες επαφές.

Στο κρίσιμο σημείο της συνάντησης  τους περίμενε ήδη ο άνθρωπος που φέρεται να είχε  κομβικό ρόλο στην κατοχή του αρχαιολογικού θησαυρού (το πώς τον απέκτησε και που τον βρήκε είναι ακόμα προς διερεύνηση). Πρόκειται για έναν 37χρονο ντόπιο, φούρναρη στο επάγγελμα. Μαζί του ήταν και ένας 43χρονος βοσκός από ημιορεινή κωμόπολη. Κατά τους αστυνομικούς, ρόλο και λόγο στα αρχαία φέρεται να είχε και ένας 43χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από χωριό του δήμου Μαλεβιζίου, ο οποίος όμως δεν ήταν στην συνάντηση και αναζητείται. Παρών στο σημείο ήταν  και ο νεαρός διερμηνέας, ο οποίος επίσης αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ.

Τις συζητήσεις με τον Ιταλό είχε  αναλάβει ως ειδικός ο συνταξιούχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Το «κονέ» με τον Τζιοβάνι φέρεται να είχε κάνει ένας άλλος Ηρακλειώτης, 71 ετών, ο οποίος επίσης αναζητείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπλεκόμενοι, όπως περιγράφεται, προστάτευαν ως κόρη οφθαλμού το μέρος της  αποθήκης. Απέφευγαν να μεταβαίνουν στο σημείο για να μην αποκαλυφθούν. Η πρώτη φορά που πήγαν, τουλάχιστον διαρκούσης  της πολύμηνης επιχείρησης, ήταν η μέρα που οδήγησαν εκεί τον Ιταλό για να κλείσει η συμφωνία. Και ήταν μία πολύ σύντομη επίσκεψη. Μόνο αφ’ ότου αποχώρησαν οι εμπλεκόμενοι, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν την αποθήκη και τα όσα αντίκρισαν ξεπέρασαν   κατά πολύ τις υποψίες τους. Ακόμα και οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν να δουν τα ευρήματα και να κάνουν μία πρώτη εκτίμηση, υπέστησαν σοκ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, λόγω της σπανιότητας κάποιων ευρημάτων. «Το εκατομμύριο είναι πολύ λίγο» σχολίασε αστυνομική πηγή που έχει γνώση της δικογραφίας ως προς την εκτιμώμενη αξία των αρχαίων.

Όταν πια οι αστυνομικοί βρήκαν τον …κρυμμένο θησαυρό και τον ασφάλισαν με ολονύκτια φρούρηση, τότε πια προχώρησαν στην επιχείρηση των συλλήψεων.

Οι έξι συλληφθέντες, δηλαδή ο Ιταλός Τζιοβάνι, ο συνταξιούχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ο ξυλουργός, ο πρώην λιμενικός, ο φούρναρης  και ο βοσκός, αναμένεται να οδηγηθούν αύριο ενώπιον της εισαγγελίας Ηρακλείου. Αναζητούνται ακόμα ο 43χρονος ιδιωτικός υπάλληλος και ο 71χρονος που φέρεται να «προξένεψε» τον Ιταλό στην παρέα των τριών, ενώ ο διερμηνέας εμφανίστηκε στην αστυνομία.

 

Δείτε επίσης:

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας: Οι επίσημες ανακοινώσεις - Δείτε τις κατασχεθείσες αρχαιότητες

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας: Πάνω από 1 εκατ. ευρώ η αξία των ευρημάτων!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ