Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Αρχιεπισκοπή για τις μοναστηριακές εκτάσεις

Newsroom
Newsroom

Μετά από την ειρηνική κινητοποίηση εκπρόσωποι των 29 οικογενειών επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους

Μια ειρηνική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης έξω από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης εκπρόσωποι των 29 οικογενειών κτηνοτρόφων από την περιοχή της Μεσαράς, οι οποίοι βρίσκονται σε διαμάχη με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας για τα βοσκοτόπια.

Εδώ και πολλές δεκαετίες οι κτηνοτρόφοι ενοικιάζουν εκτάσεις της μοναστηριακής περιουσίας και όπως λένε πολλοί από αυτούς το συγκεκριμένο καθεστώς υπήρχε για περίπου έναν αιώνα. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, έχουν μείνει έκπληκτοι από την αντίδραση του Ηγουμένου, ο οποίος κάνει λόγο και για καταπάτηση εκτάσεων της Μονής. Η όλη υπόθεση έχει φτάσει στη δικαιοσύνη, καθώς η πλευρά της Μονής ισχυρίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις επίμαχες εκτάσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της Ιεράς Μονής καθίσταται σαφές σε όλους τους τόνους, ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό ανάμεσα στον Ηγούμενο και τους κτηνοτρόφους. Εξάλλου, ο Ηγούμενος εκπροσωπεί την Μονή Οδηγητρίας και οι όποιες ενέργειες του αποτελούν απόφαση της Μονής, με τη σύμφωνα γνώμη της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας αλλά και του Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας Ηρακλείου.

Αρχιεπισκοπή κινητοποίηση κτηνοτρόφων

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, στο πλαίσιο της οποίας οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ζητούν την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ώστε να μην μεταβληθεί το υφιστάμενο καθεστώς στην περιοχή, επιμένοντας ότι είναι ενοικιαστές και όχι καταπατητές, και ότι σε ετήσια βάση ανανεώνουν το συμφωνητικό τους. Μάλιστα, σημειώνουν ακόμη ότι είναι απολύτως εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και δεν μπορούν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους έχει πυροδοτηθεί η διαμάχη αυτή.

Μεταξύ άλλων, οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι η έκταση είναι τόσο μεγάλη, άνω των 25.000 στρεμμάτων και "με καλή θέληση" όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, και οι οικογένειες των κτηνοτρόφων μπορούν να αξιοποιήσουν τα βοσκοτόπια όπως έκαναν οι πατεράδες και οι παππούδες τους, και χώρος αρκετός υπάρχει για τις επενδύσεις που θέλει να κάνει η Ιερά Μονή Οδηγητρίας.

Η αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων κτηνοτρόφων συναντήθηκε με τον π. Ευάγγελο Παπουτσάκη, υπεύθυνο του Γραφείου του Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας νομού Ηρακλείου στον οποίο και επέδωσε το σχετικό ψήφισμα. Όπως ο ίδιος τους ενημέρωσε, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης απουσίαζε από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, ωστόσο θα τον ενημέρωνε για την κινητοποίηση και τα αιτήματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Κατεβαίνουν στην Αρχιεπισκοπή για να διαμαρτυρηθούν για τα βοσκοτόπια

"Πόλεμος" για τις μοναστηριακές εκτάσεις

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ