ΚΡΗΤΗ
Εκδήλωση στο Επιμελητήριο Χανίων για την ενεργειακή αναβάθμιση με το «ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΠΡΑΣΙΝΑ»
Μαζί με το Επιμελητήριο Χανίων, τη διοργάνωση στήριξαν ενεργά και η «Αναπτυξιακή Κρήτης», εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027 και η Περιφέρεια Κρήτης.
Χθες, στο Επιμελητήριο Χανίων, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε ολοκληρωμένα η Δράση «Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κρήτης, για εφαρμογή παρεμβάσεων φιλικών προς το περιβάλλον - «ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΠΡΑΣΙΝΑ», στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027».
Μαζί με το Επιμελητήριο Χανίων, τη διοργάνωση στήριξαν ενεργά και η «Αναπτυξιακή Κρήτης», εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027 και η Περιφέρεια Κρήτης.
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αναλυτική παρουσίαση και ακολούθησε διάλογος.
Το "παρών" έδωσαν μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχάλης Βάμβουκας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Κρήτης, ο κ. Σπύρος Μπαλαντίνος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διασύνδεσης Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα στην Περιφέρεια Κρήτης, ο κ. Αριστείδης Φραγκάκης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης και πολλά στελέχη από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων και άλλων παραγωγικών θεσμικών φορέων.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Αντώνης Ροκάκης, στις δηλώσεις του τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η αντιμετώπιση του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστος των τελευταίων ετών αποτελεί μια από τις πλέον κρίσιμες προτεραιότητες του Επιμελητηρίου Χανίων, καθώς αποδυναμώνει σημαντικά την Ανταγωνιστικότητα της Επιχειρηματικότητας του τόπου μας. Σήμερα, στην έδρα μας, παρουσιάσαμε στους συναδέλφους μας τις σημαντικές ευκαιρίες Ευρωπαϊκής επιχορήγησης για την ουσιαστική ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεών τους με την υιοθέτηση μάλιστα «φιλικών» προς το περιβάλλον παραγωγικών παρεμβάσεων που μειώνουν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Και σε αυτή την ενημερωτική εκδήλωση του φορέα της Χανιώτικης Επιχειρηματικότητας, αυτή τη φορά με επίκεντρο τη νέα δράση χρηματοδότησης «ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΠΡΑΣΙΝΑ», πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διάλογος με την ουσιαστική υποστήριξη των αρμόδιων και ικανών στελεχών της Αναπτυξιακής Κρήτης, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος και την Περιφέρειας Κρήτης».
Πιο αναλυτικά τα πιο σημαντικά σημεία της νέας Δράσης είναι τα εξής:
Η δράση « ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΠΡΑΣΙΝΑ » (Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027) ενισχύει με 5 εκατ. ευρώ υφιστάμενες ΜΜΕ της Περιφέρειας Κρήτης για την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον παραγωγικών επενδύσεων και τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος . Προβλέπονται επενδυτικά σχέδια 30.000 € - 300.000 € με ποσοστό επιχορήγησης 60%.
Βασικές Πληροφορίες:
- Στόχος: Περιβαλλοντική αναβάθμιση, αποδοτική χρήση πόρων και μείωση του ενεργειακού/περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.
-Δικαιούχοι: Υφιστάμενες Μικρές, Πολύ Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Περιφέρεια Κρήτης.
- Προϋποθέσεις: Έναρξη στην ΑΑΔΕ πριν την 01/01/2023 και ύπαρξη δύο πλήρων κλεισμένων διαχειριστικών χρήσεων (ν-2 και ν-3).
-Επιλέξιμες Δαπάνες: Ενδεικτικά, δαπάνες για εξοπλισμό, ενεργειακή αναβάθμιση, κυκλική οικονομία και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
-Προϋπολογισμός & Ενίσχυση: Συνολικός προϋπολογισμός 5.000.000€ με ποσοστό χρηματοδότησης 60%.
- Υποβολές: Ξεκίνησαν στις 30/01/2026.
