Ένας ΜΙΝΩΑΣ για τους σεισμούς, που δεν πρέπει να μας τρομάξει!

Newsroom
Newsroom

Αυτό είναι το σχέδιο μιας πρωτοφανούς άσκησης ετοιμότητας

Ο μεγάλος σεισμός στο Αρκαλοχώρι, 2,5 χρόνια πριν ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο αλλά και τραγικό τρόπο, ότι η Κρήτη όντας σε μια άκρως σεισμογενή περιοχή ... άτρωτη δεν είναι - ίσα ίσα, το ακριβώς αντίθετο.

Και μπορεί 2,5 χρόνια μετά να μην έχει μπει ... μια πέτρα πάνω στην άλλη λόγω γραφειοκρατικών και άλλων "αγκαθιών", όμως κρίνεται επιβεβλημένο οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα και να έχουν απόλυτη γνώση για το τι βήματα ακριβώς πρέπει να κάνει καθένας, την στιγμή της "κρίσης", για την προστασία πρωτίστως των ανθρώπινων ζωών.

Έτσι στις 22, 23 και 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη επιχειρησιακή άσκηση σεισμού με την ονομασία ΜΙΝΩΑΣ 2024, μια άσκηση που θα είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας!

Η ιδέα της Άσκησης είναι προσαρμοσμένη στο φυσικό και γεωγραφικό περιβάλλον της Κρήτης και στις υπάρχουσες κατασκευές και υποδομές του νησιού. Η Άσκηση αυτή θα είναι πλήρως ρεαλιστική.

Τέτοιου μεγέθους και έκτασης Άσκηση δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη, πιλοτική, Άσκηση Σεισμού Ευρείας Κλίμακας σε περιφερειακό επίπεδο. Η Άσκηση διοργανώνεται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και την Περιφέρεια μας.

Η επιλογή της Περιφέρειας Κρήτης ως χώρος διεξαγωγής της Άσκησης δεν είναι τυχαία. Το νησί μας και οι Υπηρεσίες του έχουν δοκιμαστεί σε πολλά καταστροφικά συμβάντα στο πρόσφατο παρελθόν και δεχόμαστε συνεχώς πιέσεις στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Είναι, λοιπόν, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασκηθούμε πάνω σε ένα φαινόμενο το οποίο σαφώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε αλλά έχουμε τα εργαλεία να προετοιμάσουμε τους πολίτες και τους επισκέπτες μας. Δίνουμε βάση λοιπόν στη Πρόληψη και την Ενημέρωση.

Παραβολιδάκης

Ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Αντιστράτηγος Μανώλης Παραβολιδάκης εφιστά την προσοχή σε όλους όσοι εμπλέκονται στην άσκηση σεισμού και ζητά την ευαισθητοποίηση όλων καθώς τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα είναι χρήσιμα για το… ο μη γένοιτο ! « Δεν θα πρέπει να επικρατήσει πανικός και ειδικά ζητάμε από τα παιδιά να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία την άσκηση αυτή καθώς θα γίνει σε πραγματικές συνθήκες και μέσα από αυτήν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο σεισμό που δεν ξέρουμε πότε και που θα χτυπήσει!»

Οι λόγοι που γίνεται η Άσκηση είναι:

Α. να ελεγχθεί η ικανότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας σε πολύ δύσκολα σενάρια, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο σεισμό και να βελτιωθεί η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Β. Να ευαισθητοποιηθούν και εκπαιδευτούν οι πολίτες της Κρήτης σε θέματα αυτοπροστασίας και καταφυγής σε κατάλληλους χώρους.

Σκοπός της Άσκησης είναι να συμβάλλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στη Κρήτη μέσα από μια σειρά κατάλληλων δράσεων και να δοκιμαστούν τα Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των αρμόδιων Φορέων.

 

Επεισόδια Άσκησης:

Στις 3 ημέρες της άσκησης θα υπάρξουν 75 επεισόδια ορθολογικά ανεπτυγμένα σε όλη την Κρήτη, άλλα φανερά και άλλα κρυφά και παίκτες θα είναι όλες οι δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν για την άσκηση αυτή, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και οι Εθελοντές. Δεν υπάρχει Δήμος που να μην εμπλακεί στην Άσκηση.

Θα γίνει προσομοίωση δύο σεισμικών γεγονότων σύμφωνα με το σενάριο:

Στα Χανιά στις 22/4 θα εκδηλωθεί ένας σεισμός 6,4 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο και θα υπάρξουν επιπτώσεις στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης. Έτσι, θα δούμε επεισόδια όπως, κατολισθήσεις, καταρρεύσεις κτιρίων, τραυματισμοί και εγκλωβισμοί πολιτών. Παράλληλα, θα πέσουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το δίκτυο ηλεκτρισμού ενώ καταστροφές θα έχει και το οδικό δίκτυο. Ανάλογα επεισόδια θα γίνουν και στο Ρέθυμνο

Στο Ηράκλειο, μετά από 24 ώρες, θα εκδηλωθεί σεισμός 7,2 Ρίχτερ, βόρεια της πόλης σε υποθαλάσσιο χώρο, με επιπτώσεις στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Η δόνηση αυτή εκτός του ότι θα γίνει αισθητή σε όλο το νησί, θα έχει ως αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση μεγάλες καταστροφές στις πόλεις, με καταρρεύσεις κτιρίων, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, απώλεια σταθερών και κινητών επικοινωνιών και ζημιές σε αγωγούς νερού. Επίσης, θα προκληθεί θαλάσσιο κύμα (τσουνάμι) στη περιοχή του Σίσι. Ανάλογες συνέπειες θα έχουν όλοι οι Δήμοι.                        

Η έναρξη της Άσκησης θα σηματοδοτηθεί από την αποστολή μηνύματος 112, ένα για κάθε ημέρα, αλλά και ένα για προειδοποίηση επερχόμενου τσουνάμι. Στο κείμενο του μηνύματος, το οποίο θα είναι σε δύο γλώσσες, θα τονίζεται ότι πρόκειται για Άσκηση ώστε να μην υπάρχει πανικός και ανησυχία από τους πολίτες.

 

Οριζόντιες Δράσεις Άσκησης

Μετά τις καταστροφές λόγω των σεισμών, θα λάβουν χώρα οριζόντιες δράσεις, όπως εκκενώσεις σχολείων της Κρήτης, δημοσίων υπηρεσιών, αρχαιολογικών χώρων, διαφόρων άλλων εγκαταστάσεων και ξενοδοχείων. Επίσης θα πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τραυματιών και εγκλωβισμένων, ανάπτυξη δύο κατασκηνώσεων για σεισμόπληκτους πολίτες, απεγκλωβισμό τραυματιών και επισκεπτών σε φαράγγια και σπήλαια. Ιδιαίτερα για την περιοχή στο Σισι όπου θα γίνει το τσουνάμι, η Άσκηση θα περιλαμβάνει την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών και επισκεπτών του οικισμού για να κατευθυνθούν σε ψηλότερα σημεία του οικισμού. Ήδη έχει γίνει συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές για την ομαλότερη διεξαγωγή της δράσης.

 

Άλλες πληροφορίες για την Άσκηση:

Στην άσκηση θα συμμετέχουν Υπουργεία, η Περιφέρεια μας, όλοι οι Δήμοι, τα Νοσοκομεία, τα Αεροδρόμια, οι εθελοντικές ομάδες αλλά και 1040 σχολεία.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει τα κατάλληλα σεμινάρια και οι ενημερώσεις σε όλους τους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στην πραγματοποίηση της άσκησης (π.χ. σε μηχανικούς, σε 3500 εκπαιδευτικούς, γιατρούς, μονάδες φροντίδας παιδιών και ενηλίκων).

Επιπλέον, ετοιμάζεται ένας Οδηγός Άσκησης για την Ενημέρωση των πολιτών.

Στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου θα λειτουργήσει Κέντρο Υποδοχής και Ενημέρωσης αλλά και το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας το οποίο θα επισκεφθούν εκπρόσωποι Υπουργείων, Πρόξενοι, προσκεκλημένοι από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, δημοσιογράφοι και παρατηρητές με παρουσιάσεις και μεταφορά εικόνας από το πεδίο. Υπηρεσίες Εκτάκτων Αναγκών θα πετούν drones στους χώρους διεξαγωγής της Άσκησης για να βοηθούν στον Συντονισμό.

Οι ξενοδόχοι και οι φορείς τουρισμού θα ενημερωθούν για την Άσκηση για να ενημερώσουν και αυτοί με την σειρά τους επισκέπτες του νησιού.

Τονίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού από την Άσκηση αυτή. Η Άσκηση είναι η καλύτερη εκπαίδευση για τις Υπηρεσίες μας, τους πολίτες μας, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού μας.

Η κινητοποίηση που θα δούμε στους δρόμους και στις πόλεις μας εκείνες τις ημέρες είναι καθαρά προληπτική και στόχο έχει οι Δυνάμεις να δοκιμάσουν την λειτουργία τους σε πραγματικές συνθήκες. Θα επανερχόμαστε συνεχώς με νεότερες ενημερώσεις για αυτή την Άσκηση μέχρι την ημέρα που θα ξεκινήσει για να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση στους πολίτες του νησιού και τους τουρίστες που έχουν έρθει στην Κρήτη.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ