Διαύλους επικοινωνίας με τον νέο Υπουργό αναζητούν οι αγρότες της Κρήτης

Διαύλους επικοινωνίας με τον νέο Υπουργό αναζητούν οι αγρότες της Κρήτης

“Σίγουρα δημιουργεί ένα πισωγύρισα” η μετακίνηση Βορίδη, είπε στο Livetalks ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.

Με ανοιχτά ζητήματα για τους ενασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα, έγινε η διαδοχή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Ο Σπήλιος Λιβανός παρέλαβε την σκυτάλη από τον Μάκη Βορίδη (μετακινήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών), και σίγουρα τον περιμένει πολλή δουλειά.

Τα χρήματα της νέας ΚΑΠ, η αναμπέλωση, η πορεία του φακέλου της ελιάς, η σταφίδα και τα χρέη των αγροτών είναι μερικές απ’ τις εξισώσεις που καλείται να “λύσει” ο νέος Υπουργός.

“Σίγουρα δημιουργεί ένα πισωγύρισα” η μετακίνηση του Μάκη Βορίδη, σχολίασε στο Livetalks ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

“Είχαν μπει κάποια πράγματα σε μία σειρά” υποστήριξε, αναγνωρίζοντας στον απερχόμενο Υπουργό ότι “σήκωνε πάντα τα τηλέφωνα”.

Οι αγρότες της Κρήτης θα επιχειρήσουν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Λιβανό: Μάλιστα, απ’ την Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών θα επιχειρηθεί και (δια ζώσης) συνάντηση μαζί του, ιού... επιτρέποντος φυσικά.

Για τον κ. Ιερωνυμάκη ένα απ’ τα θέματα που προέχουν είναι η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής με τα χρήματα της νέας ΚΑΠ, ενώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Την ίδια στιγμή, τα χρέη “πνίγουν” αρκετά αγροτικά νοικοκυριά: Η μεταλλαγμένη – προς το χειρότερο – οικονομική δραστηριότητα, με το lockdown έχει μπλοκάρει την εισροή χρημάτων.

Κι όλα είναι αλυσίδα. Όποιος δεν εισπράττει, δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Επιταγές αλλάζουν ημερομηνίες ή και σφραγίζονται. Τα ταμεία μένουν άδεια και το βιοποριστικό πρόβλημα σοβαρεύει και πάει.

Ο κ. Ιερωνυμάκης χαρακτήρισε “ατμομηχανή” της χώρας τον πρωτογενή τομέα, προειδοποιώντας πως εάν “δεν στηριχθεί σωστά” εκτός από τα “πισωγυρίσματα”, θα δημιουργηθούν ανεπανόρθωτες βλάβες σε πολλούς κοινωνικούς – οικονομικούς τομείς.

Ευχή του προέδρου των Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών, η νέα ηγεσία του Υπουργείου να καταλάβει εγκαίρως το ειδικό “εργασιακό καθεστώς” του πρωτογενούς τομέα.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ