Βγήκαν τα «μαχαίρια» μετά από την ανακοίνωση της κατανομής των μόνιμων διορισμών

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Οι κλάδοι των εκπαιδευτικών διαμαρτύρονται, κάποιοι θεωρούν ότι αδικήθηκαν, όλοι ζητούν περισσότερους διορισμούς!

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

 

Η λέξη «πίνακας» για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς είχε πάντα διαφορετικό νόημα. Κάποιοι ακόμα και επί δεκαετίες ζούσαν με το όνειρο του μόνιμου διορισμού. Μετά από την Ειδική Αγωγή, σειρά έχει η Γενική Εκπαίδευση, όπου μέσα στο καλοκαίρι θα διοριστούν 11.700 δάσκαλοι και καθηγητές.

Ωστόσο, μετά από την ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας της κατανομής των διορισμών, πολλοί είναι οι κλάδοι που αντιδρούν και θεωρούν ότι αδικήθηκαν.

Σημειώνεται πως θα διοριστούν 6.200 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και 4.960 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μεταξύ άλλων, θα έχουμε διορισμούς 3700 δασκάλων, 1500 νηπιαγωγών, 1346 φιλολόγων, 1106 μαθηματικών και 540 ειδικοτήτων στα μουσικά σχολεία.

 

«Τα κενά είναι πολλαπλάσια»

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, κ. Γιάννης Κυριακάκης, αναφέρει στο Cretalive πως το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός πως τα κενά φτάνουν πια τις 50.000. Με δεδομένο ότι επί δώδεκα χρόνια δεν έγινε ούτε ένας διορισμός, έχουν συσσωρευτεί οι ανάγκες, έτσι η αγωνία, η δυσαρέσκεια και η προσμονή μεταξύ των κλάδων υπάρχει ακόμα και τώρα.

Ο ίδιος θεωρεί πως η διαμάχη μεταξύ των ειδικοτήτων πάντα θα υπάρχει αφού οι θέσεις που δίνονται είναι ελάχιστες μπροστά στα κενά, συνεπώς, κανείς δεν είναι ικανοποιημένος.

Η αντιπρόσωπος στην Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, νηπιαγωγός, κ. Άννα Στουμπίδη, αναφέρει πως οι νηπιαγωγοί είναι ικανοποιημένοι καθώς ενώ περίμεναν 1200 θέσεις, θα δοθούν 1500.

Ωστόσο, τα οργανικά κενά φτάνουν τα 2.500!

Η κ. Στουμπίδη αναφέρει πως οι 3700 διορισμοί των δασκάλων είναι ελάχιστοι αφού τα κενά, δεδομένων και των συνταξιοδοτήσεων, είναι πολλά περισσότερα.

Είναι, ωστόσο, θετικό το γεγονός ότι η αρχή έγινε και η ίδια θεωρεί πως αν ο κλάδος συνεχίζει να διεκδικεί θα γίνουν και άλλα βήματα.

Στα «κάγκελα» οι φυσικοί!

Αδικημένος αισθάνεται ο κλάδος των φυσικών, σε ανακοίνωση του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής

«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι θέσεις Φυσικών είναι 87, Χημικών 305, Βιολόγων 424 και Γεωλόγων 87. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο για το 2021 οι αιτήσεις παραίτησης για λόγους συνταξιοδότησης ανέρχονται σε 259 για τους Φυσικούς, 104 για τους Χημικούς, 51 για Βιολόγους και 42 για Γεωλόγους. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι ο αριθμός αναπληρωτών Φυσικών κατά το 2019-2020 ήταν 857!

Μας προξενεί τρομερή εντύπωση πως είναι δυνατόν οι θέσεις Φυσικών να είναι τόσο λίγες την ίδια στιγμή που η Φυσική διδάσκεται σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Τα μαθήματα Φυσικής στο Γυμνάσιο είναι 3 και στο Λύκειο 4 με την Φυσική να είναι Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα σε δύο από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Ταυτόχρονα η επιστήμη της Φυσικής παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία 150 χρόνια! Θα θέλαμε πραγματικά να μάθουμε το σκεπτικό του Υπουργείου Παιδείας για αυτό τον τρόπο κατανομής θέσεων.»

Ο σύλλογος καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει τις κατανομές και να αιτιολογήσει την λογική τους τουλάχιστον. «Είναι αδιανόητο η κατανομή θέσεων να μην γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των αναλυτικών προγραμμάτων», τονίζει.

 

Δείτε επίσης:

Διορισμοί 11.700 εκπαιδευτικών: Η κατανομή τους ανά κλάδο και ειδικότητα
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ