Δυο μείζονα θέματα του Ηρακλείου έθεσε ο Δήμαρχος στον Πρωθυπουργό

Newsroom
Newsroom

Συνάντηση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε στη Λότζια το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Ο Δήμαρχος αφού καλωσόρισε στο Ηράκλειο τον Πρωθυπουργό , τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν τόπο με λαμπρή ιστορία και εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό, ο οποίος έχει αναπτύξει πλέον πολύ μεγάλη δυναμική  στη συνέχεια τόσο στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του όσο και στον σύντομο χαιρετισμό του στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Κρήτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του έθεσε δυο μείζονα θέματα που απασχολούν την πόλη. 

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» όταν πάψει να λειτουργεί και τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν νοείται να μην έχει ρόλο και λόγο σε αυτήν η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του συμφώνησε απολύτως και δεσμεύτηκε ότι ο σχεδιασμός θα προχωρήσει γρήγορα σε άμεση συνεννόηση με τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης και την τοπική κοινωνία.  

Δήμαρχος πρωθυπουργός Λαμπρινός

Ο Δήμαρχος έθεσε επίσης την αναγκαιότητα να δοθεί λύση στο ζήτημα της χάραξης του ΒΟΑΚ η οποία με την υπάρχουσα μορφή διχοτομεί το Ηράκλειο. Όπως είπε: «Υπάρχουν λύσεις που έχουν προταθεί από τον τεχνικό κόσμο της πόλης για να θεραπευτεί το πρόβλημα».  

Στη συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο Βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης. 

Δήμαρχος πρωθυπουργός Λαμπρινός

Δήμαρχος πρωθυπουργός Λαμπρινός

Συναντήσεις Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού με Υπουργούς

λαμπρινός υπουργοί μενδώνη πέτσας

Σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο, είχε από το πρωί της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.  

Ειδικότερα το πρωί συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα στην αίθουσα του μικρού Θεάτρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε με τους Δημάρχους της Κρήτης ο κ. Πέτσας, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κατά την τοποθέτηση του, αλλά και σε  κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό, είχε την δυνατότητα να  θέσει μεταξύ άλλων το θέμα χάραξης του ΒΟΑΚ και της διαφαινόμενης διχοτόμησης ,όπως ανέφερε ,της πόλης του Ηρακλείου σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό καθώς και το ζήτημα της πρώτης φάσης χρηματοδότησης του έργου  ανέγερσης του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου  Ηρακλείου (ΕΝΕΓΥΛ) συνολικού προϋπολογισμού 962.459,59 €(το ποσό αφορά στην μελέτη και την αγορά του υπόλοιπου τμήματος του ακινήτου). Ακόμη αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης έργων αντισεισμικής προστασίας σε κτίρια του Δήμου Ηρακλείου τα οποία ήδη υλοποιεί ο Δήμος με ίδια έσοδα, σημειώνοντας πως ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει λάβει κανένα ποσό χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό, όπως συνέβη και με τα ποσά με τα οποία καλύφθηκαν οι ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία και έφτασαν το 1,5 εκ ευρώ. 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ηρακλείου είχε συνάντηση στο γραφείο του στη Λότζια με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη , παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού, όπου συζητήθηκε ο ευρύτερος σχεδιασμός και υλοποίηση  των έργων πολιτισμού του Ηρακλείου. 

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου ζήτησε από την Υπουργό να εξετάσει ποια έργα θα παραμείνουν στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) και ποια θα ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλα ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα της χρήσης μέρους της ενετικής τάφρου ως χώρος στάθμευσης οχημάτων σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κέντρο της πόλης. 

Η Υπουργός Πολιτισμού σημείωσε  από την πλευρά της ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης όπου θα συζητηθεί το σύνολο των έργων πολιτισμού και η προτεραιοποίηση τους, και στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Ηρακλείου.

υπουργοί λαμπρινός πέτσας μενδώνη

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ