Βαρδάκης: "κ. Μητσοτάκη οι πολιτικές σας οδηγούν σε χρεοκοπία Δήμους και ΔΕΥΑ"

Για το θέμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους για τους Δήμους, τις Δημοτικές επιχειρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες, παρενέβησαν κοινοβουλευτικά 50 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

"Το θέμα της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας, επηρεάζει κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας ιδιωτών, επαγγελματιών, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως των ΟΤΑ Α βαθμού, οι δημοτικές επιχειρήσεις των οποίων αντιμετωπίζονται από τη ΔΕΗ ως ιδιώτες.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από το Πρωθυπουργό, αλλά και μεταγενέστερα από τον Αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δεν ανταποκρίνονται στις διαμορφούμενες ανάγκες, καθώς ήδη οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν εκδοθεί μετά τις εξαγγελίες, είναι ανησυχητικά αυξημένοι.

Σε ότι αφορά τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει μια σειρά επιπτώσεων για τους δημότες του εκάστοτε Δήμου. Χαρακτηριστικά, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, με επιστολή της, προς τους Αρμόδιους Υπουργούς (06/10/2021/Αριθμ. Πρωτ: 840), αναλύει αυτές τις συνέπειες και ζητά να υλοποιηθούν πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος της αύξησης του ενεργειακού κόστους των Δήμων, των Δ.Ε.Υ.Α. και του κινδύνου ενεργειακής φτώχειας που αυτό συνεπάγεται για τους δημότες, σε όλα τα επίπεδα.

Στο επίπεδο λειτουργίας και στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ Α’ βαθμού, το αυξημένο κόστος ενέργειας, που αναλαμβάνουν οι Δήμοι και ιδίως οι Δ.Ε.Υ.Α, ξεπερνά το 21% του συνολικού κόστους λειτουργίας τους. Οι Δημοτικές επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζονται ως δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα που λειτουργούν μάλιστα βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις, αλλά ως κοινοί καταναλωτές

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το κόστος λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων (όπως ύδρευσης και αποχέτευσης) θα μετακυλήσει στους δημότες, Το ίδιο προκύπτει και για τους ΤΟΕΒ και τους αγρότες/παραγωγούς, αφού θα αυξηθεί και η τιμή του αρδευτικού νερού.

Για τους λόγους αυτούς, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

  • Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύουν να πάρουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι Δήμοι
  • Αν θα συμπεριληφθούν Δήμοι και οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ
  • Αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., η οποία ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6%, ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες, καθώς οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν επακόλουθο την αύξηση στην τιμή του νερού
  • Αν θα υπάρξει αντιστοίχιση της τιμής του ρεύματος για καταναλώσεις άρδευσης με αυτής στα τιμολόγια των ΤΟΕΒ
  • Αν θα υπάρξουν θεσμικές αλλαγές που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την αδειοδότηση και σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ενεργειακών κοινοτήτων"

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ