Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης

Το πρωί πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά

 

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης στο Ηράκλειο τιμήθηκε σήμερα από τις αρχές του τόπου η 80η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης που οργάνωσε η Π.Ε. Ηρακλείου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά ενώ για την ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης μίλησε ο Φιλόλογος – Ιστορικός, καθηγητής του 7ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Μιχάλης Φαρσάρης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Πρόδρομο και τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης» από: τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υφυπουργό Πολιτισμού-Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, την εκπρόσωπο της  Βρετανικής Πρεσβείας Ευαγελία Καραπιπέρη, τους βουλευτές Ηρακλείου Μάξιμο Σενετάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Γιώργο Λογιάδη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον ανώτερο διοικητής φρουράς Ηρακλείου Βασίλη Βασιλειάδη εκπροσωπώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια τιμά τη Μάχη της Κρήτης και τους ήρωες της

Στο μήνυμα του για την ιστορική Μάχη της Κρήτης ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρει: «Με τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, η Περιφέρεια, τιμά όλους τους αγωνιστές, Έλληνες και συμμάχους, που συμμετείχαν σε ένα «ομηρικό» αγώνα ενάντια στο ναζισμό. Τιμούμε τους ήρωες που πότισαν με το αίμα τους, το δέντρο της Ελευθερίας, για να γραφτεί στην παγκόσμια ιστορία ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Ο Μάης του 1941 αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Κρήτη, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Το αδούλωτο φρόνημα των Κρητικών, το θάρρος και η πίστη στην Ελευθερία συγκίνησαν και συγκινούν ακόμα και σήμερα. Ως Περιφέρεια Κρήτης, με τιμή και σεβασμό στεκόμαστε μπροστά στον μεγάλο κατάλογο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και του ολοκληρωτισμού στο νησί μας. Σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη της Κρήτης, η ιστορική μνήμη εκείνων των ημερών έχει γίνει αναπόσπαστο τμήμα της κοινής ιστορικής μας συνείδησης. Μιας συνείδησης που ξεπερνά τα όρια του χώρου και του χρόνου, και μας διδάσκει πως ο αγώνας για την Ελευθερία, είναι διαρκής. Μια ύψιστη πράξη ευθύνης για τις γενιές που έρχονται».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης μετά την λήξη της τιμητικής εκδήλωσης στο Μνημείο Μάχης Κρήτης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Τιμούμε με σεβασμό και ταπεινότητα τους ήρωες προγόνους μας, τους ήρωες συμπατριώτες μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω της θηριωδίας, του παραλογισμού, του φασισμού, της παραφροσύνης των Γερμανών κατακτητών. Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων, των  Κρητικών που αντιστάθηκαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν, αλλά παρέμειναν σταθεροί στις αξίες και τις αρχές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Έχουμε ιερή υποχρέωση να μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά των ηρώων μας, και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και ελπίδας για μας και τα παιδιά μας».  

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 80η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, λόγω του κορωνοϊού COVID-19,  πραγματοποιήθηκαν με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και η κατάθεση στεφάνων έγινε με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Λ. Αυγενάκης: «Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων της Μάχης της Κρήτης, της πάλης για τα υπέρτατα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, ιστορικό ορόσημο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Αυγενάκης παρέστη στην επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, κατόπιν κατέθεσε στεφάνι στην Τελετή στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης και τόνισε:

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των Ηρώων μιας από τις σημαντικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, «το συναρπαστικότερο γεγονός και η αποθέωση του ανθρώπινου ηρωισμού».

Ένα φωτεινό ιστορικό ορόσημο, όπου η περηφάνεια και η παλικαριά της Κρήτης λύγισαν τον ισχυρότερο στρατό της Ευρώπης και ανέδειξαν την πάλη του ανθρώπου για ελευθερία και αξιοπρέπεια, την πάλη ενάντια στον φασισμό, τον ναζισμό και τη βαρβαρότητα.

avgenakis

Η γενναιότητα, η θυσία, το σθένος και η αυταπάρνηση των Κρητικών, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά για να προστατεύσουν τα υπέρτατα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, εξακολουθούν να μας συγκινούν και να αποτελούν παράδειγμα αγωνιστικότητας και φιλοπατρίας.

Είναι χρέος μας απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, αλλά και απέναντι στο παρόν και στο μέλλον μας να διαφυλάξουμε τις αξίες που πρεσβεύει η σημερινή επέτειος.

Ευθύνη μας σήμερα να διατηρήσουμε αλώβητη την ιερή παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν και να δώσουμε τις δικές μας μάχες για την ενότητα, την ομοψυχία και την πρόοδο της Πατρίδας μας.

Ευχή μας, οι συγκρούσεις του παρελθόντος να αποτελούν τη βάση της συνεχούς προσπάθειάς μας για ειρήνη, αλληλεγγύη, συνεργασία και ασφάλεια».

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Ογδόντα χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, το κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας και ένα από τα πιο σημαντικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

   Η πρώτη αεραποβατική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην πολεμική ιστορία, με τα επίλεκτα τμήματα του Γερμανικού στρατού που είχαν αναλάβει την κατάκτηση της Κρήτης, απέδειξε λανθασμένες τις εκτιμήσεις των Ναζί. Οι εισβολείς, στην επίθεση της 20ής Μαΐου 1941, συνάντησαν παντού σθεναρή αντίσταση. Οι Κρητικοί ανέτρεψαν κάθε στρατηγική πρόβλεψη και προσδοκία της χιτλερικής Γερμανίας, της ισχυρότερης πολεμικής δύναμης του κόσμου, εκείνη την περίοδο. Με πενιχρά υλικά μέσα, χωρίς την απαραίτητη αμυντική οργάνωση για την αντιμετώπιση τόσο ισχυρού αντιπάλου, με την συμβολή, κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής, μόνον ορισμένων Συμμαχικών μονάδων, δίχως την παρουσία των Κρητών στρατιωτών που είχαν συμμετάσχει στα Μέτωπα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και οι οποίοι δεν είχαν ακόμη επιστρέψει στον τόπο μας.

    Η Κρήτη κατακτήθηκε, αλλά το φρόνημα των κατοίκων της δεν υποδουλώθηκε. Ως το τέλος των κατοχικών χρόνων οι Κρητικοί, δεν σταμάτησαν να μάχονται σε πολλές αντιστασιακές ομάδες. Με βαρύτατο τίμημα πάντα: εκτελέσεις, φυλακίσεις, καταναγκαστικά έργα, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Εντούτοις, παρέμεναν όρθιοι, με την υπερηφάνεια και την πεποίθηση ότι έπραξαν το καθήκον τους υπερασπιζόμενοι αξίες και ιδανικά: την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία του τόπου, την Τιμή και την Αξιοπρέπεια.

   Η παλλαϊκή αντίσταση των Κρητών απέναντι στους Γερμανούς εισβολείς, ορίζει το παντοτινό μας Χρέος προς την πατρίδα όταν απειλείται, και αποτελεί διαρκές παράδειγμα για τις νεότερες γενιές του τόπου μας.


lamprinos

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν και οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ 

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας για τον εορτασμό των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης  όπως έμεινε στην ιστορία η αεροποβατική επιχείρηση της Ναζιστικής Γερμανίας κατά του νησιού στις 20 Μαΐου του 1941 και η οποία έληξε την 1η Ιουνίου, δώδεκα ημέρες μετά, με την κατάληψή του από τους Γερμανούς κατακτητές.

Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο συγκλονιστικά κεφάλαια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς σε αυτή παίζεται η τελευταία πράξη του γερμανοελληνικού πολέμου. Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Έλληνες στρατιώτες έδωσαν, μαζί με τον περήφανο Κρητικό λαό, τη μάχη - σύμβολο αγώνα, θάρρους και αυτοθυσίας για την Ελευθερία.

Οι βουλευτές κατέθεσαν στεφάνι, κατά την Τελετή που ακολούθησε στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

syriza

Δήλωση Βασίλη Κεγκέρογλου, Γραμματέα Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης

«Σήμερα 80 χρόνια μετά, τιμούμε τους αγωνιστές της Μάχης της Κρήτης, Έλληνες και Συμμάχους, ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις και δυναμώνουμε τη φωνή μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων αλλά και την διακοπή του MOG της γερμανικής προπαγάνδας.

Οι τελευταίες Κυβερνήσεις, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προχώρησαν στην ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και πρόσφατα στο πρόγραμμα  ΜOG για τις μνήμες της κατοχής που δυστυχώς αποτελούν δούρειο ίππο παρουσιάζοντας τα ιστορικά γεγονότα της κατοχής, τις θυσίες, τις εκτελέσεις και τις καταστροφές με την γερμανική οπτική. Σιωπή για εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα στην Κρήτη, δικαιολογητική φρασεολογία για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα.

Επιπλέον η διεκδίκηση καταβολής των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων,  όχι μόνο δεν «απονευρώνει» την ιστορική μνήμη όπως υποστηρίζει το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του κ. Τσίπρα, καθηγητής Αντώνης Λιάκος, αλλά θα την δικαιώσει, όπως ζητούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και ο ελληνικός λαός».

kegkeroglou

 

Το μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργου Λογιάδη: 

Η Μάχη της Κρήτης γνωστή και ως το «Νεκροταφείο των Γερμανών αλεξιπτωτιστών», η αεραποβατική επιχείρηση, που επιχείρησε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941, ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

 Έληξε δώδεκα μέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη της Μεγαλονήσου, αλλά όχι την υποδούλωσή της.

Ήταν τέτοιοι το πλήγμα των Γερμανών, που το επίλεκτο σώμα αλεξιπτωτιστών  αποδεκατίστηκε και δεν επανασυστάθηκε ποτέ.

Ένας λαός, άμαχος, εξαντλημένος, αναμετρήθηκε με την ισχυρότερη πολεμική δύναμη της εποχής.

Μια αναμέτρηση στην οποία κυριάρχησε το μεγαλείο, η υπερηφάνεια η θέληση αλλά και η δύναμη της Κρητικής ψυχής.

Στην 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να βεβηλώσουν το φόρο τιμής προς τους αμυνόμενους.

Δεν ξεχνάμε, παραδειγματιζόμαστε και τιμάμε το σθένος  και τα κατορθώματά των δικών μας ανθρώπων, των προγόνων μας.

Το αίμα τους πότισε τα χώματα μας κι η θυσία τους έμεινε στην ιστορία.

Δεν ξεχνάμε και ζητάμε τις πολεμικές επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο που υφέρπαξαν και τα αρχαία κλοπιμαία.

Η Ελλάδα και η Κρήτη γράφουμε Ιστορία μόνο όταν λέμε ΟΧΙ και ορθώνομε το ανάστημα μας.

Αιώνιο παράδειγμα η στάση τους.

Αιωνία τους η Μνήμη.

Logiadis

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ