Εκπαιδευτικοί: Το καλοκαίρι δουλεύουν σεζόν για να ζήσουν! Αδύνατο να βρουν στέγη στην Κρήτη

Τα υψηλά ενοίκια λειτουργούν αποτρεπτικά από το να έρθουν δάσκαλοι και καθηγητές να υπηρετήσουν σε σχολεία της Κρήτης.

Τον χειμώνα εκπαιδευτικός, το καλοκαίρι σερβιτόρος!
Οι χαμηλοί μισθοί των δασκάλων και καθηγητών πολλές φορές τους οδηγούν στο να εργαστούν σεζόν τους θερινούς μήνες για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Το παραπάνω περιγράφουν στο Cretalive εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αναφέρουν πως, δυστυχώς, η Κρήτη δεν αποτελεί δημοφιλή προορισμό για κάποιον που θέλει να υπηρετήσει το δημόσιο σχολείο και ο λόγος, φυσικά, είναι το υψηλό κόστος ζωής και τα ενοίκια που... είναι στον Θεό.

Image
Tilemahos Papadopoylos
Ο κ. Παπαδόπουλος


Ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, κ. Τηλέμαχος Παπαδόπουλος, αναφέρει πως στο Ηράκλειο, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διορίστηκαν 74 άτομα στη Γενική και 9 στην Ειδική. Ο μεγάλος όγκος αναμένεται στην πρώτη φάση αναπληρωτών ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως τα κενά φτάνουν τα 1.500! 
Τονίζει πως το Υπουργείο πρέπει να καταλάβει πως αν δε δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις από την α’ φάση τότε θα υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη των θέσεων. Αν ένας εκπαιδευτικός δεν τοποθετηθεί στο Ηράκλειο στην αρχή της σχολικής χρονιάς, τότε δεν το επιλέγει λόγω υψηλού κόστους ζωής.
Ο κ. Παπαδόπουλος περιγράφει πως όταν έρθει κανείς να εργαστεί στο Ηράκλειο χρειάζεται να δώσει περίπου 2.000 ευρώ για τα πρώτα του έξοδα ενώ ο μισθός μπορεί να είναι 900 ευρώ και μάλιστα καθυστερεί να πληρωθεί ενάμιση με δύο μήνες!
Μία πρόταση που έχει κατατεθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα είναι να θεσπιστεί επίδομα ενοικίου για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε συγκεκριμένες περιοχές. 


Όσο αφορά στα κενά, αναφέρει πως πέρσι δεν είχαν καλυφθεί ούτε στη λήξη της χρονιάς. Αναφέρει, ακόμα, πως στο Ηράκλειο έγιναν λίγοι διορισμοί καθώς δεν υπάρχουν πολλές οργανικές θέσεις και είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν για να σταματήσουν οι εκπαιδευτικοί να ζουν σε ομηρία και να αναπληρώνουν, στην ουσία, τον εαυτό τους για χρόνια.

Image
Belbas
Photo Credits: @Facebook
Ο κ. Μπέλμπας

Στον «αέρα» είναι και φέτος μία πλατφόρμα της ΕΛΜΕ Χανίων, όπου μπορεί να δηλώσει κανείς το ακίνητο που διαθέτει για εκπαιδευτικό. «Μέσω της πλατφόρμας που ανοίξαμε πέρυσι, 14 συνάδελφοι και συναδέλφισσες, στην συντριπτική τους πλειονότητα αναπληρωτές και νεοδιόριστοι, βρήκαν να μείνουν σε αξιοπρεπή σπίτια, σε λογικά οικονομικά πλαίσια και χωρίς την απειλή της έξωσης με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν.
Καλούμε - και την φετινή σχολική χρονιά - τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν κάποιο σπίτι και θέλουν να το νοικιάσουν σε κάποιον εκπαιδευτικό με λογικό ποσό για ενοίκιο, να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα που να αφορά το ακίνητο τους (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSepKgYf-VpM3pz8kn12f8IwY_-4VAeq8ci6Eh59fII4TP3i5Q/viewform). 
Η ΕΛΜΕ Χανίων στην συνέχεια θα φέρει σε επαφή συναδέλφους και συναδέλφισσες, που θα απευθυνθούν στο σωματείο αναζητώντας κατοικία, με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση.


Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, κ. Χρήστος Μπέλμπας, αναφέρει πως ο νεοδιόριστος λαμβάνει 820 ευρώ καθαρά, χωρίς 13ο και 14ο μισθό, και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα υψηλά ενοίκια. (Σύμφωνα με μελέτη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, οι Χανιώτες δίνουν το 50% του μισθού τους στο ενοίκιο.)
Έχει διαπιστωθεί πως ένα ποσοστό 10% με 15% των αναπληρωτών είτε δεν παρουσιάζονται καν λόγω ακρίβειας και στεγαστικού προβλήματος είτε παραιτούνται στη μέση του χρόνου και τους επιβάλλεται η προβλεπόμενη ποινή.
Τέλος, πολλοί εκπαιδευτικοί παίρνουν άδεια από το αντίστοιχο υπηρεσιακό όργανο και το καλοκαίρι εργάζονται σεζόν σε κάποιο ξενοδοχείο, σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ή άλλη θέση για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους!

Image
Souroulis
Photo Credits: @Facebook
Ο κ. Σουρουλής

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, κ. Χρήστος Σουρουλής, αναφέρει πως τα κενά στα σχολεία υπάρχουν λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης. Κάποια, ωστόσο, δεν καλύπτονται επειδή εκπαιδευτικοί δεν προτίθενται να εργαστούν στην Κρήτη λόγω κόστους, σύμφωνα με ενημέρωση της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου. Ακόμα, δηλαδή, και αν το Υπουργείο διαθέσει πιστώσεις, δεν υπάρχουν άτομα στον σχετικό πίνακα που να έχουν δηλώσει την Κρήτη ως περιοχή προτίμησης.


Ο κ. Σουρουλής αναφέρεται στην αξιέπαινη, όπως λέει, προσπάθεια του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ο οποίος διέθεσε ακίνητα σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς. Η κίνηση, όμως, θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους Δήμους προκειμένου να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Θα πρέπει να υπάρχει η σχετική νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί επιδότηση ενοικίου, κάτι που ο κλάδος ζητάει επισταμένως.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση