Δέσμευση από το υπουργείο για άμεση λύση στο πρόβλημα με τα "εργατικά χέρια"

Δέσμευση από το υπουργείο για άμεση λύση στο πρόβλημα με τα "εργατικά χέρια"
Newsroom
Newsroom

"Καμπανάκι" από τους παραγωγούς: Δε θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε! - Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η έλλειψη εργατών γης "δένουν" τα χέρια των αγροτών

Με το βλέμμα στο υπουργείο και την άμεση ρύθμιση για το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης είναι οι αγρότες της Μεσαράς που την Πέμπτη πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Φαιστού, για το κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατικών χεριών, που καθιστούν αβέβαια τη δυνατότητα καλλιέργειας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο αλλά και βυθίζουν στο οικονομικό τέλμα τους παραγωγούς.

Ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, μετά τη συγκέντρωση, το πρωί της Πέμπτης, προσκάλεσε τους συγκεντρωμένους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητήσουν αναλυτικά τα προβλήματα, μεταφέροντάς τους μάλιστα τη δέσμευση που εκμαίευσε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης έθεσε τα ζητήματα σε τρεις άξονες. 
1. Έλλειψη εργατικού δυναμικού. 
2. Υψηλότατες απαιτήσεις σε ημερομίσθια. 
3. Διπλασιασμός των τιμών σε λιπάσματα και κόστος παραγωγής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί κατά 70-80% και στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο πολλοί δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Όπως ανέφερε, ένα τσουβάλι λίπασμα των 25 κιλών, σε μια μεσαία ποιοτική κατηγορία, ένα χρόνο πριν κόστιζε 35-38 ευρώ. Τώρα το οικονομικότερο λίπασμα σε αυτή την κατηγορία ξεπερνά τα 60 ευρώ!

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη για αλλαγή του νομικού πλαισίου και η παρέμβαση του Υπουργείου, ενώ ο δήμαρχος Φαιστού Γρ.Νικολιδάκης "άναψε" φως στο τούνελ, λέγοντας πως σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, του δόθηκε η δέσμευση από το γραφείο του πως μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει ρύθμιση.

 

Μετά από αυτή την πληροφόρηση δια στόματος δημάρχου, τονίστηκε πως αφού υπήρξε εξέλιξη από το Υπουργείο, αναμένονται οι ρυθμίσεις την ερχόμενη εβδομάδα και κατόπιν θα επανεκτιμηθεί η επόμενη μέρα των παρεμβάσεων και των διεκδικήσεων, ως προς τα υπόλοιπα προβλήματα. 

Παρ’ όλα αυτά οι αγρότες σημείωσαν πως θέλουν άμεσες απαντήσεις και ζήτησαν θεσμικά από το Δήμαρχο να εκδώσει ένα ψήφισμα στήριξης των αγροτών της περιοχής αλλά και μια πρωτοβουλία από το Δήμαρχο και τους βουλευτές προκειμένου να κλειστεί ραντεβού με τον Υπουργό για ρυθμίσεις σε εργάτες γης και την ασφάλεια τους , αλλά και για ενισχύσεις στους αγρότες.

αγροτες

 

αγρότες

Δείτε επίσης:

Αφήνουν την Κρήτη για την Ιταλία, οι εργάτες γης - Συνέπειες σε προσφορά προϊόντων και τιμές

Ζητούν λύση από τον Πρωθυπουργό για τους εργάτες γης

Καταγράφουν τις ανάγκες σε εργάτες γης, σε Ιεράπετρα και Μακρύ Γιαλό
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ