Εβδομάδα Erasmus για το 44ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Εβδομάδα Erasmus για το 44ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Υποδέχτηκε 13 μαθητές/τριες και 3 εκπαιδευτικούς από Σχολείο της Πολωνίας

Το 44o Δημοτικό Σχολείο Hρακλείου συμμετέχει από το σχολικό έτος 2021-22 σε ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS Μαθησιακής Κινητικότητας Ατόμων (Learning Mobility of Individuals) με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά. Από το παρελθόν στο παρόν για το μέλλον».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σχολείο:

"Το εν λόγω πρόγραμμα ERASMUS  στοχεύει να εκπαιδεύσει τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς,  να ζήσουν αρμονικά μέσα στο πολυπολιτισμικό πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας και  να μάθουν να κατανοούν αυτή την πολυμορφία και τη διαφορετικότητα ως εμπλουτισμό των κοινωνιών μας. Να αναδειχτεί ο πλούτος και η πολυμορφία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και ο ρόλος της στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί ένα εργαλείο κατανόησης αυτής της πολυμορφίας και  πρόσφορο πεδίο ανάπτυξης σημαντικών δεξιοτήτων για τους μαθητές στον 21ο αιώνα: κριτική και δημιουργική σκέψη, επικοινωνία, ενσυναίσθηση, αυτογνωσία, διαπολιτισμική κατανόηση και σεβασμός των θρησκευτικών αξιών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις μαθητών/τριών σε ευρωπαϊκά σχολεία (Πολωνία και Ισπανία), αλλά και υποδοχή και φιλοξενία ξένων μαθητών και εκπαιδευτικών στο ελληνικό σχολείο. Οι μαθητές/τριες κατά την πραγματοποίηση των επισκέψεων στα σχολεία θα εργαστούν από κοινού πάνω σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, θα δημιουργήσουν γραπτό υλικό, π.χ. αφίσες, διαφημίσεις, άρθρα, θα κάνουν προφορικές παρουσιάσεις, ξεναγήσεις, κτλ. Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαιδευτικοί του Σχολείου θα παρακολουθήσουν  επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα την «Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά» και θα επισκεφθούν σχολείο του εξωτερικού για παρακολούθηση εργασίας (job shadowing).

44ο Δημοτικό

Η πρώτη συνεργασία πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 8 Απριλίου 2022
όπου το 44ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου ως φορέας υποδοχής υποδέχτηκε στο Ηράκλειο 13 μαθητές/τριες και 3 εκπαιδευτικούς από το Σχολείο Zespół Szkolno Przedszkolny της πόλης Jastrzebie-Zdroj της Πολωνίας και οργάνωσε μια εβδομάδα σχολικών δράσεων και επισκέψεων. 

Η εβδομάδα ξεκίνησε με χορευτικά δρώμενα στην αυλή του σχολείου που προετοίμασε η γυμνάστρια  κ. Δαμιανάκη Μαρία, παρουσιάζοντας τη μυθολογία αλλά και τις παραδόσεις της Κρήτης. Στη συνέχεια οι ξένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις σχολικές αίθουσες  των 6ου και 44ου Δ.Σχολείων Ηρακλείου, όπου τους υποδέχτηκαν  ενθουσιασμένοι οι μαθητές/τριες του Σχολείου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους. Ακολούθησε ξενάγηση στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης του Ηρακλείου (κρήνη Μοροζίνι, Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Ενετική Λότζια, Ιερός Ναός του Αγίου Τίτου, Φρούριο Κούλε) από το «Γραφείο Ενημέρωσης & Πληροφόρησης των Επισκεπτών της πόλης του Ηρακλείου» (InfoPoint) του Δήμου Ηρακλείου. 

Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος οι φιλοξενούμενοι μαζί με τους μαθητές της ΣΤ’τάξης των Σχολείων  συμμετείχαν σε εργαστήριο στην αγγλική γλώσσα που οργάνωσαν οι καθηγήτριες Αγγλικών των Σχολείων, κ. Αναγνωστάκη Στεφανία και Κουφάκη Ελένη με θέμα τη μυθολογία της Κρήτης.  Οι ξένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί γνώρισαν με παιγνιώδη τρόπο το βασιλιά Μίνωα της Κρήτης, Μινώταυρο, το Λαβύρινθο, το Θησέα και την Αριάδνη. Αμέσως μετά ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου τους φιλοξενούμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς συνόδευσαν και ξενάγησαν η κ. Ειρήνη Γαλλή, αρχαιολόγος και μητέρα μαθήτριας του σχολείου, και ο κ. Γιώργος Μαράκης, συντηρητής αρχαιοτήτων και πατέρας μαθητή του σχολείου. 

44ο Δημοτικό

Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στο Ενυδρείο Κρήτης «Θαλασσόκοσμος», σε εργαστήριο μεταλλοτεχνίας στο βιοτεχνικό πάρκο Ανώπολης και ημερήσια εκδρομή στο πανέμορφο Ρέθυμνο με επίσκεψη στο Μουσείο της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης,  δίνοντας την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να γνωρίσουν από κοντά τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας.  Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε και η πρόσκληση της αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου, κας Στέλλας Αρχοντάκη, να δεχτεί  στο δημαρχείο της πόλης μας την ομάδα των Πολωνών μαθητών και εκπαιδευτικών συνοδευόμενων από τους διευθυντές των 6ου και 44ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου. Την ίδια μέρα οι μαθητές της ΣΤ’τάξης των Σχολείων μαζί με τους φιλοξενούμενους μαθητές παρουσίασαν στο αίθριο του Δημαρχείου ένα αντιπολεμικό δρώμενο με ανάγνωση ποιημάτων για την ειρήνη, μια δράση που πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση και εμψύχωση της κ.Ιωάννας Σταμούλη, μητέρας μαθήτριας του Σχολείου.  

44ο Δημοτικό

Εκτός από τις επισκέψεις και τις σχολικές δράσεις οι Πολωνοί μαθητές φιλοξενήθηκαν για δύο απογεύματα από οικογένειες μαθητών/τριών των Σχολείων, 6ου & 44ου Δ.Σχ.Ηρακλείου, για να γνωρίσουν από κοντά τον ελληνικό τρόπο ζωής. Ήταν μια μοναδική και πολύτιμη εμπειρία τόσο για τους ξένους μαθητές, όσο και για τις οικογένειες που ανέλαβαν τη φιλοξενία. 
Η τελετή λήξης του προγράμματος την τελευταία ημέρα ήταν μια πραγματική γιορτή φιλίας, συνεργασίας και πολιτισμού: Τα Ελληνόπουλα παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς που ενθουσίασαν όλους τους παρευρισκόμενους. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν οι Πολωνοί μαθητές και εκπαιδευτικοί μπήκαν στο χορό και χόρεψαν στο ρυθμό του πεντοζάλη και του χασαποσέρβικου.  Ακολούθησε γλέντι με μουσική και  παραδοσιακά κρητικά εδέσματα που ετοίμασαν οι μητέρες του Σχολείου. 

Οι Πολωνοί μαθητές  με τις δασκάλες τους αναχώρησαν το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 έχοντας γνωρίσει ένα κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας, αλλά και την Κρητική φιλοξενία και έχοντας  βιώσει «την πιο συγκλονιστική εβδομάδα της ζωής τους», όπως ομολόγησαν! Αλλά και οι Έλληνες μαθητές έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία όλη αυτή την εβδομάδα χάρη στο πρόγραμμα  ERASMUS, το οποίο ως γνωστό δίνει ευκαιρίες στα άτομα που συμμετέχουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να γίνουν πολίτες μιας Ευρώπης έτσι όπως την ονειρευόμαστε…

44ο Δημοτικό

Οι δράσεις του Σχολείου αγκαλιάστηκαν και υποστηρίχτηκαν από τους γονείς, αλλά και από άλλα πρόσωπα και φορείς της πόλης μας, φίλους του Σχολείου. Ευχαριστούμε θερμά: την οικογένεια Πετούση και το εστιατόριο «Πετούσης» για το δωρεάν γεύμα στους φιλοξενούμενους και τα εδέσματα που πρόσφερε στο γλέντι που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο, την εταιρεία «Κρητικός Φούρνος» για τα αρτοποιήματα & γλυκά που πρόσφερε για τα πρωινά κεράσματα στο σχολείο, το Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού του κ. Κουγιουμουτζή για τις κρητικές φορεσιές που δάνεισε στο σχολείο, την οικογένεια Καμπριάνη για τα δώρα – κρητικά προϊόντα που πρόσφεραν στους φιλοξενούμενους. Ευχαριστούμε επίσης θερμά την αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου κ. Στέλλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη για την υποδοχή των Πολωνών φιλοξενούμενων στο Δημαρχείο της πόλης μας και την υπηρεσία του Δήμου «Ιnfo Point» για την ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου". 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

          


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ