ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψωμί και Τριαντάφυλλα

ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψωμί και Τριαντάφυλλα

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας η ΕΜΔΥΔΑΣ (Ενώσεων Μηχανικών Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών) Αν. Κρήτης αναφέρει:

"ΨΩΜΙ και ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ήταν το σύνθημα με το οποίο κινητοποιήθηκαν οι πρωτοπόρες εργάτριες της υφαντουργίας και του ιματισμού στη Νέα Υόρκη στις 8 Μάρτη 1857, απαιτώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και δικαίωμα ψήφου. ΨΩΜΙ και ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ , με το πρώτο να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και το δεύτερο μια καλύτερη ποιότητα ζωής . Τελικά το δικαίωμα ψήφου κατακτήθηκε από τις Φιλανδές το 1906, τις Αμερικανίδες το 1920 και από τις Ελληνίδες το 1952.

Από τότε μέχρι σήμερα:

  • Οι γυναίκες είναι οικονομικά ανεξάρτητες και έχει αυξηθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, αλλά…
  • Έχει μειωθεί το χάσμα στους μισθούς και τις αποδοχές λόγω φύλου, αλλά…
  • Οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες στην εκπαίδευση, την έρευνα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, αλλά…
  • Οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε ηγετικές θέσεις σε όλους τους τομείς, αλλά…
  • Έχουν θεσπιστεί νόμοι κατά της έμφυλης βίας και της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά…
  • Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στο δυτικό κόσμο, αλλά…

Στην Ελλάδα του 2021, μέσα στην πανδημία, οι γυναίκες βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά για όσα  κρύβονται πίσω από μερικά από αυτά τα «αλλά». Οι αποκαλύψεις τους προκάλεσαν βαθειές ρωγμές στο υποκριτικό προσωπείο της κοινωνίας. Όμως δεν είναι αρκετές για την καθολική συντριβή του.

Ασφαλώς είναι πολύ σημαντική η παραδειγματική τιμωρία μερικών βιαστών και η κάθαρση κάποιων χώρων, όμως δυστυχώς δεν αρκούν για την επίλυση του προβλήματος. Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες συλλογικότητες και οι κρατικές δομές ώστε καμιά γυναίκα ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, επαγγέλματος, κοινωνικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου, να μη νοιώθει μόνη απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής διάκρισης ή βία. Είναι σημαντικό κάθε γυναίκα να ξέρει πού θα απευθυνθεί σε περίπτωση ανάγκης και τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται σε πραγματικό χρόνο.

Εκτός από γενναίες αποκαλύψεις, απαιτούνται και γενναίες πράξεις. Όταν η Γυναίκα νοιώσει την ασφάλεια και το σεβασμό που της αξίζει, τότε θα μπορέσει επιτέλους να ξεδιπλώσει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων της και παράλληλα θα είναι σε θέση να παραδώσει στην κοινωνία πολίτες με αξιοπρέπεια, ελεύθερη σκέψη και σεβασμό για τον Άνθρωπο"


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ