Έκλαιγαν και έπεφταν να προσευχηθούν μέσα στο χαλασμό

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Ευαγγελία Καρεκλάκη

Aν δεν ήταν έμπειρος ο καπετάνιος, μπορεί να είχαν πνιγεί

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Έκλαιγαν και προσεύχονταν να μην πνιγούν στη Μεσόγειο όσο η βροχή τους «μαστίγωνε» αλύπητα και τα πελώρια κύματα απειλούσαν να τους αφανίσουν μαζί με το σκάφος στο οποίο επέβαιναν. Εκείνοι προσεύχονταν και ο Αιγύπτιος καπετάνιος του σκάφους έβριζε μέσα στη σφοδρή θαλασσοταραχή. Μαρτυρίες σοκ από τα όσα έζησαν οι δεκάδες μετανάστες - ανάμεσα στους οποίους και 31 ανήλικοι - οι οποίοι είχαν αναχωρήσει  από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, για να καταλήξουν τελικά στους Καλούς Λιμένες. Αν ο καπετάνιος της λέμβου, ψαράς από την κοιλιά της μάνας του, δεν ήταν έμπειρος, ίσως οι άνθρωποι αυτοί σήμερα να μην ζούσαν. Μέσα στον «χαλασμό Κυρίου», κατάφερε να κουμαντάρει το σκάφος, το οποίο έδεσε μάλιστα μέσα στο αλιευτικό καταφύγιο των Καλών Λιμένων, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση αλλά και ερωτηματικά.

Λιμενικοί φέρεται να βρήκαν στο κινητό του χάρτες και σύστημα πλοήγησης με χαραγμένη πορεία από το Τομπρούκ της Λιβύης στη νότια Κρήτη. Περιγράφεται ότι όταν το πλοιάριο έφθασε έξω από τους Καλούς Λιμένες έκανε κάποιους κύκλους μέχρι που τελικά μπήκε στο αλιευτικό καταφύγιο.

Ο 60χρονος παραδέχτηκε  ότι εκείνος κουμάνταρε το σκάφος, ισχυρίστηκε όμως ότι αναγκάστηκε να το πράξει για να «πατσίσει» χρέη του προς το κύκλωμα.

Για τους άλλους δύο Αιγύπτιους συγκατηγορούμενους του, 29 και 44 ετών, είπε ότι δεν είναι διακινητές αλλά διακινούμενοι που τον βοήθησαν κατά τη διαδρομή. Ο διορισμένος συνήγορος του Αιγύπτιου καπετάνιου, κ. Γιώργος Ζερβός, υποστήριξε ότι ο εντολέας του είναι ένας άνθρωπος που βρέθηκε σε δυσχερή θέση και ουσιαστικά εξαναγκάστηκε από το κύκλωμα να εκτελέσει αυτό το δρομολόγιο για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του. Μάλιστα, επικαλέστηκε τις μαρτυρίες που περιγράφουν ότι σώθηκαν χάριν στην εμπειρία του και την πυγμή του. «Δεν τους εγκατέλειψε αλλά τους οδήγησε με ασφάλεια σε ένα οργανωμένο αλιευτικό καταφύγιο όπου και παρέμεινε μέχρι που συνελήφθη» σχολίασε χαρακτηριστικά

Οι κύριες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι:

-μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, εκ κερδοσκοπίας, κατ’ επάγγελμα και με δυνατότητα πρόκλησης κινδύνου για άνθρωπο από κοινού κατά συρροή

-εγκληματική οργάνωση (συμμορία για τη διάπραξη κακουργήματος)

-παράνομη είσοδος για τους δύο κατηγορούμενους και παράνομη επανείσοδος για τον τρίτο συγκατηγορούμενο τους. Και οι τρεις πρόκειται να απολογηθούν σήμερα. 

Διαβάστε επίσης:

Ενώπιον της Δικαιοσύνης οι διακινητές για τους Καλούς Λιμένες

Καλοί Λιμένες: «Ευτυχώς που ήταν μετανάστες και δεν ήταν ένοπλοι!»

117 οι μετανάστες στους Καλούς Λιμένες - Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ