Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Κίσσαμος, Αμάρι, Μυλοπόταμος, κάμπος Μεσσαράς, Μαλεβίζι, επαρχία Μεραμβέλλου και τόσες άλλες περιοχές σε ολόκληρη την Κρήτη, από το ανατολικότερο έως το δυτικότερο άκρο του νησιού, βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρείας κτηνοτρόφων που συστηματικά αφήνουν τα κοπάδια τους ανεπιτήρητα, ζώντας «παρασιτικά» σε βάρος δεκάδων οικογενειών. Δεν φθάνει που εκατοντάδες άνθρωποι βλέπουν τις πατρογονικές περιουσίες τους να ρημάζουν από την «επέλαση» εκατοντάδων ζώων, δεν φθάνει που πολλοί απ’ αυτούς χάνουν κάθε εισόδημα βιοπορισμού, είναι αναγκασμένοι να ανέχονται απειλές, τραμπουκισμούς, δολιοφθορές, ξυλοδαρμούς, ακόμα και πυροβολισμούς.
Αυτές τις ημέρες, με αφορμή το εκτενές ρεπορτάζ του Cretalive.gr για τον ξεσηκωμό των κατοίκων στην περιοχή της Καλαμαύκας Λασιθίου εξαιτίας της συστηματικής παραβατικής συμπεριφοράς μελών συγκεκριμένης κτηνοτροφικής οικογένειας, έχουμε δεχθεί δεκάδες καταγγελίες από διάφορες περιοχές της Κρήτης για παρόμοιες ή και χειρότερες καταστάσεις. Περιγράφουν σημεία και τέρατα που συνιστούν ντροπή για ένα ευνομούμενο κράτος.
Η ανεξέλεγκτη βόσκηση είναι η μεγαλύτερη ίσως πληγή της Κρήτης (μετά τα τροχαία) καθώς μέσω αυτής αποκαλύπτεται η αδυναμία ή ακόμα και η άρνηση ενός ολόκληρου συστήματος (Αρχών, φορέων και Πολιτείας) να επιβάλλουν τάξη οργανωμένα και συντεταγμένα και να «λυτρώσουν» εκατοντάδες οικογένειες που ξεκάθαρα, όπως μεταφέρουν στο Cretalive.gr, ΔΕΝ εμπιστεύονται τον κρατικό μηχανισμό, τους θεσμούς και τους φορείς.
Καταγγέλλουν ότι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, παραδέχονται ότι φοβούνται να βγει ένας-ένας μπροστά γιατί, όπως υποστηρίζουν, θα το πληρώσουν διπλά και τριπλά και ανησυχούν ότι θα γίνει μεγάλο κακό όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις. Στις μηνυτήριες αναφορές που έχουν υποβληθεί κατ’ επανάληψη στις κατά τόπους Εισαγγελίες, αποτυπώνεται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αγανάκτησης, φόβου και οικονομικής καταστροφής που καταλήγει στον ίδιο παρονομαστή: «κύριοι, είστε ανύπαρκτοι για να μας προστατεύσετε και να επιβάλλετε τάξη. Για ό,τι συμβεί, καθιστούμε πρωτίστως εσάς υπεύθυνους».
Προσάπτουν ανεπάρκεια, ολιγωρία, ακόμα και σκοπιμότητες προς εξυπηρέτηση συμφερόντων για ψηφοθηρικούς λόγους. Πολιτικά πρόσωπα «εκτρέφουν» αυτές τις καταστάσεις. Παραβατικοί κτηνοτρόφοι επικαλούνται συχνά, όπως μαρτυρούν παθόντες, αυτές τις πολιτικές πλάτες και απειλούν ευθέως όποιον σκεφτεί να κάνει μήνυση: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Δεν θα σταθείς ξανά στα πόδια σου».
Κίσσαμος: να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους
-Στην Κίσσαμο, παρά το μεγάλο «ντου» της Αστυνομίας, για πρώτη φορά στα χρονικά, και τις προφυλακίσεις κάποιων εκ των καταγγελλόμενων «πρωταγωνιστών», ο κόσμος παραμένει στα …κάγκελα. Στις 17 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στο Καστέλι Κισσάμου και εκεί έχουν προσκληθεί οι πάντες, δήμαρχοι, ΟΠΕΚΕΠΕ, αγροφυλακή, αστυνομία κ.α
-Καλαμαύκα: οργή και ξεσηκωμός
Στην Καλαμαύκα Λασιθίου και σε πολλά ακόμα χωριά της ευρύτερης περιοχής η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου περισσεύουν… Οι ντόπιοι έχουν ξεσηκωθεί, ζητούν να τιμωρηθούν όσοι χρόνια τώρα καταστρέφουν τις περιουσίες τους, τους απειλούν και τραμπουκίζουν σε βάρος τους. Πρώτη φορά στα τόσα χρόνια, όπως λένε, βρίσκουν σύμμαχο στο πλευρό τους την Αστυνομία, ενώ υπάρχει συμπαράσταση και από τη Δημοτική Αρχή.
Όπως έχει γράψει το Cretalive, ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά σχεδόν 100 άνθρωποι είχαν συνυπογράψει πριν λίγα χρόνια στη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης προκειμένου να δουν πώς θα κινηθούν νομικά κατά συγκεκριμένου κτηνοτρόφου.
Είχαν αναθέσει και σε πραγματογνώμονες γεωπόνους να κάνουν μία τεχνική έκθεση για το συνολικό ύψος των ζημιών στις περιουσίες τους. Υποστηρίζεται ότι η οικονομική ζημία υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ.
Αμάρι: φοβούνται και να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους
-Στο Αμάρι κάποιες άλλες οικογένειες ζουν τον δικό τους εφιάλτη από ξενόφερτους κτηνοτρόφους από το νομό Ηρακλείου. Και σε αυτήν την περίπτωση έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία Ρεθύμνου που έχει κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Εφετών Κρήτης και στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε προ μηνών υποστηρίζεται ότι μία ωραία πρωία οι καταγγελλόμενοι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να «εισβάλλουν» στον τόπο και στις περιουσίες τους με το έτσι θέλω. Οι παθόντες περιγράφουν «την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος ανομίας, αυθαιρεσίας και φόβου στην ευρύτερη περιοχή».
Η μηνυτήρια αναφορά δεν στρέφεται μόνο κατά των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων αλλά και κατά παντός υπευθύνου για «παραλείψεις όσων όφειλαν υπηρεσιακώς να ενεργήσουν προκειμένου να αποκατασταθεί η έννομη τάξη και να προστατευθούν τα έννομα αγαθά μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ηράκλειο: καταστροφή, απειλές, ξυλοδαρμοί και πράξεις εκδίκησης
Κάμπος της Μεσσαράς, Μαλεβίζι (π.χ. Σάρχος) όπως και πολλές περιοχές σε Αρκαλοχώρι και Καστέλλι βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς συγκεκριμένων κτηνοτρόφων. Τεράστιες καταστροφές, αντιδικίες, ξυλοδαρμοί, μαχαιρώματα, πράξεις αντεκδίκησης και αντίποινα. Ο κόσμος έχει φθάσει στο Αμήν. «Κάντε κάτι, θα γίνει μεγάλο κακό» μας προειδοποιούν.
Όταν στην Κρήτη δηλώνονται (μαζί με τα πανωγραψίματα φυσικά) περί τα 4,5 εκατομμύρια αιγοπρόβατα, μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε ότι η βοσκοϊκανότητα (όπως είναι η ορολογία) είναι δυσανάλογη με τις διαθέσιμες εκτάσεις του νησιού. Τα βουνά μας είναι πια «γυμνά» και όλο αυτό θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο με την κλιματική κρίση. Κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα ζώα στα πεδινά, τα αμολούν ακόμα και σε μη επιτρεπόμενες ζώνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειες αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
Διότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταγγελίες αφορούν ολόκληρα κοπάδια 200, 300 και παραπάνω ζώων, που εισέρχονται σε αμπέλια και λιόφυτα πολλών στρεμμάτων και εν ριπή οφθαλμού αφήνουν μόνο τα κουτσούρια.
Σε επικοινωνία με παθόντες, οι άνθρωποι έκλαιγαν από απελπισία και απόγνωση καθώς, όπως αναφέρουν, κάποιοι βοσκοί συμπεριφέρονται σαν γκάνγκστερ, με πρακτικές μαφίας. Πολλά δεινά που κατατρέχουν την Κρήτη μέχρι και σήμερα έχουν ως αφετηρία τους τα βοσκοτόπια και την ανεξέλεγκτη βόσκηση. Έχει χυθεί αίμα, έχουν σκοτωθεί άνθρωποι, έχουν ξεριζωθεί οικογένειες για αντίποινα, όμως οι περισσότεροι παραμένουν υπό ομηρεία μέχρι να γίνει το μεγάλο «μπαμ».
Μέσω του Cretalive.gr ζητούν από το κράτος, την αυτοδιοίκηση και τους μηχανισμούς ελέγχου να αναλάβουν δραστικά μέτρα. «Όσοι συστηματικά προβαίνουν με τα ζώα τους σε αγροζημιές, απειλούν και ξυλοκοπούν, θα πρέπει να ΧΑΝΟΥΝ τις ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ τους ως ένα μέτρο ποινής μέχρι συμμορφώσεως» υποστηρίζουν. «Δε γίνεται όλοι να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω επειδή φοβούνται, επειδή αδιαφορούν, δεν υπάρχει υποδομή ή για να ένα κεφάλι τυρί και ένα αρνί» υποστηρίζουν.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη