Είναι η κρίση ευκαιρία για τους αμπελουργούς; Κάντε το κρασί... ξύδι !

Το αίμα νερό δεν γίνεται, το κρασί όμως μπορεί να γίνει ξύδι και να συνεισφέρει στην απολυμαντική εκστρατεία για την εξόντωση του κορωνοϊού.

Η πρόταση ήρθε από την Ένωση Ηρακλείου και την Ομοσπονδία Οξοποιών.

Οι εμπορικές πράξεις είναι... μηδενικές: Τεράστιες ποσότητες οίνου παραμένουν αδιάθετες κι είναι αμαρτία να μην αξιοποιούνται, πολλώ δε μάλλον εν καιρώ πανδημίας.

Οι δεξαμενές της Ένωσης Ηρακλείου έχουν... φουλάρει: 3,5 τόνοι εξαιρετικού κρασιού είναι αυτοί. Πού θα πάνε; Τα ξενοδοχεία είναι κλειστά, ομοίως και οι χώροι εστίασης. Ας μετατραπούν τότε σε ξύδι, να το πιει... ο Covid -19 και να... σκάσει απ’ το κακό του!

Η ζήτηση του όξινου υγρού είναι πολύ μεγάλη, μέρες που’ ναι. Καθαρίζει επιφάνειες, μπορεί να “καθαρίσει” και για λογαριασμό των αμπελουργών, τους οποίους κυνηγά... ένα “ντόμινο” προβλημάτων.

Εάν ένας αμπελουργός δεν έχει διαβεβαίωση από τον οινοποιό ότι θα του πάρει τα σταφύλια του, δεν μπορεί να καλλιεργήσει. Θα έρθει ο Αύγουστος, ο παραδοσιακός μήνας του τρύγου και θα βρει τα σταφύλια πάνω στις κουρμούλες και τους αμπελουργούς να μην μπορούν να τρυγήσουν”, εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης.

“Γι’ αυτό και ζητάμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Βορίδη, να υιοθετήσει την πρόταση που έχουμε καταθέσει από κοινού με την Ένωση Οξοποιών Ελλάδος” προσθέτει. “Το μόνο που θέλουμε, είναι το Υπουργείο να στηρίξει το κόστος και μόνο το κόστος παραγωγής μας, για να μπορέσουμε να διαθέσουμε μεγάλες ποσότητες ξυδιού στην αγορά” .


“Απαιτούμε στήριξη”: Τα 150 εκατ. Ευρώ και οι “ξεχασμένοι οι αγρότες”

Ο κ. Χιλετζάκης καλεί επίσης τον κ. Βορίδη “να μην ξεχάσει τους... ξεχασμένους, τους τελευταίους μήνες, αγρότες του νομού Ηρακλείου”.

Περιμένει “έμπρακτη στήριξη και όχι λόγια”, για να “μπορέσουμε να συνεχίσουμε το καλλιεργητικό μας έργο και αύριο”:

“Όταν ο κ. Βορίδης κατέβηκε στην Κρήτη ανήγγειλε ότι θα βλέπαμε φως στις 5 Μαρτίου. Λόγω της πανδημίας που έχει πλήξει τη χώρα μας, καταλαβαίνουμε ότι κάποιες διαδικασίες έχουν πάει πίσω. Όμως, οι ελαιοπαραγωγοί έχουν πληγεί, μήνες τώρα υπάρχουν τα στοιχεία στο Υπουργείο. Εφόσον σήμερα υπάρχουν στο συρτάρι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 150 εκατομμύρια ευρώ, ζητάμε, απαιτούμε και διεκδικούμε στήριξη!”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ