Δ. Ηρακλείου: "Δε θα αδειάσουμε αποθήκες για να βάλουμε μέσα παιδιά"

Δ. Ηρακλείου: "Δε θα αδειάσουμε αποθήκες για να βάλουμε μέσα παιδιά"

Σκληρή απάντηση του Δήμου Ηρακλείου στη γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας

Σκληρή και αναλυτική ανακοίνωση με αφορμή τα όσα δήλωσε στο Livetalks η γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, εξέδωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Δήμου Ηρακλείου, Νίκος Αγγελάκης. 

Απαντώντας στην κριτική που άσκησε η κα. Γκίκα σε σχέση με τη μη έγκαιρη προετοιμασία του Δήμου Ηρακλείου, ο κ. Αγγελάκης σημειώνει πως "η δημοτική αρχή  ξεκίνησε την προετοιμασία της, με την αναζήτηση των κατάλληλων ακινήτων, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο" και εξαπολύει επίθεση στη Γενική Γραμματέα καλώντας τη "να ψάξει αλλού καθυστερήσεις και ελλιπή  προετοιμασία". 

Προχωρώντας δε ένα βήμα παραπέρα και υπενθυμίζοντας με νόημα τη φράση της κας.Γκίκα στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου ότι "σε κάθε Δημοτικό της χώρας υπάρχουν αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Σαν δεύτερη λύση ανάγκης, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε τέτοιες αίθουσες", ο Αντιδήμαρχος Παιδείας σημειώνει δεκτικά: "σχετικά με την έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου, ενδεχομένως η κ. Γκίκα να έχει δίκιο. Ομολογούμε ότι δεν είχαμε σκεφτεί το ενδεχόμενο να αδειάσουμε αποθήκες για να βάλουμε μέσα τα παιδιά". 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αντιδημάρχου:

Αναφορικά με όσα δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αναστασία Γκίκα στο livetalks του cretalive.gr ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

  • Η δημοτική αρχή  ξεκίνησε την προετοιμασία της, με την αναζήτηση των κατάλληλων ακινήτων, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
  • Μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 είχαμε στείλει στο Υπουργείο Παιδείας την σχετική  μελέτη, όπου μεταξύ άλλων αναφέραμε τα ακίνητα που είχαν επιλεγεί για την τοποθέτηση 32 αιθουσών.
  • Τον Ιανουάριο του 2020 αντιπροσωπεία της ΚΤ.ΥΠ. ήρθε στο Ηράκλειο για να επιθεωρήσει τα οικόπεδα και να εκτιμήσει την καταλληλόλητά τους. Από την διαδικασία προέκυψε η απόρριψη δυο ακινήτων, τα οποία αντιστοιχούσαν σε 10 αίθουσες. Αμέσως ξεκίνησε η αναζήτηση για την αντικατάστασή τους. Παρότι βρέθηκαν χώροι, η ΚΤΥΠ, απάντησε τον Μάρτιο ότι δεν ήταν εφικτό να συμπεριληφθούν τα νέα ακίνητα στον δικό της διαγωνισμό.   
  • Επί της ουσίας εμείς στην συνέχεια αναζητήσαμε τον τρόπο για την τοποθέτηση επιπλέον δέκα αιθουσών. Τον Μάιο του 2020 το Υπουργείο Παιδείας μας ενημέρωσε ότι αυτή (η τοποθέτηση) θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Στις 30 Ιουνίου εξασφαλίσαμε και τυπικά την χρηματοδότηση για τις 10 αίθουσες  και έκτοτε γίνεται προσπάθεια να συμπτυχθεί ο χρόνος των προαπαιτούμενων διαδικασιών ώστε να τοποθετηθούν στα επιλεγμένα ακίνητα εγκαίρως.
  • Η ΚΤ.ΥΠ. έβγαλε τέλη Μαΐου την προκήρυξη για τις άλλες 22 αίθουσες  ενώ δεν έχει υπογράψει ακόμα την σύμβαση με τον ανάδοχο (η υπογραφή αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουλίου).
  • Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο Δήμος Ηρακλείου ξεκίνησε να προετοιμάζεται και ενώ ακόμα βρισκόταν σε καθεστώς εξαίρεσης από το πρόγραμμα. Καθυστερήσεις και ελλιπή  προετοιμασία λοιπόν,  η κ. Γκίκα ας ψάξει αλλού, όχι στον Δήμο Ηρακλείου.
  • Σχετικά με την έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου,  ενδεχομένως η κ. Γκίκα να έχει δίκιο. Ομολογούμε ότι δεν είχαμε σκεφτεί το ενδεχόμενο να αδειάσουμε αποθήκες για να βάλουμε μέσα τα παιδιά.
  • Επίσης, το Ηράκλειο δεν συγκρίνεται με καμία άλλη πόλη της Κρήτης (από άποψη πλήθους παιδιών και διαθέσιμων προς μίσθωση κατάλληλων χώρων). Τέτοιου είδους συγκρίσεις δείχνουν άγνοια των συνθηκών που επικρατούν στην πόλη μας.  

Εμείς, σεβόμενοι την αγωνία των γονιών, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς για την εύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης. Και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι". 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ