ΚΡΗΤΗ

ΒΟΑΚ: Οι 318 σελίδες της σύμβασης, τα "κενά" και τα διόδια πριν κατασκευαστεί ο δρόμος!

Το κείμενο θα έπρεπε να είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα, αναφέρουν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων

ΒΟΑΚ: Οι 318 σελίδες της σύμβασης, τα "κενά" και τα διόδια πριν κατασκευαστεί ο δρόμος!

Μια σειρά κενών, ασαφειών και ζητημάτων που χρήζουν διευκρινίσεων και αλλαγών έχουν ήδη εντοπίσει εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης στο πολυσέλιδο κείμενο της σύμβασης παραχώρησης του ΒΟΑΚ, παρά τα λίγα 24ωρα που το περιεχόμενο της σύμβασης έχει δημοσιοποιηθεί.

Όπως τονίζει στο Cretalive ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργος Ταβερναράκης, το κείμενο (των 318 σελίδων) θα έπρεπε να είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα, ώστε να υπάρχει χρόνος να κατατεθούν ερωτήσεις και προβληματισμοί - γιατί όχι και προτάσεις. "Σε λίγες μέρες η σύμβαση θα είναι νόμος του κράτους και οι νόμοι δεν τροποποιούνται εύκολα" σημειώνει ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. Τμήματος Δυτικής Κρήτης Φώτης Καζάσης, τονίζοντας πως για τις περιπτώσεις των διεκδικήσεων των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου θα πρέπει να δοθούν δεσμεύσεις εγγράφως για το πως θα γίνει η όποια τροποποίηση, επί ποιου άρθρου και με ποιο τρόπο!

Χωρίς ποσοστό το ελληνικό Δημόσιο στην "Δικταίον Παραχωρήσεις"

"Την απουσία από τα κείμενα που δημοσιοποιήθηκαν 17 προσαρτημάτων που είναι και τα ουσιώδη - αυτά που περιλαμβάνουν όλη την τεχνική και την οικονομική πληροφορία (π.χ. πόσο θα στοιχίσουν οι σήραγγες, ποιο θα είναι το κόστος συντήρησης)" - υπογραμμίζει ο κ.Καζάσης, ο οποίος εξηγεί επίσης ότι δεν είναι σαφές το πόσα χρήματα θα επενδύσει στο έργο αυτό ο παραχωρησιούχος. Ενώ την ίδια ώρα αποτυπώνεται ξεκάθαρα η συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου με 693 εκ. ευρώ -εκ των οποίων τα 200 προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαψης - και 99 εκ. ευρώ ακόμη για την προαίρεση, η δεσμευτική συμβολή του παραχωρησιούχου ανέρχεται σε 243 εκ. ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και τα "σκιώδη" διόδια το ποσό συμβολής του Ελληνικού Δημοσίου αγγίζει το 1,05 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 5πλάσιο του ποσού που "βάζει" ο ιδιώτης. Παρ'όλ'αυτά η εταιρεία που συστήνεται "Δικταίον παραχωρήσεις" φαίνεται να είναι μονομετοχική - με μόνο μέτοχο τον παραχωρησιούχο - ενώ θα ήταν αναμενόμενο κι εύλογο να έχει ένα ποσοστό (και μάλιστα μεγάλο) το Ελληνικό Δημόσιο. Ο κ.Καζάσης παραπέμπει μάλιστα στο έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, που κατασκευάζεται με το μοντέλο της παραχώρησης και στο οποίο ο ιδιώτης κατέχει ποσοστό 55% και το ελληνικό Δημόσιο 45%.

Ο Φώτης Καζάσης σημειώνει επίσης την υπόθεση των 355 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο ο Πρωθυπουργός έχει αναφέρει ως χρηματοδότηση για τον ΒΟΑΚ. Τα κονδύλια αυτά δεν αναφέρονται στη σύμβαση παραχώρησης μεν, εξακολουθούν να είναι εγγεγραμμένα δε. 

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. Τμήματος Δυτικής Κρήτης "από αυτά τα 355 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, ένα μεγάλο μέρος θα μπορούσε να δοθεί για τις μελέτες και για το κομμάτι του έργου που αφορά το τμήμα ως την Σητεία". Πρόκειται για το επίμαχο τμήμα για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν οι Σητειακοί στο Ηράκλειο την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και για το οποιο δεσμεύτηκε πάντως ο Πρωθυπουργός ότι θα γίνει - χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης.

Γούρνες - Χερσόνησος: το έργο που μόλις φτιάχτηκε!

Σύμφωνα με τον Φ.Καζάση, μέσα στην παραχώρηση εντάσσεται και το τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος, ένα έργο που κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε μέσω ΕΣΠΑ έναντι 65 εκ. ευρώ και το οποίο δεν έχει μπει καν ακόμη σε διαδικασία απόσβεσης. Όπως διαπιστώνει στο κείμενο της σύμβασης, η εκμετάλλευση του κατασκευασμένου αυτού έργου δίνεται στον παραχωρησιούχο, χωρίς πάντως να υπάρχει δέσμευση για κάποιο αντιστάθμισμα. "Μοναδικό αντιστάθμισμα θα μπορούσε να είναι να μην υπάρχουν διόδια σε αυτό το τμήμα" - αναφέρει ο ίδιος.

Διόδια & αστικές μετακινήσεις

Η αρχική ικανοποίηση των Κρητικών για την απαλλαγή τους - κατά άμεσο τρόπο τουλάχιστον - από την καταβολή διοδίων για τις αστικές μετακινήσεις τους μέσω του ΒΟΑΚ αντικαταστάθηκε από τον προβληματισμό. Ξεπερνώντας τον περιορισμό την μη κυκλοφορίας προς την ίδια κατεύθυνση εντός μιας ώρας, προβληματισμός καταγράφεται για τα λεγόμενα "σκιώδη" διόδια που το ελληνικό δημόσιο δεσμεύεται να καταβάλλει, για λογαριασμό των κατοίκων. Ωστόσο όπως τονίζει ο κ.Καζάσης, "η ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με τα διόδια θα εφαρμοστεί αφού στηθεί και το Εθνικό Σύστημα των διοδίων. Είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν έχει προχωρήσει. Αν δεν προχωρήσει και δεν ολοκληρωθεί, θα δείτε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να κάνουν την απαλλαγή στις αστικές μετακινήσεις στις μεγάλες πόλεις".

Ένα θέμα προς σκέψη και επεξεργασία λοιπόν, για να μην βρεθούν οι οδηγοί να πληρώνουν διόδια ... περιμένοντας το Εθνικό Σύστημα Διοδίων και την απαλλαγή. "Θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση ότι θα γίνει ή να ενημερώσει η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, για να ξέρουμε αν βγαίνει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια" - πρόσθέτει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, από τη σύμβαση προκύπτει ότι ήδη κατά την έναρξη του έργου θα εγκατασταθούν κάποιοι προσωρινοί σταθμοί διοδίων και θα εισπράττονται διόδια. "Δεν προκύπτει διαφορετική χρέωση διοδίων για την δοκιμαστική λειτουργία και την πλήρη λειτουργία" - εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, σημειώνοντας το απευκταίο:  οι χρήστες της οδού να πληρώνουν διόδια για 8-10 χρόνια διόδια χωρίς ... να έχουν δρόμο! "Είναι προκλητικό απέναντι σε οποιονδήποτε οδηγό να πληρώνει διόδια χωρίς να έχει δρόμο!" - προσθέτει ο κ.Καζάσης. Πάντως ο Γ. Ταβερναράκης τονίζει ότι ακόμη και στους υφιστάμενους κόμβους στους οποίους γίνεται αναφορά ότι θα εισπράττεται το αντίτιμο των διοδίων, δεν είναι - κατασκευαστικά - επαρκείς και κατάλληλοι, εκφράζοντας φόβους για δραματική επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και μακρά αναμονή, παρά τα όσα αναφέρονται στη σύμβαση περί δέσμευσης για μάξιμουμ αναμονής ορισμένου αριθμού οχημάτων.

Ως προς τα τεχνικά ζητήματα, ο κ.Ταβερναράκης τονίζει ότι από τη σύμβαση απουσιάζει πρόβλεψη για νότια παράκαμψη του Ηρακλείου (35 χλμ.) ενώ αντιστοίχως για το Ρέθυμνο η νότια παράκαμψη κερδήθηκε και περιλαμβάνεται. Υπενθυμίζεται πάντως ότι με ανακοίνωσή του, χθες, ο Δήμαρχος Ηρακλείου υπογραμμίζει ότι ο Δήμος δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση της υπογειοποίησης σε τμήμα της νότιας παράκαμψης, ενώ στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται η αναβάθμιση των ανισόπεδων κόμβων, η ριζική αναβάθμιση του κυκλοφοριακού κόμβου Μεσαράς με πρόβλεψη κυκλικής όδευσης προς τη Φοινικιά, η σύνδεση Ηρακλείου - νέου αεροδρομίου Καστελίου, καθώς και αιτήματα για την αναβάθμιση του παράπλευρου οδικού δικτύου. 


Επιπλέον, τονίζει ο κ.Ταβερναράκης, από τις αστικές μετακινήσεις απουσιάζει ο κόμβος της Νέας Αλικαρνασσού που μάλιστα έχει ειπωθεί πως πρόκειται να βελτιωθεί/αναβαθμιστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση σύνδεση με την ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Απουσιάζει επίσης από τις αστικές μετακινήσεις που εξαιρούνται από τα διόδια, η περιοχή του Καρτερού, μια περιοχή τουριστική με αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο κατά τους θερινούς μήνες, ήδη επιβαρυμένη από τον εθνικό δρόμο χωρίς ηχοπετάσματα που διαπερνά την περιοχή.


Έγγραφες διαβεβαιώσεις ... τώρα, για τα αιτήματα των Δήμων

Την ίδια ώρα, πάντως, ερωτηματικά προκύπτουν για το τί πρόκειται να γίνει με τα αιτήματα των δήμων αναφορικά με τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν με τα ως τώρα δεδομένα. Μπορεί οι Δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου να μην αποσύρουν τις προσφυγές τους στο ΣτΕ μέχρι τουλάχιστον να κατατεθεί αίτηση τροποποίησης ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) ωστόσο ο Φώτης Καζάσης τονίζει ότι "σε λίγες μέρες η σύμβαση θα είναι νόμος του κράτους και οι νόμοι δεν τροποποιούνται εύκολα".

Με δεδομένο ότι, σε συνεννόηση με το Υπουργείο, οι Δήμοι συγκεντρώνουν πρόσθετα τεχνικά στοιχεία για να στηρίξουν τις διεκδικήσεις τους, και με τη συμφωνία ότι αυτά στα οποία τελικά θα καταλήξουν θα ενσωματωθούν στο έργο, ο κ.Καζάσης υπογραμμίζει ότι είναι κρίσιμο οι διαβεβαιώσεις να δοθούν εγγράφως και με τρόπο συγκεκριμένο: πώς θα γίνει η τροποποίηση, πάνω σε ποια άρθρα και με ποιο τρόπο.

"Πρέπει τώρα που θα γίνουν οι μελέτες - τα πέντε χρόνια που υπάρχουν βάσει σύμβασης για οριστικές μελέτες που θα κάνουν οι ανάδοχοι -τώρα να μελετηθούν όλες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την παράκαμψη του Ηρακλείου, να γίνει με το σωστό τρόπο, ξεκάθαρα. Για τα επόμενα 5 χρόνια περίπου που θα εκπονούνται οριστικές μελέτες θα πρέπει να μελετηθούν όλες οι παρεμβάσεις που ζητούν οι δήμοι για να ενσωματωθούν" - τονίζει ο ίδιος με έμφαση.



 Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση