
Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης, η σύμβαση παραχώρησης του τμήματος Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, ενός από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στη χώρα, για το οποίο μάλιστα η Κρήτη ... περιμένει εδώ και δεκαετίες, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τεχνικοί φορείς έχουν εκφράσει ενστάσεις, ερωτηματικά και προβληματισμό γύρω από τα ελλιπή στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και τα διόδια που οι Κρητικοί θα ξεκινήσουν να πληρώνουν ... προκαταβολικά, πριν κατασκευαστεί ο δρόμος!
Χρίστος Δήμας: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον ΒΟΑΚ είναι από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία
Τα βασικά σημεία της σύμβασης παραχώρησης που αφορά στην κατασκευή του μεγαλύτερου τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), από το Ηράκλειο μέχρι τα Χανιά, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι την Κίσσαμο, παρουσίασε, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση στο πλαίσιο της διαδικασίας κύρωσης της σχετικής σύμβασης.
«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον ΒΟΑΚ είναι από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία», δήλωσε ο κ. Δήμας, επισημαίνοντας πως υπάρχουν διαφορετικές φάσεις ωρίμανσης, ανά τμήματα.
Ειδικότερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι ήδη εκτελούνται έργα στις Περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου, από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Νεάπολη, στο τμήμα του δημόσιου έργου και από τη Νεάπολη μέχρι τη Χερσόνησο, μέσω ΣΔΙΤ.
Όσον αφορά στα επόμενα στάδια προόδου του έργου, ο κ. Δήμας συμπλήρωσε:
«Στις 9 Μαΐου υπογράψαμε τη σύμβαση παραχώρησης για το κεντρικό τμήμα του ΒΟΑΚ, το Χανιά – Ηράκλειο, τα 157 χλμ.. Μετά ακολουθεί το κομμάτι της προαίρεσης από τα Χανιά μέχρι την Κίσσαμο. Έπειτα, ξεκινώντας από τον Άγιο Νικόλαο φτάνοντας μέχρι την Παχιά Άμμο, στο ανατολικό κομμάτι του νησιού, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι μελέτες που απαιτούνται, ενώ από την Παχιά Άμμο μέχρι τη Σητεία, θα χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Όσον αφορά στο θέμα των διοδίων, ο κ. Δήμας συμπλήρωσε ότι ο στόχος είναι, προφανώς, ο ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε και όλο το οδικό δίκτυο και να μην υπάρχουν διόδια.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενημέρωσε την επιτροπή για το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης, επισημαίνοντας ότι το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο ή/και Κίσσαμος – Ηράκλειο είναι το κρισιμότερο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και σύνδεση των κυριότερων λιμένων και αεροδρομίων της Κρήτης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμας είπε ότι το Δημόσιο δικαιούται να ζητήσει από τον παραχωρησιούχο να εκτελέσει πρόδρομες εργασίες στο έργο ώστε να επιταχυνθεί η κατασκευή του, εκφράζοντας την πρόθεση του υπουργείου στις πρόδρομες εργασίες να εκτελεστούν άμεσα και έργα οδικής ασφάλειας, προκειμένου να μετριαστούν τα ατυχήματα στον υφιστάμενο άξονα.
«Για να φτάσουμε, σήμερα, στην κύρωση της σύμβασης στο κοινοβούλιο έχουν συμβάλει πολλοί άνθρωποι διαχρονικά», τόνισε ο κ. Δήμας και συμπλήρωσε:
«Τα έργα είναι με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Είναι συλλογικές προσπάθειες και είμαι βέβαιος, ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, ότι στο τέλος, οι περισσότεροι σε αυτή την αίθουσα συμφωνούμε ότι είναι πραγματικά μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουμε στα έργα κατασκευής του ΒΟΑΚ».
Μάξιμος Σενετάκης: Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του ΒΟΑΚ – Ιστορική στιγμή για την Κρήτη
Ως μια ιστορική στιγμή για την Κρήτη χαρακτήρισε την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, ο Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου και εισηγητής της πλειοψηφίας, Μάξιμος Σενετάκης. Όπως τόνισε, «η σημερινή συζήτηση δεν είναι απλώς η θεσμική ολοκλήρωση μιας διαγωνιστικής διαδικασίας – είναι η αρχή της υλοποίησης ενός οράματος που συνδέει την Κρήτη
με το μέλλον της».
Όπως τόνισε στην ομιλία του, «η Κρήτη αποκτά τον αυτοκινητόδρομο που της αξίζει – σύγχρονο, ασφαλή, με προδιαγραφές 21ου αιώνα».
Το έργο, συνολικού φυσικού αντικειμένου 187 χιλιομέτρων,περιλαμβάνει 25 ανισόπεδους κόμβους, 23 σήραγγες, 79 γέφυρες, 89 κάτω διαβάσεις, σύγχρονα Κέντρα Ελέγχου και Σταθμούς Εξυπηρέτησης Οδηγών, ενώ η σύμβαση προβλέπει αυστηρούς δείκτες ποιότητας, ρήτρες και πρόνοιες για την περιβαλλοντική και αρχαιολογική προστασία. Το σύνολο της επένδυσης ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και ιδιωτικούς πόρους.
Ο ΒΟΑΚ, όπως σημείωσε ο Βουλευτής Ηρακλείου, είναι «έργο ζωής για το νησί μας. Είναι ένα έργο που θα σώσει ζωές, θα μειώσει τα τροχαία, θα προσδώσει στην Κρήτη τον κύρος και τη δυναμική που της αρμόζει. Ένα έργο που θα αφήσει αποτύπωμα στην περιφερειακή ανάπτυξη, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα και στο γεωπολιτικό ρόλο του νησιού», ανέφερε ο Μάξιμος Σενετάκης.
Ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο οδικό έργο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, κρατικούς και ιδιωτικούς πόρους, εξαίροντας την συμβολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την πολιτική βούληση που μετουσιώθηκε σε πράξη.
«Το έργο αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ό,τι υπόσχεται – το πράττει», σημείωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Η Κρήτη δεν περιμένει πια.
Προχωρά μπροστά. Και μαζί της προχωρά η Ελλάδα με επίκεντρο την Κρήτη».
Φραγκίσκος Παρασύρης: «Κρατούσαν κρυφά τα διόδια και σήμερα τα παραρτήματα για τη σύμβαση του ΒΟΑΚ»
«Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, ένα διαχρονικό και διακομματικό έργο με μεγάλες αναπτυξιακές διαστάσεις, συζητείται στη Βουλή, χωρίς τα βασικά παραρτήματα για τα χρονοδιαγράμματα, το χρηματοοικονομικό μοντέλο και τον προϋπολογισμό. Κρυφά σημεία και σήμερα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια που έκρυβαν την κουβέντα για τα διόδια», τόνισε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Ο Φραγκίσκος Παρασύρης αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις χρόνων, επισημαίνοντας πως ο χαμένος χρόνος πρέπει να κερδηθεί. «Και για να μιλάμε απλά και καθαρά, τις επόμενες ημέρες όταν θα κυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης θα πρέπει να δεσμευτούν όλα τα μέρη πάνω σε 3 βασικούς άξονες:
στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων
στην τήρηση των συμβατικών δεσμεύσεων του παραχωρησιούχου και βεβαίως στην ικανοποίηση ζητημάτων που άπτονται και με τα διόδια και τα απαιτούμενα συμπληρωματικά έργα και τις προσφυγές του Δήμου Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.
Και, βεβαίως, τόνισε πως ο ΒΟΑΚ πρέπει να φτάσει μέχρι τη Σητεία. «Ένας ιδιότυπος ακρωτηριασμός της Κρήτης δεν πρέπει να γίνει ανεκτός και για το λόγο αυτό, έστω και για τυπικούς λόγους και για λόγους δεσμευτικότητας, με κάποιο τρόπο το Υπουργείο οφείλει να κάνει έστω και μια αναφορά εκ προοιμίου για το μεγάλο αυτό ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο τους Σητειακούς αλλά και όλους τους Κρητικούς».
Ανέδειξε, επίσης, τα προβληματικά σημεία της σύμβασης σχετικά με τη θολή εικόνα για το κόστος, τον ορισμό επιβλέποντα από το δημόσιο, την απουσία των παραρτημάτων, τα οποία ζήτησε μετ΄επιτάσεως για να ενημερωθεί η Βουλή, πριν την επόμενη συνεδρίαση της Επιτοπής.
Κατέκρινε την κυβερνητική μεθόδευση για το καθεστώς των διοδίων, υπογραμμίζοντας πως «τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση κράταγε καλά κρυμμένο το μυστικό των διοδίων. Άλλωστε, ο νησιωτικός χαρακτήρας της Κρήτης θα έπρεπε να είναι απαγορευτικός σε κάθε σκέψη για επιβολή διοδίων. Θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφέρειας), των φορέων που ήταν αρνητικοί στα διόδια».
Αρνητικός εμφανίστηκε και για τους Προσωρινούς Μετωπικούς Σταθμούς Διοδίων, και για τα «σκιώδη διόδια» δηλαδή τις έμμεσες πληρωμές από το δημόσιο προς τον παραχωρησιούχο.
Πρότεινε, ακόμη, τη διόρθωση του άρθρου 18.5.1. της σύμβασης για την απαλλαγή από τα διόδια, υποστηρίζοντας πως στις ειδικές ομάδες πρέπει να ενταχθούν, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος, οι Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Για το Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, άμεση πρέπει να είναι η άρση της πρόβλεψης ότι για την απαλλαγή από το τέλος διοδίου δεν πρέπει να έχει προηγηθεί άλλη διέλευση την τελευταία ώρα, με βάση την επαγγελματική έδρα του οχήματος ή τον τόπο εργασίας του οδηγού και φυσικά τον τόπο κατοικίας. «Η αστική μετακίνηση, χωρίς αστερίσκους και υποσημείωσης πρέπει να είναι χωρίς διόδια» επανέλαβε εμφατικά.
Τέλος, επιτακτικά ζήτησε:
Στους κόμβους που απαλλάσσονται από την καταβολή διοδίων να συμπεριληφθεί και ο κόμβος του Αεροδρομίου Ηρακλείου.
Στις αστικές μετακινήσεις πλήρη εξαίρεση από την καταβολή διοδίων, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους. Ειδική μέριμνα για κατοίκους περιοχών των Δήμων Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, των οποίων η μόνιμη κατοικία είναι εκτός του Κόμβου Γαζίου και Αεροδρομίου (Ροδιά-Παλαίκαστρο, Καρτερός κ.α.)
Πρόβλεψη κυκλοφοριακών μελετών και αναγκαιότητα ελέγχου των κυκλοφοριακών επιπτώσεων του συστήματος διοδίων στα αστικά κέντρα για το Μητροπολιτικό Ηράκλειο (Ηράκλειο, Γάζι, Αλικαρνασός) – επιρροή στο παραλιακό μέτωπο, στους επιμέρους βασικούς οδικούς άξονες και στο παράπλευρο δίκτυο
Αναβάθμιση έργων στην παράκαμψη του Ηρακλείου και Μαλεβιζίου
Επίλυση του βασικού ζητούμενου της παύσης λειτουργίας του ΒΟΑΚ ως περιφερειακού πόλεων και ειδικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Ηρακλείου (άρα και εξέταση νότιας παράκαμψης)
Σαφή ενσωμάτωση των ζητούμενων cut&covers των Δ. Ηρακλείου & Μαλεβιζίου
Σαφή υποχρέωση κατασκευής βοηθητικών οδών
Σαφή η υποχρέωση μελέτης και κατασκευής συνοδών έργων ειδικά στα ζητήματα που αφορούν στα αντιπλημμυρικά έργα.
Ενώ σχολίασε ότι «στην πρώτη φάση παράδοσης για το Ηράκλειο δεν προβλέπεται να είναι ούτε ο ΑΚ ΠΑΓΝΗ, ούτε ο ΑΚ Φοινικιάς, ούτε ο ΑΚ Ανώπολης, ούτε η σήραγγα στο Κακό Όρος».
Κατερίνα Σπυριδάκη: Ένα έργο που έχει γίνει σύμβολο άνισης μεταχείρισης
Η Βουλευτής του Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, τοποθετήθηκε ενώπιον των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου του ΒΟΑΚ Τμήμα Χανιά - Ηράκλειο, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τη διαχρονική αδικία που υφίσταται η Ανατολική Κρήτη.
«Μεγάλωσα στην Ιεράπετρα Λασιθίου ακούγοντας από παιδί να λέμε ότι η Κρήτη έχει τέσσερις νομούς, τους εξής τρεις. Τότε νόμιζα ότι είναι κακόγουστο αστείο, αλλά μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι είναι η ωμή πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο ΒΟΑΚ αποτελεί έργο καθοριστικής σημασίας για την ενδοπεριφερειακή ισότητα και την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού.
Στην ομιλία της, η Βουλευτής Λασιθίου κατέθεσε σειρά τεκμηριωμένων επιχειρημάτων, υπενθυμίζοντας την Επίκαιρη Ερώτησή της για το τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος, ο ίδιος ο Υπουργός είχε απαντήσει ότι «είναι απίθανο να ολοκληρωθεί το έργο εντός του χρονοδιαγράμματος του ΤΑΑ», κάτι που η ίδια χαρακτήρισε ως χαρακτηριστικό δείγμα διαχειριστικής αποτυχίας. Ένα κομμάτι που – παρά τις υποσχέσεις – παρουσιάζει μηδενική πρόοδο, με την ίδια να κάνει λόγο για «ένα τμήμα του έργου όπου το Δημόσιο ξεκίνησε διαγωνισμούς και συμβάσεις χωρίς να έχει διασφαλίσει τις απαλλοτριώσεις», μιλώντας για «λάθη, δίχως διοικητική ωριμότητα και χωρίς σεβασμό στα ίδια τα εργαλεία που η Πολιτεία είχε στη διάθεσή της».
Η κα Σπυριδάκη επέρριψε την ευθύνη στην Κυβέρνηση, δηλώνοντας:
«Όχι, κύριε Υπουργέ, δεν είναι δομικό το πρόβλημα, είναι βαθιά πολιτικό και έχει ονοματεπώνυμο: την αδράνεια, την αβελτηρία και την προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Ανατολική Κρήτη.
Καταγγέλλοντας την αδιαφορία για την καθημερινότητα των πολιτών και την αναπτυξιακή υστέρηση του Λασιθίου, τόνισε: «Το τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος έχει γίνει σύμβολο αδιαφορίας. Η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει την προαίρεση και δεν το κάνει. Έχετε λοιπόν τα 17 εκατομμύρια ευρώ που ο ίδιος ο Υπουργός είχε δεσμευτεί και δεν τα βάζετε στην προαίρεση της παλαιάς εθνικής οδού.»
Με λόγο άμεσο και βιωματικό, η Κατερίνα Σπυριδάκη αποτύπωσε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες της Ανατολικής Κρήτης, θέτοντας προ των ευθυνών της την Κυβέρνηση για την επιλογή της να παραβλέπει τις ανάγκες του Λασιθίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αν αυτό δεν είναι απλώς αμέλεια, είναι η επιτομή της πολιτικής απάθειας. Εάν ήσασταν έστω μία φορά σ’ ένα φορτηγό που αγωνιά να προλάβει το καράβι, τότε θα είχατε ενεργοποιήσει την προαίρεση, αν ήσασταν Ι.Χ. πίσω από ένα τουριστικό λεωφορείο που προσπαθεί να στρίψει σε δρόμο μιας λωρίδας με κολωνάκια, δεν θα ανεχόσασταν άλλο αυτή την κοροϊδία. Αν βλέπατε το ασθενοφόρο να μη μπορεί να περάσει, δεν θα γιορτάζατε κατά την τελευταία επίσκεψή που κάνατε στην Κρήτη. Αντ’ αυτού τι κάνει η κυβέρνηση; Προχωρά μονομερώς στην ενεργοποίηση της προαίρεσης Ηράκλειο Χανιά και αφήνει την ανατολική Κρήτη.»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα των διοδίων, ασκώντας σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση για την έλλειψη διαφάνειας και την επιβάρυνση των πολιτών της Κρήτης: «Σαν να μην έφτανε αυτό, μας φέρνετε και το θέμα των διοδίων χωρίς διαφάνεια. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη οι κάτοικοι ενός νησιού καλούνται να πληρώσουν διόδια από την πρώτη μέρα έναρξης των έργων, όχι γιατί τα έργα ολοκληρώθηκαν, αλλά για να εξοικειωθούμε.»
Και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο αυτό, στην καθημερινότητά μας ακόμα και στις αστικές μετακινήσεις σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, εφαρμόζετε την παγκόσμια πατέντα των σκιωδών διοδίων. Δεν τα πληρώνει απευθείας ο πολίτης, τα πληρώνει το δημόσιο, δηλαδή έμμεσα ο πολίτης, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει ρητά θεσπίσει εξαιρέσεις για την νησιωτικότητα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Σικελία, τη Μαγιόρκα, τη Μάλτα, και την Κύπρο, όπου τέτοιες επιβαρύνσεις δεν επιβάλλονται […] Σας ρωτώ, θα ισχύσουν διόδια και στο νομό Λασιθίου, θα πληρώσουμε για δρόμους που δεν υπάρχουν;»
Η Βουλευτής του Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την τοποθέτησή της ζητώντας ουσιαστική πολιτική βούληση και ισόρροπη ανάπτυξη, επισημαίνοντας την ανάγκη για έναν σύγχρονο οδικό άξονα που θα καλύπτει τόσο την ασφάλεια όσο και την κοινωνική συνοχή του νησιού: «Θέλουμε έργα, θέλουμε ανάπτυξη, αλλά θέλουμε υλοποίηση και όχι λόγια, όχι υπογραφές, φωτογραφίες και φιέστες, όχι ψιλά γράμματα, καθυστερήσεις, επιπλέον κόστη και χαμένα χρονοδιαγράμματα. Σας το είπα ξανά, κύριε Υπουργέ, στην προηγούμενη Επιτροπή για το φράγμα των Μπραμιανών, η ευθύνη δεν ολοκληρώνεται στην υπογραφή μιας σύμβασης, εκεί ξεκινάει. Εμείς στο Λασίθι θέλουμε ένα βόρειο οδικό άξονα ενιαίο, σύγχρονο, αδιαίρετο, δίκαιο, από την Κίσαμο μέχρι τη Σητεία. Χρειαζόμαστε έναν βόρειο οδικό άξονα να καλύπτει την ασφάλεια και ένα νότιο οδικό άξονα ο οποίος να ενώνει και τη νότια Κρήτη με την ανάπτυξη, την οικονομία, την υγεία και την ασφάλεια.»
Χάρης Μαμουλάκης για ΒΟΑΚ: Σκανδαλώδες να πληρώνουν οι πολίτες διόδια για έναν δρόμο που δεν υπάρχει
Την πρώτη τοποθέτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που συζητά την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του έργου κατασκευής του ΒΟΑΚ για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, πραγματοποίησε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης ως Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.
Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε σε «ιστορική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών για την Κρήτη» που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2018 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την έναρξη του σχετικού διαγωνισμού, η οποία όπως έχει διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση της ΝΔ, με αδικαιολόγητη μάλιστα καθυστέρηση, έχει πολλές αθέατες πτυχές.
Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μίλησε για το ιστορικό του διαγωνισμού, αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση μιας κοινωνικής ανάγκης από την πλευρά της Κυβέρνησης και τόνισε την εγκατάλειψη του Λασιθίου, δεδομένου ότι ο ΒΟΑΚ θα τελειώνει στον Άγιο Νικόλαο. Επίσης, έκανε λόγο για μια σύμβαση που κρατήθηκε στο σκοτάδι, ενώ ακόμη και σήμερα, δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή τα 12 παραρτήματα που την συνοδεύουν, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, και τον προϋπολογισμό του έργου, τον οποίο δεν γνωρίζει κανείς.
Ο Χάρης Μαμουλάκης καυτηρίασε την εξωφρενικά μεγάλη συμμετοχή του Δημοσίου για έργο παραχώρησης που αγγίζει τα 700.000.000 ευρώ, μίλησε για τα διπλά διόδια που θα πληρώνουν για 35 χρόνια οι πολίτες, κανονικά και σκιώδη, (παρά το ότι σύμφωνα με Ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα αντίστοιχοι δρόμοι σε νησιά της Ευρώπης δεν έχουν διόδια, όπως γίνεται στη Σικελία, τη Σαρδηνία, τη Μαγιόρκα, την Κύπρο, κ.α.) αλλά και για τις ενστάσεις της Τοπική Αυτοδιοίκησης, οι οποίες έχουν κατατεθεί προς εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς εδώ και 3 χρόνια να ενδιαφερθεί για τη διευθέτησή τους η Κυβέρνηση της ΝΔ.
Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη απαλλοτριώσεων που αφορούν το 80% του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο, οι οποίες υποτίθεται ότι θα διευθετηθούν σε 12 και 18 μήνες, όταν στα τμήματα από Χερσόνησο μέχρι Άγιο Νικόλαο χρειάστηκαν τεσσεράμισι χρόνια! Γεγονός που θα οδηγήσει σε καταβολή πολύ υψηλών αποζημιώσεων από το Ελληνικό Δημόσιο προς τον παραχωρησιούχο.
Μ. Συντυχάκης: Τεράστια κερδοφόρα επένδυση για το κεφάλαιο που θα την χρυσοπληρώσει ο λαός
Μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού «για την πραγματοποίηση επενδύσεων, προκειμένου να βρουν διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια, να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία για τους επιχειρηματικούς ομίλους» αποτελεί η κατασκευή του ΒΟΑΚ, τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τη σύμβαση του έργου.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, η κατασκευή του ΒΟΑΚ έχει τεθεί σε άμεση προτεραιότητα ακριβώς επειδή αυτό απαιτεί η σημερινή καπιταλιστική ανάπτυξη στην Κρήτη και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα του Τουρισμού, ενώ ανέδειξε, παράλληλα, τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για το «σημερινό χάλι» του και τα δεκάδες δυστυχήματα και χιλιάδες ατυχήματα, αλλά και της ΕΕ που θεωρούσε τον ΒΟΑΚ ένα «μη επιλέξιμο» έργο που «δεν "χωρούσε" στις προτεραιότητες της καπιταλιστικής ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών».
Σχετικά με τη χρηματοδότηση που προβλέπεται για το έργο, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως παρά τα εκατομμύρια ευρώ που πρόκειται να δοθούν, από τη στιγμή που ο δρόμος κατασκευάζεται και θα συντηρείται και θα λειτουργεί ως ιδιωτικός, άρα και με βάση τα κριτήρια της αγοράς και της λογικής του «κόστους-οφέλους»- ως εκ τούτου το έργο δεν θα παρέχει «ελεύθερη, ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση» σε όλο το νησί, δεδομένου ότι το έργο δεν θα φτάνει μέχρι τη Σητεία του νομού Λασιθίου. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, «δείχνει ότι το κριτήριο» της κυβέρνησης «δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά το αν ένα έργο και η διαχείρισή του είναι επικερδής επένδυση για τον ιδιώτη», εξηγώντας πως αφενός ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί μεγαλύτερο κόστος κατασκευής και έτσι, «δεν συμφέρει τους κατασκευαστικούς ομίλους» και αφετέρου, «με βάση την αναμενόμενη χρήση, τα διόδια δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα κέρδη σε σχέση με άλλα τμήματα του ΒΟΑΚ».
Επίσης, ο Μ. Συντυχάκης προειδοποίησε ότι ο λαός θα κληθεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη εξαιτίας της εμπορευματοποίησης του ΒΟΑΚ μέσω διοδίων και φοροαφαίμαξης και να πληρώσει την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου, δεδομένου κιόλας ότι πρόκειται για μια «τεράστια επένδυση για το κεφάλαιο και όπως κάθε μεγάλη επένδυση, προσδοκά πολλαπλά κέρδη για μεγάλο χρονικό διάστημα που θα την χρυσοπληρώνει ο λαός είτε με φανερά είτε με σκιώδη διόδια, είτε άμεσα είτε σταδιακά». Στο πλαίσιο της ομιλίας του επισήμανε και το «ταξικό-πολιτικό» πρόσημο που διαπνέει το έργο, καθώς οι τεχνικές πλευρές του «κουμπώνουν», μεταξύ άλλων, και στα παζάρια μεταξύ κατασκευαστικών ομίλων για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κερδών.
Απαντώντας στη γνωστή κοκορομαχία, στην οποία επιδίδονται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για το «ποιος μπορεί να τα κάνει καλύτερα», ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε ως «υποκριτική» τη στάση τους, δεδομένου ότι και αυτά ως αστικά κόμματα υπηρετούν τον νόμο του κέρδους και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να αμφισβητήσουν τόσο την επιβολή διοδίων στον νέο ΒΟΑΚ, όσο και τον ιδιωτικό του χαρακτήρα. Στηλίτευσε, ακόμα, ως «παραπλανητικό» και «ψεύτικο» το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δήθεν θα βγουν όλοι κερδισμένοι από το συγκεκριμένο έργο με το «τυράκι» των νέων θέσεων εργασίας, εξηγώντας πως στην πραγματικότητα ο νέος αυτοκινητόδρομος θα εξυπηρετεί τα σχέδια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων εις βάρος των βιοπαλαιστών αγροκτηνοτρόφων, των εργαζομένων ειδικά στην Εστίαση και στον Τουρισμό, αλλά και του περιβάλλοντος. Έκανε λόγο και για τα κυκλοφοριακά προβλήματα που αναμένεται να προκληθούν στο νησί με το έργο εξαιτίας της ύπαρξης διοδίων, σημειώνοντας πως υπάρχει και ο κίνδυνος του εγκλωβισμού των κατοίκων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και για τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση.
Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ προτείνει ένα οδικό δίκτυο σύγχρονο και ασφαλές που θα αποσκοπεί στην κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, με τον ΒΟΑΚ να ξεκινά από την Κίσσαμο και να καταλήγει στη Σητεία και με συνδετήριους άξονες Βορρά–Νότο, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της κατασκευής-λειτουργίας-συντήρησης, ελεύθερη πρόσβαση, σεβασμό στο περιβάλλον. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται μέτρα για την αναβάθμιση γενικά του σημερινού οδικού δικτύου της Κρήτης και σχέδιο και ανάπτυξη δημοσίων μεταφορών σε όλα τα χωριά και τις πόλεις.
Τέλος, διευκρίνισε ότι όλα αυτά προϋποθέτουν να υπαχθούν πλήρως σε ενιαίους κοινωνικοποιημένους φορείς για την κατασκευή-λειτουργία-συντήρηση έργων και για τις Μεταφορές σε άλλες συνθήκες, με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία: «Το ΚΚΕ παλεύει να ανοίξει αυτός ο δρόμος. Για μια κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με εργατική-λαϊκή εξουσία που θα σχεδιάζει και θα οργανώνει κεντρικά επιστημονικά την οικονομία έχοντας στη διάθεσή της γι’ αυτό το σκοπό τα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής».
Γιώργος Μανούσος: Πρόταση για παράλληλη σιδηροδρομική γραμμή στον ΒΟΑΚ
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γεώργιος Μανούσος έθεσε επαναλαμβανόμενα στον Υπουργό κ.Χρήστο Δήμα το κρίσιμο ερώτημα:
Γιατί δεν εξετάστηκε η δυνατότητα παράλληλης σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος του ΒΟΑΚ;
Σε ανακοίνωσή του ο κ.Μανούσος αναφέρει:
Ο Υπουργός επέλεξε να μην απαντήσει. Ούτε μία λέξη.
Η σιωπή αυτή, πολιτικά και ουσιαστικά, ισοδυναμεί με άρνηση συζήτησης ενός εναλλακτικού εθνικού σχεδίου υποδομής που θα μπορούσε να εξυπηρετεί τους πολίτες της Κρήτης και να συνδυάζει ασφάλεια, περιβαλλοντικό όφελος και ενεργειακή αποδοτικότητα.
Τι επιμελώς αποφεύγεται να ειπωθεί:
Μια παράλληλη σιδηροδρομική γραμμή Σητεία – Κίσσαμος, κατασκευασμένη δίπλα στον ΒΟΑΚ όπως ανέφερε ο κ.Μανούσος, θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το κόστος ενός ανεξάρτητου σιδηροδρομικού έργου, από 4,2 δισ. ευρώ σε περίπου 2,5 – 3 δισ. ευρώ δηλαδή σχεδόν στα μισά.
Θα εξασφάλιζε διπλή υποδομή (οδική + σιδηροδρομική) σε έναν ενιαίο άξονα, χωρίς νέες υποδομές και απαλλοτριώσεις και με εκμετάλλευση κοινών τεχνικών και περιβαλλοντικών έργων.
Θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιλέγει εργολαβική παραχώρηση με σκιώδη διόδια 35 ετών, χωρίς ίχνος εναλλακτικού σχεδίου.
Ο βουλευτής Γεώργιος Μανούσος τονίζει πως:
«Η σιωπή του Υπουργού είναι ομολογία. Ομολογία ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε στρατηγικό σχέδιο για την Κρήτη, ούτε πολιτική βούληση για πραγματικά εθνικά έργα. Επιλέγουν να πληρώνει το κράτος ρήτρες και αποζημιώσεις επί 35 χρόνια, αντί να επενδύσουν σε μια διπλή, σύγχρονη υποδομή που θα έβαζε την Κρήτη στον χάρτη των μεγάλων ευρωπαϊκών μεταφορών.»
Ο βουλευτής καλεί όλους τους βουλευτές της Κρήτης, τους θεσμικούς φορείς, τους τεχνικούς συλλόγους και την αυτοδιοίκηση, να πάρουν δημόσια θέση:
Υπάρχει σχέδιο για σιδηρόδρομο στην Κρήτη;
Υπάρχει πρόθεση να εξεταστεί σοβαρά μια εθνική επένδυση αντί για εργολαβική εκμετάλλευση;
Παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία για τους Κρητικούς και δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη