ΚΡΗΤΗ

«Διψά» η Βιάννος ακόμα και το χειμώνα - Σχέδια για φράγμα και τρεις λιμνοδεξαμενές

Ένας από τους πιο ορεινούς δήμους με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα «κρούει» το καμπανάκι της λειψυδρίας μέσω της κλιματικής κρίσης

piges

Με τη ζέστη να κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της σε κάθε γωνιά της Κρήτης και το τουριστικό κύμα να έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, η ανάγκη για επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό καθίσταται επιτακτική. Η αύξηση των επισκεπτών, σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες, επιβαρύνει τις υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και φέρνει στην επιφάνεια χρόνιες αδυναμίες του υδροδοτικού συστήματος.

Ήδη, γνωστά είναι τα προβλήματα υδροδότησης σε δήμους της βόρειας πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Ωστόσο, πλέον το «καμπανάκι» κινδύνου ηχεί έντονα και στον Δήμο Βιάννου, έναν από τους πλέον ορεινούς και υδρολογικά πλούσιους δήμους της Κρήτης. Παρά τις πολλές φυσικές πηγές, τα ποτάμια και τα ρέματα, η λειψυδρία – αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας των τελευταίων ετών – έχει δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας ακόμα και το χειμώνα, καθιστώντας την απρόσκοπτη υδροδότηση μια καθημερινή πρόκληση.

«Το ζήτημα της λειψυδρίας είναι κρίσιμο για όλους μας. Χρειαζόμαστε ένα ολιστικό σχέδιο παρέμβασης που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί», επισημαίνει στο Cretalive ο Δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης. Όπως αναφέρει, ο Δήμος έχει ολοκληρώσει και είναι έτοιμος να υποβάλει φάκελο πρότασης για την κατασκευή του φράγματος Αμιρών - Αγίου Βασιλείου, ενός έργου-ορόσημο για την περιοχή.

Πέραν του φράγματος, ο Δήμος έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης για τρεις στρατηγικής σημασίας μελέτες που αφορούν τη δημιουργία μικρών λιμνοδεξαμενών. Συγκεκριμένα, οι δεξαμενές προγραμματίζεται να κατασκευαστούν στις περιοχές της Μάρθας, του Μπακογιαννού Ξηρόκαμπου και του Αφρατίου, ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης, ειδικά τους θερινούς μήνες.

Το νερό είναι αγαθό ζωής και δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Ο συνδυασμός κλιματικής αλλαγής, ανομβρίας και αυξανόμενων αναγκών καθιστά αναγκαία μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται αποτελούν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση - αρκεί να συνοδευτούν από την απαραίτητη πολιτική βούληση και τους αντίστοιχους πόρους.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Η φωτογραφία είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση