Ά.Σκέρτσος από το Αεροδρόμιο Καστελλίου: Διπλάσιες πτήσεις και επισκέπτες στην Κρήτη, από το 2027

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Τι ειπώθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας στο εργοτάξιο του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου

Από το Αεροδρόμιο στο Καστέλλι θα ταξιδεύουν από και προς την Κρήτη, επισκέπτες αλλά και ντόπιοι, σε περίπου 3 χρόνια από τώρα, όπως ειπώθηκε κατά την χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στο εργοτάξιο του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη, ο κ.Σκέρτσος επισκέφθηκε και το Καστέλλι, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο του μεγάλου, εν εξελίξει, έργου του νέου Αεροδρομίου, το οποίο όπως ειπώθηκε θα λειτουργήσει τον Φεβρουάριο του 2027.
 

«Ανάπτυξη χωρίς κρίσιμες υποδομές δεν γίνεται» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος συνεχίζοντας την επίσκεψη του στο Ηράκλειο, βρέθηκε στο εργοτάξιο του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου, στο Καστέλι. Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι σε δύο χρόνια "η Κρήτη θα έχει το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο" το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά θα είναι ένα "έξυπνο" και "πράσινο" αεροδρόμιο, που θα έχει τη δική του παραγωγή ενέργειας και τη δίκη του ενεργειακή τροφοδότηση.

"Θα είναι ένα αεροδρόμιο που θα μπορεί να υποδεχθεί το διπλάσιο όγκο πτήσεων και επισκεπτών σε σχέση με το αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης του Ηρακλείου" διευκρίνισε ο 'Ακης Σκέρτσος, συμπληρώνοντας ότι "είμαστε υπερήφανοι, γιατί από αυτή την κυβέρνηση ξεκίνησαν αυτά τα έργα και στη δική μας θητεία θεωρούμε και πιστεύουμε βάσιμα, ότι θα παραδοθούν και θα αποδοθούν σε χρήση. Για να έχουμε μια Κρήτη, η οποία θα αναπτύσσεται πάνω σε υγιείς βάσεις και με σωστές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και υποδομές" .

Σε ότι αφορά συνολικά τα έργα υποδομής, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, η χώρα έμεινε πίσω και πως στόχος είναι "οι περιφέρειες που ήταν πιο πίσω σε υποδομές, να αναπτυχθούν ταχύτερα, για να συγκλίνουν και με την Αττική και με την υπόλοιπη Ευρώπη ". Όπως χαρακτηριστικά τόνισε "αυτό είναι και το στοίχημα των Ευρωεκλογών".

Από την πλευρά του παραχωρησιούχου ο κ.Μάνος Μουστάκας δήλωσε πως "παρά τις δυσκολίες προχωράμε γοργά στην υλοποίηση του δεύτερου μεγαλύτερου αεροδρομίου στη χώρα, το οποίο προβλέπεται να είναι το πρώτο σε αφίξεις τουριστών" ενώ εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας TEPNA, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως ήδη έχει ήδη υλοποιηθεί τμήμα του συνολικού έργου που φτάνει το 35% και στόχος παραμένει η ολοκλήρωση των εργασιών, κοντύτερα στο χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει το νέο Διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι να λειτουργήσει το 2027, αφού θα έχει προηγηθεί δοκιμαστική περίοδος 6 μηνών. 

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που προηγήθηκε, στον κ.Σκέρτσο παρουσιάστηκε η πρόοδος των εργασιών. Όπως σημειώθηκε το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, σε ποσοστό υλοποίησης περίπου 35%, ενώ το οδικό έργο φτάνει το 80% σε ποσοστό υλοποίησης με εκκρεμότητα ακόμη το θέμα της σήραγγας όπου υπάρχει η εμπλοκή της Αρχαιολογίας.

Στον επόμενο μήνα, όπως ειπώθηκε, θα "πέσουν" ασφαλτικά στον αεροδιάδρομο, ενώ εργασίες εξελίσσονται και στο κεντρικό κτίριο αλλά και στον Πύργο Ελέγχο όπου έχει προχωρήσει η θεμελίωση. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, το θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού απαντάται και στην περίπτωση του έργου κατασκευής του νέου Αεροδρομίου. Πάντως αυτή τη στιγμή στο εργοτάξιο εργάζονται περίπου 750 άνθρωποι ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 1.000.

 

Δείτε επίσης:

Αισιοδοξία για το αεροδρόμιο Καστελίου - Στο εργοτάξιο ο Υπουργός Άκης Σκέρτσος

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ