Εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τεστ κορωνοϊού

Εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τεστ κορωνοϊού

Ο δήμος δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά λόγω πρωτοκόλλου, ωστόσο τα μέλη της σχολικής κοινότητας αναζητούν λύση και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την απραξία εκ μέρους του κεντρικού κράτους

Αδυναμία δηλώνει ο δήμος Ηρακλείου να συνδράμει οικονομικά για τη διενέργεια τεστ για κορωνοϊό στους 33 εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών. Όμως φαίνεται πως ούτε οι όποιες πιέσεις αποδίδουν καρπούς, γι'αυτό η σχολική κοινότητα ... το πήρε πάνω της!

Όπως μετέδωσε το Livetalks.gr, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου έχει ξεκινήσει προσπάθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να υποβληθούν στο σχετικό τεστ οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 80 ευρώ για κάθε τεστ, σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Σύμφωνα με τους γονείς μαθητών του σχολείου, ο δήμος δεν μπορεί να τους βοηθήσει οικονομικά λόγω πρωτοκόλλου, ωστόσο τα μέλη της σχολικής κοινότητας αναζητούν λύση και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη μη βοήθεια από το κράτος.


Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μανώλης Μπελαδάκης πήρε τα πράγματα από την αρχή, όντας κατατοπιστικός και καθησυχαστικός: "Την Κυριακή το πρωί η συγκεκριμένη συνάδελφος επισκέφθηκε μαζί με τον σύζυγό της κάποιο εργαστήριο για να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό. Ο σύζυγός της είχε κάποια συμπτώματα. Αυτή ήταν ασυμπτωματική. Επειδή όμως ήταν εκπαιδευτικός, θεώρησε καλό ότι πρέπει να κάνει το τεστ. Οπότε την Κυριακή το μεσημέρι ενημερωθήκαμε ότι η εν λόγω συνάδελφος ήταν θετική. Αμέσως κινήσαμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε συνεργασία με τον διευθυντή του Σχολείου επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ για να δούμε ποια ήταν τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουμε".

Ο Μανώλης Μπελαδάκης

Η συγκεκριμένη συνάδελφος δεν είχε έλθει σε επαφή με τα παιδιά

"Τα πρωτόκολλα προβλέπουν ότι για να διακόψουμε τη λειτουργία σε ένα σχολείο, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα στο σχολείο. Αυτός ήταν και ο λόγος που πραγματοποιήθηκε κανονικά ο αγιασμός.

Εν συνεχεία, με τον γιατρό Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, τον κύριο Λουμπούνη, προσπαθήσαμε να δούμε εάν μπορούμε να στείλουμε κάποια κινητή μονάδα για να γίνουν τεστ στους εκπαιδευτικούς. Αυτό δεν ήταν δυνατό, διότι δεν προβλέπεται – διότι τεστ γίνονται σε όσους έχουν συμπτώματα.

Προληπτικά ο γιατρός Δημόσιας Υγείας συνέστησε σε όλους τους συναδέλφους που επί μία εβδομάδα ήρθαν σε επαφή με τη συγκεκριμένη συνάδελφο – παρόλο που τηρούνταν όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά – με βάση τον ΕΟΔΥ δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας), να μπουν προληπτικά σε καραντίνα.

28 συνάδελφοι βγαίνουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, κι εμείς από τη στιγμή που δεν έχουμε αυτούς τους εκπαιδευτικούς, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε" - πρόσθεσε ο κ.Μπελαδάκης.

Μαρία Σεβαστάκη – Ζαϊμάκη

"Να μεριμνήσει το κράτος"

Η κ. Μαρία Σεβαστάκη – Ζαϊμάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών, ζήτησε την συνδρομή του κράτους στη διενέργεια των τεστ.

“Υπάρχει φυσικά ανησυχία. Κανονικά δεν έπρεπε να ανοίξει καθόλου το σχολείο. Εμείς αυτό που ζητήσαμε, πριν ανοίξει το σχολείο, ήταν να υποβληθούν οι εκπαιδευτικοί μας σε τεστ και μετά να άνοιγε κανονικά. Δηλαδή να κλείσει μερικά 24ωρα. Απλά δεν έγινε αυτό.

Θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε λεφτά από τους γονείς για να κάνουν το τεστ οι δάσκαλοι. Δεν θέλουμε να είναι κλειστό το σχολείο μας, αλλά πάνω από όλα είναι η υγεία.

Εμείς είμαστε το πρώτο σχολείο, μετά από εμάς μπορεί να βρεθούν κι άλλα τόσα στη θέση μας. Πρέπει να μεριμνήσει το κράτος για να γίνονται τα τεστ. Δεν μπορεί να το φορτώνεται γονιός τα τεστ και να ζητάμε από τους γονείς να βοηθήσουν. Πρέπει το κράτος να μεριμνήσει”.
 

Ο Χρήστος Στρατάκης

Τα αργά... αντανακλαστικά και η ευχή "να πάνε όλα καλά"

“Είναι μία εξέλιξη που εν μέρει μας καθησυχάζει, γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν υγιείς” δήλωσε στο Cretalive ο γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Χρήστος Στρατάκης. “Είναι προληπτική η καραντίνα που τους επιβλήθηκε. Εμείς ως Σύλλογος Γονέων από την πρώτη μέρα που μάθαμε για το επιβεβαιωμένο κρούσμα, επιδιώξαμε την ολιγοήμερη αναστολή της λειτουργίας του σχολείου και τη διεξαγωγή τεστ, κάτι το οποίο δυστυχώς όπως μας διεμήνυσαν οι αρμόδιοι φορείς δεν προβλέπεται, από τη στιγμή που το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν έχει συμπτώματα και ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους”.


Οι γονείς, ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή επιδιώκουν την αναστολή της... αναστολής, τουτέστιν την επαναλειτουργία της λειτουργίας του σχολείου, υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

“Όλοι οι γονείς είναι ανάστατοι, καταλαβαίνουμε και κατανοούμε ότι η καθημερινότητα των οικογενειών μεταβάλλεται. Γνώμονάς μας είναι η λειτουργία του σχολείου, εφόσον διασφαλιστεί η δημόσια υγεία” είπε ο κ. Στρατάκης, ο οποίος μίλησε για την πρωτοβουλία του Συλλόγου να συγκεντρώσει χρήματα για τη διενέργεια τεστ: “Είναι μία προσπάθεια που θα ξεκινήσουμε σήμερα και θα δούμε εάν θα ευοδώσει, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι και το τεστ για τον κορωνοϊό κοστίζουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό”.

Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα “όχι και τόσο γρήγορα αντανακλαστικά των φορέων της Πολιτείας, που είχαν ως αποτέλεσμα να λειτουργήσει για μία ημέρα το σχολείο”, με την ελπίδα ότι τα αυτά τα “όχι και τόσο γρήγορα αντανακλαστικά”, “δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην Υγεία γονέων και μαθητών. Υπήρχε μία σχετική γραφειοκρατική καθυστέρηση ανάμεσα στον ΕΟΔΥ και στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, που είχε την τελική γνωμοδότηση για αναστολή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά”.

 

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού και 2ου και 3ου Νηπιαγωγείου Βουτών 
 

"Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού και 2ου και 3ου Νηπιαγωγείου Βουτών, είχε συνάντηση σήμερα το πρωί με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κο Λαμπρινό και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κο Αγγελάκη στους οποίους έθεσε το αίτημα της χρηματοδότησης από τον Δήμο Ηρακλείου των τεστ-covid στο εκπαιδευτικό προσωπικό του 2ου Δημοτικού σχολείου Βουτών, κάτι που όμως ΔΕΝ έγινε δεκτό, καθώς όπως επισήμανε ο κος Δήμαρχος δεν προβλέπεται από το Πρωτόκολλο Αναστολής Λειτουργίας Σχολείων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και, επομένως, δεν μπορεί να ενεργήσει αντιθεσμικά.


Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ του Συλλόγου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες όλων των γονέων, ακούγοντας κάθε κριτική και κάθε πρόταση που αναδεικνύεται από τους γονείς-μέλη του και, κατανοώντας από την μια ότι προέχει η ασφάλεια και υγεία των μαθητών και από την άλλη τα προβλήματα που δημιουργεί η αναστολή λειτουργίας στους εργαζόμενους-γονείς καθώς και τα κενά που θα δημιουργηθούν στην εκπαίδευση, αλλά και έχοντας μια πλήρη εικόνα των δεδομένων από τα δύο τελευταία 24ωρα, ανακοινώνει τα εξής:
 

- Εφόσον κανένας δημόσιος φορέας δεν αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των τεστ-covid, τότε αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των εξετάσεων για 33 άτομα, εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού του σχολείου (εκτιμώμενο κόστος μετά από έρευνα αγοράς 33*75=2475 ευρώ) και, στην περίπτωση που ΟΛΑ είναι ΑΡΝΗΤΙΚΑ, τότε και μόνο τότε έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και της Δ/νσης Αθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ το σχολείο, ΝΩΡΙΤΕΡΑ από τις 27 Σεπτεμβρίου και ιδανικά από την επόμενη Δευτέρα (εφόσον συγκεντρωθούν τα χρήματα και γίνουν τα τεστ μέσα στο Σαββατοκύριακο).
 

- Τονίζουμε ξανά ότι, τη Δευτέρα 14/9/20 μόλις πληροφορηθήκαμε για το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, το αρχικό αίτημα του Συλλόγου που αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ την ίδια ημέρα, ήταν η ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας του σχολείου, δηλαδή για μερικά 24ωρα έως ότου γίνουν προληπτικά τεστ-covid στις ασυμπτωματικές, ευτυχώς, επαφές του κρούσματος.
 

- Δεν συμφωνούμε με τους χρόνους αντίδρασης της Πολιτείας να συντονίσει τους υπεύθυνους φορείς, το κρίσιμο επόμενο 24ωρο (Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου) κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση, κατά την γνώμη μας, της γνωμοδότησης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας με την οποία τέθηκαν σε καραντίνα οι επαφές του κρούσματος, δηλαδή το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η λειτουργία του σχολείου την Τρίτη 15/9 παρά τις εκκλήσεις του Συλλόγου, δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, τις επόμενες μέρες.
 

- Έχουμε ήδη ζητήσει να ενεργοποιηθούν, στο μεταξύ, οι διαδικασίες εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης που προβλέπονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να μην μείνει πίσω το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα σπουδών, αλλά και να είναι έτοιμο το σχολείο να αντιμετωπίσει και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις που πιθανόν να συμβούν.
 

- Όσον αφορά τη διαδικασία συγκέντρωσης χρημάτων από όσους γονείς ενδιαφέρονται και επιθυμούν να συνδράμουν την προσπάθειά μας για τη διενέργεια μαζικού τεστ-covid, αυτή μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
 

α. Με κατάθεση οποιουδήποτε χρηματικού ποσού μπορεί ο κάθε γονέας στον λογαριασμό του Συλλόγου στην Τράπεζα Πειραιώς (IBAN: GR4201713660006366127076339).
Στην αιτιολογία παρακαλούμε αναγράψτε το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση επιστροφής.

 

β. Με μετρητά απευθείας στην Πρόεδρο του Συλλόγου Σεβαστάκη-Ζαϊμάκη Μαρία (6977692617) μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με την ίδια.
 

- Τονίζουμε ότι η συγκέντρωση χρημάτων είναι σε εθελοντική βάση και τα τέστ θα πραγματοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση τα χρήματα θα επιστραφούν πίσω.
 

- Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, σας διαβεβαιώνει ότι προασπίζεται το κοινό συμφέρον όλων μας, με γνώμονα πάνω απ’ όλα τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών και την ομαλή καθημερινότητα των οικογενειών των μαθητών μας."

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ