Διαμάχη ΠΑΓΝΗ-ΔΕΥΑΗ για τη "λυπητερή" του νερού

Διαμάχη ΠΑΓΝΗ-ΔΕΥΑΗ για τη "λυπητερή" του νερού

Δήλωση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρη Βρύσαλη για την αντιπαράθεση ΔΕΥΑΗ-ΠΑΓΝΗ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΠΑΓΝΗ-ΔΕΥΑΗ λόγω του λογαριασμού του νερού, καθώς σύμφωνα με το "ραβασάκι"¨της ΔΕΥΑΗ, το νοσοκομείο θα πρέπει να 223.601 ευρώ για το διάστημα από 10-1-20 μέχρι 27-4-20.

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ εκφράζει τη δυσφορία της για το διπλασιασμό του κόστους της ύδρευσης την οποία καλείται να πληρώσει σε μια περίοδο βαριάς υγειονομικής κρίσης, ξεκαθαρίζοντας ότι οδηγεί στην εκτροπή του προϋπολογισμού του νοσοκομείου (!). Την ίδια ώρα η ΔΕΥΑΗ διεκδικεί το ποσό προειδοποιώντας ότι θα «προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την είσπραξη των οφειλών η οποία θα βαρύνει το νοσοκομείο με τόκους υπερημερίας και δικαστικά έξοδα».

Το όλο θέμα ανέδειξε χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Βρύσαλης ξεκαθαρίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μείωση του τιμολογίου για την κατανάλωση από δημόσια νοσοκομεία, όπως και σχολεία, γηροκομεία, προνοιακές δομές κλπ, σε ύψος όχι υψηλότερο από εκείνο των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως, πχ., των ιδιωτικών κλινικών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «πληρώσει το μάρμαρο» ο λαός, είτε ως δημότης είτε ως ασθενής ή εργαζόμενος του ΠΑΓΝΗ».

Η δήλωση του Δ.Βρύσαλη

Με την απαίτηση από τη ΔΕΥΑΗ για εξόφληση χρέους ύδρευσης του ΠΑΓΝΗ ύψους 223.600 ευρώ, έχει δημιουργηθεί αντιπαράθεση που καταλήγει, και από τις δύο πλευρές, τα σπασμένα να τα πληρώσει ο λαός. Με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που στήριξαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας, τη στρατηγική της ΕΕ, μειώθηκε σημαντικά η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, βάθυναν τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στη διαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό είναι το υπόβαθρο του ψευτοδιλήμματος που θέτει η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ «να “κόψω’” από το χρέος προς τη ΔΕΥΑΗ ή να “κόψω” από άλλα λειτουργικά έξοδα του νοσοκομείου, αγορά υγειονομικού υλικού κλπ.».

Διοικήσεις ΠΑΓΝΗ και ΔΕΥΑΗ, θέλουν να εμφανίζονται ως «ορθολογιστές» ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως με ευθύνη δημοτικών αρχών και παρατάξεων των οποίων τα κόμματα επιβάλλουν αυτή την πολιτική ως κυβερνήσεις, βαθαίνει η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών προς το λαό, ο οποίος όμως έχει ήδη τριπλοχαρατσωθεί από κεντρικό και τοπικό κράτος και παρόλο που πληρώνει πανάκριβα, αυτές παρέχονται υποβαθμισμένες. Με αυτή την έννοια, ούτε η ΔΕΥΑΗ υπερασπίζεται το λαϊκό συμφέρον απέναντι σε μεγαλο-οφειλέτες.

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι έχουμε ως θέση αρχής, ότι το πόσιμο νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Θέση που μπορεί να υλοποιηθεί με μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας για την οποία και παλεύουμε. Σήμερα, δείχνοντας αυτή την κατεύθυνση, στηρίζουμε την πάλη του λαού για δραστική μείωση τιμολογίων ύδρευσης για λαϊκά νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενους.

Για τη συγκεκριμένη οφειλή, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του τιμολογίου για την κατανάλωση από δημόσια νοσοκομεία, όπως και σχολεία, γηροκομεία, προνοιακές δομές κλπ, σε ύψος όχι υψηλότερο από εκείνο των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως, πχ., των ιδιωτικών κλινικών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «πληρώσει το μάρμαρο» ο λαός, είτε ως δημότης είτε ως ασθενής ή εργαζόμενος του ΠΑΓΝΗ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ